Οικονομική στήριξη για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό

Σπουδές και πρακτική άσκηση στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus+

Εάν είστε φοιτητής, έχετε τη δυνατότητα να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus+ είτε για να σπουδάσετε είτε για να κάνετε πρακτική άσκηση σε μια επιχείρηση στο εξωτερικό.

Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

Εάν ακολουθείτε πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ή εάν έχετε μόλις ολοκληρώσει την κατάρτισή σας, και θέλετε να βελτιώσετε τις επαγγελματικές σας δεξιότητες και να αυξήσετε τις πιθανότητες να βρείτε εργασία κάνοντας πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, μπορείτε ίσως να λάβετε οικονομική στήριξη από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα 'Erasmus+'.

Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις από την Ε.Ε. - Οικονομική στήριξη για πρακτική άσκηση

Είμαι κάτοικος Γαλλίας και άνεργος. Ενδιαφέρομαι για επαγγελματική κατάρτιση στο Βέλγιο, αλλά οι γαλλικές αρχές ισχυρίζονται ότι θα χάσω τις παροχές ανεργίας που δικαιούμαι, επειδή θα βρίσκομαι σε χώρα εκτός Γαλλίας. Είναι νόμιμο αυτό;

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ. Όσο παραμένετε κάτοικος Γαλλίας και συγκεντρώνετε τις προϋποθέσεις που καθορίζουν οι εθνικές υπηρεσίες απασχόλησης, έχετε δικαίωμα σε παροχές ανεργίας.

Αν αποφασίσετε να λάβετε επαγγελματική κατάρτιση σε μια άλλη χώρα της ΕΕ, μπορεί να συνεχίσετε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να λαμβάνετε εκεί τις παροχές ανεργίας για περιορισμένο όμως χρονικό διάστημα.

Οι αρχές δεν μπορούν να αρνηθούν να συνεχίσουν την καταβολή των παροχών ανεργίας για τον μόνο λόγο ότι η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε άλλη χώρα της ΕΕ. Μπορούν όμως να την αρνηθούν, εφόσον η κατάρτιση δεν πληροί τα κριτήρια που ορίζει ως απαραίτητα το γαλλικό δίκαιο.

Είμαι άνεργος πολίτης του ΗΒ και λαμβάνω «επίδομα αναζήτησης εργασίας» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έγινα δεκτός για πρακτική άσκηση (στο πλαίσιο του Erasmus+), η οποία θα διεξαχθεί στη Νορβηγία και στην Ολλανδία.

Το κέντρο απασχόλησης της χώρας μου με ενημέρωσε ότι θα χάσω το επίδομα αν πάω στη Νορβηγία. Δικαιούμαι κάποια στήριξη από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία ή την Ολλανδία;

ΟΧΙ - Επίδομα αναζήτησης εργασίας δεν καταβάλλεται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Η βρετανική κυβέρνηση ενδέχεταινα παρέχει διαφορετικό είδος στήριξης (επίδομα συντήρησης) σε άτομα που βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά θα πρέπει να ρωτήσετε αν έχετε σχετικό δικαίωμα. 

Δεν δικαιούστε σπουδαστική υποτροφία ή δάνειο από το νορβηγικό ή το ολλανδικό κράτος, μέχρις ότου αποκτήσετε την ιδιότητα του μονίμου κατοίκου μιας από αυτές τις χώρες (αφού παραμείνετε εκεί για 5 τουλάχιστον χρόνια).

Είμαι Πορτογάλος και επί του παρόντος κατοικώ και εργάζομαι με καθεστώς πλήρους απασχόλησης στην Πολωνία.

Μου πρότειναν μια υποτροφία για τρίμηνη πρακτική άσκηση στη Γερμανία. Ταυτόχρονα, θα παρακολουθώ και μαθήματα γερμανικής γλώσσας.

Η διαμονή μου θα θεωρηθεί πρακτική άσκηση ή επαγγελματική κατάρτιση;

Εάν έχετε εγγραφεί για το σύνολο της περιόδου σε εκπαιδευτικό ίδρυμα εγκεκριμένο ή χρηματοδοτούμενο από τη Γερμανία και ο κύριος σκοπός της διαμονής σας είναι να παρακολουθήσετε μαθήματα γλώσσας, η διαμονή σας θα θεωρηθεί επαγγελματική κατάρτιση και εσείς σπουδαστής. 

Αν όμως ο κύριος σκοπός της διαμονής σας είναι η πρακτική άσκηση, τότε η διαμονή σας θα πρέπει να θεωρηθεί πρακτική άσκηση.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr