Οι «ανεξάρτητοι», οι φοιτητοπατέρες και …τα τραπεζάκια

Οι «ανεξάρτητοι», οι φοιτητοπατέρες και …τα τραπεζάκια

του Παντελή Μαρκούλη* στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Με αφορμή την απομάκρυνση των πάγκων των παρατάξεων από τους χώρους της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. νομίζω πως πρέπει να επισημανθούν κάποια πράγματα σχετικά με το όλο ζήτημα των φοιτητικών παρατάξεων, τον ρόλο που διαδραματίζουν στη ζωή μέσα στο Πανεπιστήμιο αλλά και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν ορισμένες εξ αυτών.


Το φοιτητικό κίνημα και η υπόθεση των φοιτητικών παρατάξεων έχουν δεχθεί την τελευταία δεκαετία μία μεγάλη υποτίμηση, ένδειξη της οποίας αποτελεί, μεταξύ άλλων, και η χαμηλή προσέλευση των φοιτητών στην εκλογική διαδικασία. Τα υψηλά ποσοστά αποχής είναι ένα πρόβλημα πολυπαραγοντικό, οφειλόμενο, κατά βάση, στην έλλειψη εμπιστοσύνης από πλευράς του φοιτητικού σώματος απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις (απότοκο της δικής τους αδυναμίας να παράγουν έργο στις σχολές) καθώς και στην απουσία ενδιαφέροντος των φοιτητών για τα κοινά (φαινόμενο που παρατηρείται ευρύτερα στην κοινωνία και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο). Αυτό το έλλειμμα ενδιαφέροντος δεν είναι παρά αποτέλεσμα ενός κινήματος «αποπολιτικοποίησης» με πρωτοστάτες αφ’ ενός τη φοιτητική πτέρυγα της Ν.Δ. και αφ’ ετέρου φοιτητικές παρατάξεις που πλασάρονται δήθεν ως ανεξάρτητες. Αυτές οι τελευταίες (π.χ. ΑΝΟΚ, ΑΦΠ, ΑΦΚ) στην πραγματικότητα απολαύουν της υποστήριξης πολιτικών κομμάτων εκπροσωπούμενων στη Βουλή (βλ. φωτογραφίες παρακάτω), ενώ μέλη τους – δήθεν ακομμάτιστα - προσπαθούν εναγωνίως να πλασαριστούν σε θέσεις νεολαίων πρωτοκλασάτων κομμάτων.

Το πιο αστείο είναι ότι οι παραπάνω πρωτοστάτες του «απολιτίκ» (η λέξη τους ενοχλεί - ειδικά τους «πολιτικοποιημένους ανεξάρτητους») κινήματος βρίσκονται στα μαχαίρια, τουλάχιστον για τα μάτια του κόσμου! Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών αυτών των «ανεξάρτητων» παρατάξεων, αν και ξερογλείφονται για να ανελιχθούν στη νεολαία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αντιπαρατεθούν με τον πλέον σκληρό τρόπο απέναντι στα μέλη της φοιτητικής πτέρυγας της Ν.Δ. Άλλοι πάλι, φτερά στον άνεμο, μετέχουν σε αυτή την «ανεξάρτητη» κίνηση, μήπως και καταφέρουν να… γραπωθούν από κάπου, ενόψει της ανακατανομής που συντελείται στον χώρο της κεντροαριστεράς (οι λεγόμενοι «προοδευτικοί αριστεροί σοσιαλιστές» με λίγη σαντιγί και κανέλλα…). Τα «ανεξάρτητα» αυτά σχήματα (η λέξη αυτή τους αρέσει, καθώς δεν θυμίζει τον παλαιοκομματισμό της «κακιάς» Δ.Α.Π. και της Π.Α.Σ.Π.) δεν αποτελούν παρά απολιτικά μορφώματα, καινούργια εκκολαπτήρια μελλοντικών καριεριστών πολιτικών - πλήρως εναρμονισμένα με τη νέα τάση του «δεν χρειάζεσαι πολιτικό πρόγραμμα για να μπεις στη Βουλή».

Σε όσες σχολές έχουν κάνει την εμφάνισή τους αυτά τα μορφώματα, έχουν μία – ίσως και μοναδική κοινή- θέση: όχι αφίσες, όχι τραπεζάκια σε προαύλια και σχολές. Γιατί; Επειδή τα τραπεζάκια και οι αφίσες είναι σύμβολα τους παλαιοκομματισμού και των κομματικών στρατών. ΕΝΩ «εμείς είμαστε ανεξάρτητοι, ακομμάτιστοι, καθαροί»…

Η αλήθεια είναι ότι τα μορφώματα αυτά ψάχνουν ένα αφήγημα το οποίο επαναφέρουν ξαναζεσταμένο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αφ’ ενός για να έχουν κάτι να πουν, αφ’ ετέρου για να πάνε κόντρα στον «εχθρό», την εδώ και χρόνια πρώτη Δ.Α.Π., στη θέση της οποίας θέλουν να έλθουν (χαλίφης στη θέση του χαλίφη). 

ΛΕΣ ΚΑΙ είναι τα τραπεζάκια και οι αφίσες η πηγή του παλαιοκομματισμού και των πελατειακών σχέσεων μέσα στις σχολές. Λες και αφαιρώντας τα τραπεζάκια ξηλώνουμε τους φοιτητοπατέρες. Λες και το πρόβλημα των σχολών σήμερα είναι οι αφίσες. Η αφέλεια και η προσπάθεια πρόκλησης εντυπώσεων στο μεγαλείο της…

Η ουσία είναι ότι ο φοιτητικός συνδικαλισμός πρέπει να γίνει μαζικό όχημα ουσιαστικής διεκδίκησης - σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο- ενός καλύτερου πανεπιστημίου, σύγχρονου και ανταποκρινόμενου στις ανάγκες των φοιτητών και των φοιτητριών. Και αυτού του κινήματος πρέπει να ηγηθούν αγνές πολιτικές δυνάμεις, με καινοτόμες απόψεις και ιδέες. Οι φοιτητές δεν έχουν ανάγκη ούτε από τους κλασικούς φοιτητοπατέρες παλαιάς κοπής ούτε από κομματικούς «ανεξάρτητους» που στην πρώτη ευκαιρία θα γλείψουν για μια θέση στο κόμμα της αρεσκείας τους.

* Ο Παντελής Μαρκούλης είναι φοιτητής του τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ.

Τέλος στα τραπεζάκια των Φοιτητικών Παρατάξεων - Δείτε σε ποια Σχολή!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr