Ελληνοκύπριοι φοιτητές νικητές σε διαγωνισμό της NASA

Ελληνοκύπριοι φοιτητές πήραν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της NASA

Η κυπριακή ομάδα "NestFold" είναι η νικήτρια στον παγκόσμιο διαγωνισμό "Space Apps Challenge" της NASA, στην κατηγορία "Επιλογή του κοινού". Για να βρεθεί στην πρώτη θέση ανάμεσα σε περισσότερες από 2.000 ομάδες από όλο τον κόσμο, η ομάδα παρουσίασε μια καινοτόμο ιδέα για την προφύλαξη ανθρώπων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, η οποία συνίσταται στη δημιουργία κινητού καταφυγίου υψηλής τεχνολογίας, ικανού να αποσταλεί γρήγορα σε σημεία όπου δεν υπάρχουν ή έχουν καταστραφεί.

Πρόκειται για τη "δημιουργία καινοτόμων καταφυγίων, που είτε θα βρίσκονται προεγκατεστημένα σε δύσβατες περιοχές είτε θα ρίπτονται από αεροσκάφη και ελικόπτερα σε καταστάσεις συναγερμού που μπορεί να προκύπτουν από μια φυσική καταστροφή", εξηγεί ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ομάδας, Δανιήλ Σουριανός. "Η ιδέα ήρθε καθώς είδαμε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια 140 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους από μια φυσική καταστροφή, οπότε και είχαμε μπροστά μας την πρόκληση είτε να σώσουμε αυτές τις ζωές είτε να κάνουμε μια καλύτερη διαχείριση των αναγκών των ανθρώπων μετά από τη φυσική καταστροφή", σημειώνει ο νεαρός επιστήμονας.


Μια "Πτυσσόμενη Φωλιά" για άτομα σε έκτακτη ανάγκη

Σημαντικό στοιχείο της ιδέας είναι πως "κάθε καταφύγιο που πέφτει στη γη, μπορεί και να επικοινωνεί με τα άλλα χρησιμοποιώντας ένα σύστημα χαμηλής ισχύος, αφού θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από μια φυσική καταστροφή, ενώ καινοτόμο είναι το ότι συλλέγονται και βιομετρικά δεδομένα από τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα, ώστε να σταλεί μια ομάδα διάσωσης", εξηγεί ο κ. Σουριανός.

Κάθε καταφύγιο "έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και 18 άτομα σε ανάγκη, τα δύο σε κρεβάτια και τα υπόλοιπα σε ειδικές θέσεις για μέγιστο διάστημα έξι ημερών", ενώ, όπως μαρτυρά και η ονομασία του συστήματος, το σύστημα "πέφτει" στην επιφάνεια της Γης διπλωμένο και στη συνέχεια αναπτύσσεται για να φιλοξενήσει τους προσωρινούς κατοίκους του. Ταυτόχρονα δε, σημασία έχει δοθεί και στα φυσικά υλικά κατασκευής που έχουν επιλεγεί από την υποομάδα των χημικών μηχανικών που εργάστηκαν για αυτή την παράμετρο, υλικά που "μπορούν να λειτουργήσουν σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή, είτε το καταφύγιο βρεθεί μέσα σε μια δασική πυρκαγιά είτε σε μια σεισμογενή περιοχή είτε όπου έχει υπάρξει κατολίσθηση εδάφους, είτε ακόμη και σε πλημμύρες στις οποίες μπορεί να επιπλέει".

Το πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό της NASA

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Η ομάδα NestFold, σύμφωνα με τον κ. Σουριανό, αποτελείται από 17 νεαρούς Κύπριους, κατά πλειονότητα φοιτητές, των οποίων οι κλάδοι σπουδών τους συνδυάζουν ευρύ φάσμα ποικίλων επιστημονικών ειδικοτήτων, όπως μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, πολιτικοί και χημικοί μηχανικοί, μηχανικοί υπολογιστών και προγραμματιστές. Στη συνέχεια έγινε διαχωρισμός σε υποομάδες, ώστε αρχικά να διαγωνιστεί σε τοπικό επίπεδο στον διαγωνισμό Space Apps Challenge Limassol της Κύπρου στις 29 και 30 Απριλίου, όπου είχε αποστολή "μέσα σε μόλις 48 ώρες που είχε στη διάθεσή της, να υλοποιήσει την ιδέα-αποστολή που είχε αποφασίσει να φέρει εις πέρας". Το NestFold κατέκτησε το βραβείο "Επιλογή του κοινού" στον τοπικό διαγωνισμό, λαμβάνοντας το εισιτήριο για τον παγκόσμιο, ενώ ταυτόχρονα "βρέθηκε να είναι η μόνη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους 5 φιναλίστ παγκοσμίως". Και κατάφερε να κερδίσει και την πλειοψηφία στην ψήφο του κοινού όπως και την πρωτιά στον παγκόσμιο διαγωνισμό που ακολούθησε.

Οι νεαροί επιστήμονες έχουν προσκληθεί για να παρευρεθούν στις 3 Αυγούστου στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy στη Florida των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπου θα βραβευτεί η ιδέα τους, ενώ παράλληλα θα παρακολουθήσουν και την επερχόμενη εκτόξευση ενός δορυφόρου "Tracking and Data Relay Satellite (TDRS-M)" που θα πραγματοποιηθεί εκείνη την ημέρα. Επόμενο στοίχημα είναι η πιθανή υλοποίηση του προγράμματος, αφού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μέλη της αντιπροσωπείας θα συναντηθούν με επιστήμονες της NASA για να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr