Σοβαρά επεισόδια μεταξύ στελεχών της Φοιτητικής Παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ - Στο νοσοκομείο ένα άτομο!

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ στελεχών της Φοιτητικής Παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ - Στο νοσοκομείο ένα άτομο!

Από σοβαρά επεισόδια σημαδεύτηκε η έναρξη της διαδικασίας για την εγγραφή στα μητρώα μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης. Η διαδικασία ξεκίνησε την Δευτέρα εν μέσω έντασης στην έδρα της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος, στη Μιχαήλ Καλού 6, όπου η κατάσταση φαίνεται πως ξέφυγε από κάθε όριο φθάνοντας μέχρι σε χειροδικίες, ενώ καταγγέλλεται ότι ένας νέος που υπηρετεί μάλιστα τη στρατιωτική του θητεία, διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Εκτός ελέγχου είναι τα πράγματα και σήμερα, καθώς… επενέβη και η Αστυνομία!

Οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων, που μπορεί να φτάσουν μέχρι τις δικαστικές αίθουσες μετά τον τραυματισμό του νεαρού, αποφεύγουν να μιλήσουν επωνύμως, όμως τα πραγματικά περιστατικά αναγνωρίζονται off the record από όλες τις πλευρές, παρότι δίνουν διαφορετική εικόνα για τους πρωταίτιους και για τις αιτίες, που οδήγησαν σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, η οποία δεν τιμά κανέναν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Και την Τρίτη όμως η κατάσταση δε βελτιώθηκε. Από το μεσημέρι όταν επιχειρήθηκε να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία εγγραφής μελών στο μητρώο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης, άρχισαν και πάλι διαπληκτισμοί ανάμεσα σε περίπου 50 άτομα και μέλη της Διοικούσας εντός του κτηρίου της Μ. Καλού 6. Αποτέλεσμα ήταν να σπεύσει και δύναμη της ομάδας «Ζ» της Αστυνομίας, για να προλάβει τα… χειρότερα.

Πέρασαν μόλις δυο μήνες από τον προηγούμενο Δεκέμβριο όταν έγιναν τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στη νομική σχολή, που οδήγησαν σε «διαγραφές» (όχι πάντως με τήρηση των τυπικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα κι αυτές να αμφισβητούνται), ενώ η κρίση στη «γαλάζια» νεολαία σοβεί, καθώς μετά τη διάλυση και επανασύσταση της ΟΝΝΕΔ έχουν δημιουργηθεί δυο στρατόπεδα, τα οποία συγκρούονται σε κάθε ευκαιρία. Χτες όμως τα πράγματα ξεπέρασαν κάθε όριο.

Η ανακοίνωση

Όπως είχε προβλεφθεί από τη διοίκηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, με σχετική ανακοίνωση, λόγω ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν από τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές, τα μητρώα μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν εκ του μηδενός. Οι εγγραφές επρόκειτο να αρχίσουν από χτες στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, επί της Μιχαήλ Καλού.

Στην ανακοίνωσή της η κεντρική διοίκηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων ανέφερε ότι τα μητρώα μελών της οργάνωσης θα ήταν ανοιχτά από χτες μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και την επόμενη εβδομάδα Τρίτη και Τετάρτη (τα πανεπιστήμια κλείνουν έτσι κι αλλιώς για την Καθαρά Δευτέρα). Στις ημερομηνίες αυτές και τις ώρες 14.00′ έως 20.00′ θα γίνονταν οι εγγραφές νέων μελών, «τα οποία και θα έχουν αποκλειστικώς δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες εσωπαραταξιακές εκλογές». Στην ίδια ανακοίνωση προβλεπόταν ότι «την εποπτεία των εγγραφών θα αναλάβει η Διοικούσα Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης» και ότι «για τη διεξαγωγή των εγγραφών εφαρμόζονται οι διατάξεις του Καταστατικού της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων σε συνδυασμό με την παρούσα. Για την εγγραφή είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής και ακαδημαϊκής ταυτότητας. Εξαιρούνται του δικαιώματος εγγραφής όσοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα και έχουν διαγραφεί από τα μητρώα της ΟΝΝΕΔ ή και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από το συνέδριο επανίδρυσης και μετά».

Η ανακοίνωση είναι σαφής ως προς τους «αντάρτες», καθώς προβλέπει ρητώς την απαγόρευση συμμετοχής των διαγραμμένων μελών, φωτογραφίζοντας τους έξι που θεωρήθηκε ότι διαγράφηκαν από τα επεισόδια στη νομική του ΑΠΘ τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Όμως, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν όχι μόνο δεν έχουν διαγραφεί επισήμως (για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα της νεολαίας, κάτι που δεν έγινε όπως λένε), αλλά έχουν πληρώσει και τις συνδρομές τους και έχουν πλέον κάρτα μέλους του κόμματος!

«Αφού δημιουργηθούν τα νέα μητρώα μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης και ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες για την οριστικοποίησή τους διαδικασίες, θα εκδοθεί νέα εγκύκλιος για την εκλογή Συμβουλίων Σχολών και εκλεκτόρων για την Γραμματεία Πόλης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων, Γιάννης Αναστασόπουλος.

Τα γεγονότα

Στη βάση αυτής της ανακοίνωσης άρχισαν χτες από το μεσημέρι και μετά να προσέρχονται ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν στα μητρώα της οργάνωσης.

Από την αρχή επικράτησε κλίμα αμφισβήτησης. Ωστόσο, οι δυο πλευρές που έχουν διαμορφωθεί στη «γαλάζια» νεολαία συμφώνησαν ότι το καταστατικό προβλέπει την εποπτεία της διαδικασίας την έχει το Συντονιστικό Γραφείο ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και τις εγγραφές κάνει η Γραμματεία Πόλης.

Ενώ επρόκειτο να αρχίσουν οι εγγραφές όμως, η «συμφωνία» έσπασε και από τα επίσημα όργανα της κομματικής νεολαίας αποφασίστηκε να γίνεται και η εποπτεία και οι εγγραφές από το Συντονιστικό Γραφείο ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης.

Οι αμφισβητίες της απόφασης αυτής ζήτησαν να τους δοθεί εγγράφως και υπογεγραμμένη από τους αρμόδιους η σχετική απόφαση, διότι όπως υποστήριξαν «έτσι καταστρατηγείται το καταστατικό του κόμματος». Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε κι έτσι η διαδικασία εγγραφής των μελών στα μητρώα δεν ξεκίνησε ουσιαστικά ποτέ, καθώς επικράτησε ένταση διαρκείας.

Οι λεκτικές αντιπαραθέσεις δυναμίτισαν το κλίμα, όπως σημειώνουν όλες οι πλευρές. Από την πλευρά των επίσημων οργάνων, στελέχη ανέφεραν ότι «η γνωστή ομάδα επιχείρησε να διαλύσει τη διαδικασία των εγγραφών, οι οποίες δεν πρόλαβαν καν να αρχίσουν», σημειώνοντας επίσης ότι «η διαδικασία θα εξελιχθεί ό,τι και να γίνει, καθώς είναι απόφαση της ηγεσίας του κόμματος να ξεμπερδεύει η ΝΔ από τους ‘αντάρτες’ νεολαίους, που κάνουν ζημιά και θέλουν να ελέγξουν το πιο δυναμικό κομμάτι του κόμματος».

Από την πλευρά των «ανταρτών», στελέχη ανέφεραν ότι «γι’ ακόμη μια φορά επιχειρήθηκε καταστρατήγηση του καταστατικού και αλλοίωση των διαδικασιών, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Αν ήθελαν οι αρμόδιοι να λύσουν το ζήτημα θα έστελναν υπογεγραμμένο ένα χαρτί που θα επικύρωνε την απόφαση να γίνει με διαφορετικό τρόπο η διαδικασία από αυτή που προβλέπεται στο καταστατικό. Ποιος όμως θα υπέγραφε κάτι τέτοιο;».

Στην ουσία οι εγγραφές δεν άρχισαν ποτέ, παρά το γεγονός ότι είχε συγκεντρωθεί κόσμος. Άλλο ένα γεγονός που προκάλεσε τριβές ήταν η επιθυμία των έξι «διαγραμμένων», πλην όμως μελών –και με κάρτα- του κόμματος, να εγγραφούν στα μητρώα.

Τα επεισόδια

Η… ωραία αυτή ατμόσφαιρα συνεχίστηκε μέχρι το πέρας του χρονικού ορίου των εγγραφών στις 20.00′.

Την ίδια ώρα στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής συνεδρίαζε η γραμματεία με επικεφαλής τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Κώστα Γκιουλέκα, παρουσία των προέδρων των ΝΟΔΕ στη Βόρεια Ελλάδα.

Μόλις ολοκληρώθηκε το χρονικό όριο της διαδικασίας (που δεν έγινε) άρχισαν τα επεισόδια. Και συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν κομματικά στελέχη της ΝΔ που ανήκουν στην πλευρά των «ανταρτών», η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Βίκυ Ευταξά, ζήτησε με επιτακτικό τρόπο από τους «αντάρτες» να αποχωρήσουν.

Τα αίματα άναψαν και εκτός από τις ανταλλαγές βαριών εκφράσεων η αντιπαράθεση εξελίχτηκε και με χειροδικίες, όπως καταγγέλλεται. Πάντα σύμφωνα με όσα περιέγραψαν στη Voria.gr αυτόπτες μάρτυρες από την πλευρά των ανταρτών (επισημαίνουν μάλιστα ότι υπάρχει και σχετικό βίντεο), ένας από τους νεαρούς σπρώχτηκε (καταγγέλλεται συγκεκριμένο ανώτερο στέλεχος της Διοικούσας Επιτροπής), με αποτέλεσμα να πέσει στο πάτωμα.

Το δυστύχημα είναι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι ο νεαρός είχε κάνει πριν από λίγες μέρες εγχείρηση, με αποτέλεσμα να ανοίξουν τα ράμματα και να γεμίσει η αίθουσα με αίματα, ενώ ο ίδιος διακομίστηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ειδοποιήθηκαν οι γονείς του, που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από τη Λάρισα και εξετάζουν μάλιστα αν θα κινήσουν νομικές διαδικασίες εναντίον του στελέχους της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, που φέρεται να έχει σπρώξει τον νεαρό.

Το παιδί ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του, ενώ οι ίδιες πηγές (από την πλευρά των «ανταρτών») ανέφεραν ότι από το νεαρό ζητήθηκε να φύγει από τα γραφεία της Διοικούσας και ο ίδιος το αρνήθηκε επειδή όπως τόνιζε ήταν μέλος του κόμματος, είχε πληρώσει τη συνδρομή του και διαθέτει και τη σχετική κάρτα μέλους.

Η Voria.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει και με την κ. Ευταξά, ώστε να έχει και τις δικές της θέσεις για τα γεγονότα ως προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες.

Στη νεολαία πάντως του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, μετά και τα χτεσινά γεγονότα επικρατεί αναστάτωση κάτι που επιβεβαιώθηκε και με τη σημερινή ένταση.

Μετά το επεισόδιο της Δευτέρας 20/2, οι κομματικές δραστηριότητες στη Μ. Καλού συνεχίστηκαν κανονικά, καθώς όπως πληροφορείται η Voria.gr, συνεδρίασε η Ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ Θεσσαλονίκης, παρουσία της κ. Ευταξά, η οποία ενημέρωσε τα μέλη ότι προηγήθηκε η επεισοδιακή διαδικασία, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Ένταση

Σήμερα το σκηνικό επαναλαμβάνεται (σε επίπεδο φραστικών διαπληκτισμών) και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, ενώ εγγραφές μελών μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει.

Περίπου 50 νεολαίοι τσακώνονται μεταξύ τους στα γραφεία του κόμματος, η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής επιχειρεί να τους αποβάλει και το σκηνικό της αντιπαράθεσης λαμβάνει διαστάσεις… εκτράχυνσης, καθώς έχει σπεύσει και αστυνομική δύναμη για να προλάβει τυχόν… έκτροπα.

Η κατάσταση που επικρατεί για δεύτερη μέρα έχει επίσης καταγραφεί, ενώ τα μέλη της ομάδας «Ζ» που έσπευσαν για να τηρήσουν την τάξη και να μη ξεφύγει η ήδη τεταμένη κατάσταση, που κανείς δε γνωρίζει πως θα εξελιχθεί και απόψε και τις επόμενες μέρες, παρέμεναν στο κτήριο.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr