Εργα 23 φοιτητών σχολών Καλών Τεχνών εμπνευσμένα από τη φύση, την ιστορία και τη μυθολογία απαρτίζουν την έκθεση «PHYSIS 2013 - Crisis and Creativity» που θα παρουσιαστεί από τις 5 ως τις 28 Αυγούστου στο Γενί Τζαμί. Η έκθεση που εντάσσεται στις δραστηριότητες του προγράμματος «Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» είναι πρωτοβουλία της εταιρίας Vereinigung für Genreverbindente Kunstprojekte e.V. και των συμβούλων πολιτισμού ARTS etc. Intercultural Dialogues, που έχουν έδρα στο Βερολίνο και είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Νεολαία σε δράση». Οι φοιτητές που συμμετέχουν σπουδάζουν στις σχολές Καλών Τεχνών της Φλώρινας, της Θεσσαλονίκης, και της Αθήνας.

Το Physis άρχισε το 2012 στην Ασίζη όταν 18 Ιταλοί, Ελληνες και Γερμανοί φοιτητές πανεπιστημίων Τέχνης, παρουσίασαν τη δουλειά τους σε εκθέσεις στο Βερολίνο. Ένα χρόνο αργότερα, 76  φοιτητές από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Βρετανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κίνα, την Κολομβία, την Κορέα και την Ελλάδα συναντήθηκαν για τρεις εβδομάδες στην Καστανιά Ημαθίας και ασχολήθηκαν με τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης. Εμπνευσή τους η μυθολογία της περιοχής και το φυσικό περιβάλλον.

Τα έργα τους παρουσιάστηκαν σε εικαστικές εκθέσεις στη Βέροια (Παλαιά Δικαστήρια Αρχοντικό Σαράφογλου, Μεντρεσέ Τζαμί), ρεσιτάλ μουσικής και σύγχρονος χορός (Αντωνιάδειος Στέγη γραμμάτων και Τεχνών Βεροίας), στην Αθήνα (Ινστιτούτο Goethe), στην Ασίζη (Μίνι γκαλερί) και  στην Τρίερ (εκθεσιακοί χώροι  της τράπεζας Sparkasse). Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του προγράμματος, τα έργα των Ελλήνων φοιτητών παρουσιάζονται αυτόν τον καιρό στη Θεσσαλονίκη.

Την έκθεση στο Γενί Τζαμί επιμελήθηκαν ο Ελευθέριος Οικονόμου, ARTS etc. Intercultural Dialogues U.G. και η Αντρέ Κόνραντ Vereinigung für Genreverbindente Kunstprojekte e.V.

Τα εγκαίνια έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στην Τρίτη 5 Αυγούστου στις 19.00 στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30).