Κατεβαίνουν στο δρόμο οι φοιτητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Στο δρόμο βγαίνουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές στις 3 Νοέμβρη, μπροστά στα διογκωμένα, παντός τύπου, προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Ηδη μέχρι στιγμής, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, στην Αθήνα αποφάσεις έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Πληροφορικής Χαροκοπείου, Γεωγραφίας Χαροκοπείου, σύλλογοι οικότροφων ΝΦΕΕΜΠ, ΦΕΑ, και οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΔΟ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΤΡΟΔ, ΣΓΤΚΣ, Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι που μέχρι στιγμής έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής πραγματοποίησαν χτες σύσκεψη για την οργάνωση του συλλαλητηρίου, όπου αποφασίστηκε στην Αθήνα να πραγματοποιηθεί στις 3/11, στις 14.00 στα Προπύλαια. Στο κάλεσμά τους μετά τη σύσκεψη σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα:

«Θέλουμε να σπουδάσουμε, να πάρουμε όση περισσότερη μόρφωση μπορούμε στο αντικείμενό μας. Εχουμε μεράκι να δουλέψουμε στο επιστημονικό μας αντικείμενο, με κατοχυρωμένα τα εργασιακά μας δικαιώματα μετά το πτυχίο!

Απέναντι σε αυτές τις αγωνίες μας έχει στηθεί ένα μαύρο μέτωπο, που αποτελείται από την κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, την ΕΕ, το ΔΝΤ, που αποτελειώνουν τα δικαιώματά μας.

Η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες πιστεύουν στον ίδιο θεό, τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αλλωστε, γι' αυτό την ίδια ώρα που επιτίθενται σε εμάς, δίνουν πακέτα πολλών εκατομμυρίων μέσω του νέου "αναπτυξιακού νόμου" και με άλλους τρόπους στηρίζουν τραπεζίτες, βιομήχανους και εφοπλιστές.

Στα "σκουπίδια" τα μνημόνιά τους και τα μέτρα τους που κάνουν τη ζωή και τις σπουδές μας χειρότερες!

Θέλουμε να σπουδάζουμε σήμερα αποκλειστικά δωρεάν και ολοκληρωμένα (...) να δουλέψουμε στο αντικείμενό μας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα...», αναφέρουν οι φοιτητικοί σύλλογοι στη σχετική ανακοίνωσή τους.

Οι φοιτητές απαιτούν:

  • Να επιστραφούν άμεσα τα κλεμμένα αποθεματικά των σχολών μας, να γίνει αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Οι σχολές ρημάζουν, καθώς μόνο τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις μείωσαν κατά 80% τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων!
  • Ούτε ευρώ από τους φοιτητές για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, αναλώσιμα.
  • Να σταματήσει η παράδοση της φοιτητικής μέριμνας σε ιδιώτες.
  • Να μπει τέλος στην υποβάθμιση των σπουδών. Οι ελλείψεις καθηγητών οδηγούν σε κατάργηση μαθημάτων και συνωστισμό στα αμφιθέατρα!
  • Να σταματήσει η μεταφορά γνώσεων εκτός του πτυχίου! Σε πανάκριβα μεταπτυχιακά, στα οποία η κυβέρνηση γενικεύει τα δίδακτρα και πιστοποιητικά. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για άσκηση του επαγγέλματος!».

Παράλληλα, διεκδικούν κανένας απόφοιτος να μη δουλεύει με μισθό κάτω από 751 ευρώ (το 30% των αποφοίτων δουλεύει με μισθό λιγότερο από 586 ευρώ). Να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (ένας στους δύο νέους δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας). Δουλειά για όλους με σύγχρονους εργασιακούς και μισθολογικούς όρους (το 33% των αποφοίτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι άνεργοι).

Διαβάστε ακόμη:

Κατάληψη αποφάσισαν οι φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης

Κατάληψη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών - Η απόφαση της Γ.Σ

Κατάληψη σε τμήμα του ΔΠΘ