Φοιτητές θα καθαρίζουν για τα επόμενα δυο χρόνια την Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης!

Φοιτητές θα καθαρίζουν για τα επόμενα δυο χρόνια την Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης!

Μία νέα πρωτοβουλία για τον εξωραϊσμό της Νέας Παραλίας ανακοινώθηκε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Alpha Bank, το Κολλέγιο Ανατόλια και η ΧΑΝΘ εγκαινιάζουν από κοινού σειρά δράσεων με κεντρικό άξονα τη Νέα Παραλία για να συνεισφέρουν στη βελτίωση της εικόνας της Θεσσαλονίκης. Για τα δύο επόμενα χρόνια μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια, φοιτητές του ACT – American College of Thessaloniki και εθελοντές εργαζόμενοι και των τεσσάρων φορέων, θα αποκαταστήσουν τις φθορές στα πάρκα της Νέας Παραλίας με ειδικά  υλικά καθαρισμού και προστασίας που θα προσφέρει η Αlpha Bank και με την καθοδήγηση υπαλλήλων των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016, από τους εθελοντές εργαζόμενους που θα καθαρίσουν τον χώρο που περιβάλλει το μνημείο του Μ. Αλεξάνδρου.

Το Κολλέγιο Ανατόλια συμμετέχει στην πρωτοβουλία με περισσότερες από 30 δράσεις, τουλάχιστον 700 εθελοντές (εργαζόμενους, μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και του Τμήματος του Διεθνούς Απολυτηρίου, φοιτητές του ACT-American College of Thessaloniki), οι οποίοι θα προσφέρουν συνολικά περισσότερες από 1.400 ώρες εθελοντικής εργασίας μόνο στον πρώτο χρόνο του προγράμματος.

H ΧΑΝΘ για τα δύο επόμενα χρόνια συμμετέχει στην πρωτοβουλία με εθελοντές και επαγγελματικά στελέχη προσφέροντας 1000 ώρες εθελοντικής εργασίας με περισσότερα από 500 άτομα στο κοινό πρόγραμμα των φορέων.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ευχαρίστησε την Alpha Bank, το Κολλέγιο Ανατόλια και τη ΧΑΝΘ για την εποικοδομητική συνεργασία, και τόνισε ότι «είναι μια εξαιρετική συγκυρία, διότι αυτή η προσπάθεια της κοινωνίας των πολιτών αναδεικνύει την ανάγκη οι ίδιοι οι πολίτες να αναλάβουν να φροντίζουν το δημόσιο χώρο, δηλαδή τον δικό τους χώρο». Ο ίδιος σημείωσε ότι η συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Alpha Bank, το Κολλέγιο Ανατόλια και τη ΧΑΝΘ εμπίπτει στην αντίληψη της δημοτικής Αρχής που εκφράζεται από το σύνθημα «αγαπάω την πόλη μου, υιοθετώ τη γειτονιά μου». Ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στο ειδικό μηχάνημα που αποκαθιστά τις φθορές από επιγραφές το οποίο δώρισε η Alpha Bank στο Δήμο Θεσσαλονίκης και επιτρέπει τις σχετικές παρεμβάσεις από πλευράς των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή του Κολλεγίου Ανατόλια και της ΧΑΝΘ έχει μεγάλη σημασία, διότι έτσι καλλιεργείται η αντίληψη της συλλογικής ευθύνης στους μελλοντικούς πολίτες.

«Η κοινή δράση αποκατάστασης των φθορών στα πάρκα της Νέας Παραλίας δείχνει ότι εμπεδώνεται η αντίληψη της συνεργατικότητας για την προάσπιση του δημόσιου χώρου, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια προσπάθεια διαπαιδαγώγησης των πολιτών στο σεβασμό του δημόσιου χώρου, η οποία πρέπει να προσλάβει μονιμότητα», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς. Ο ίδιος τόνισε ότι οι δράσεις εθελοντικού καθαρισμού στη Νέα Παραλία είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε μια περίοδο που η παραβατικότητα εις βάρος του δημόσιου χώρου έχει λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, Δρ. Πάνος Βλάχος, ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες στη φροντίδα της Νέας Παραλίας θα συνεισφέρουν μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια και φοιτητές του ACT, αξιοποιώντας προς όφελος της πόλης τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί το Κολλέγιο Ανατόλια και από τις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες του. «Τα τελευταία χρόνια προωθούμε οργανωμένα και συστηματικά την κοινωνική προσφορά με συγκεκριμένες δράσεις. Θεωρούμε ότι κατά αυτόν τον τρόπο οι μαθητές αντιλαμβάνονται άμεσα καταστάσεις και προβλήματα, μαθαίνουν να τις αντιμετωπίζουν και να ενεργούν ως υπεύθυνοι πολίτες, αναπτύσσοντας δεξιότητες και γνώσεις που είναι απαραίτητες τόσο για τους ίδιους όσο και για τις κοινωνίες του μέλλοντος. Παράλληλα, η προσφορά προς το σύνολο είναι σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής και κοινωνικής αποστολής του Κολλεγίου Ανατόλια. Θέλουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία και γι’ αυτό ξεκινήσαμε το συγκεκριμένο εγχείρημα στη Νέα Παραλία. Το έργο αυτό θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου και θα απαιτήσει συνέπεια και αφοσίωση. Το προσωπικό του σχολείου και οι μαθητές μας έχουν δεσμευτεί στους σκοπούς του εγχειρήματος, που έχει μεγάλη – τόσο κυριολεκτική όσο και συμβολική – σημασία, για τη Θεσσαλονίκη, τους πολίτες και τους επισκέπτες της» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια.

O Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank, Ισίδωρος Πάσσας,  επισήμανε ότι «η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της Alpha Bank, στο πλαίσιο της οποίας, η Τράπεζα, επί σειρά ετών, σχεδιάζει, συντονίζει και πραγματοποιεί προγράμματα με στόχο, αφενός την υποστήριξη της κοινωνίας, του πολιτισμού, της εκπαιδεύσεως, της υγείας και του περιβάλλοντος και αφετέρου την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου».

Σχετικά με την ενέργεια “Ξαναδίνουμε λάμψη στη Νέα Παραλία”, ο Διευθυντής Διευθύνσεως Καταστημάτων Κεντρικής και Βορείου Ελλάδος της Alpha Bank,  Δημήτριος Χαριζάνης, τόνισε ότι  αποτελεί μέρος του προγράμματος “Οι φθορές που πληγώνουν”, το οποίο πραγματοποιείται από το 2013, στο πλαίσιο  της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Alpha Bank. «Κύριος σκοπός της σημαντικής αυτής ενέργειας, είναι τόσο η ανανέωση και η βελτίωση του χώρου της Νέας Παραλίας μέσω του καθαρισμού της όσο και η ενίσχυση του πνεύματος του Εθελοντισμού, τομέας στον οποίο η Alpha Bank έχει μεγάλη παράδοση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Θεσσαλονίκης και προσωπικά τον Δήμαρχο, Γιάννη  Μπουτάρη, που αγκάλιασε αυτή την ενέργεια, καθώς και το Κολλέγιο Ανατόλια και την Χ.Α.Ν.Θ., αναγνωρισμένους φορείς της πόλης μας, για την καλή μας συνεργασία στη συνδιοργάνωση αυτής της ενέργειας».

«Η Χ.Α.Ν.Θ. συμμετέχει ενεργά στην κοινή πρωτοβουλία ‘’Ξαναδίνουμε λάμψη στη νέα παραλία’’, επισήμανε ο Ιωάννης Σωσσίδης, Πρόεδρος του ΔΣ της Χ.Α.Ν.Θ., «υλοποιώντας ταυτόχρονα και τα σύμφωνα συνεργασίας που έχει υπογράψει με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Κολλέγιο Ανατόλια. Για τη Χ.Α.Ν.Θ., από την ίδρυσή της εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής. Προτεραιότητα των εθελοντικών μας δράσεων για τον αστικό ιστό, όπως έχει ήδη αποτυπωθεί και στο πρόγραμμα που υλοποιεί τα τελευταία 5 χρόνια με τίτλο ‘‘Είμαι πολίτης και όχι απλά κάτοικος’’, είναι ο κάτοικος της πόλης να εισάγει στην καθημερινότητά του τη φροντίδα της πόλης του και να μετατραπεί  έτσι  σε ενεργό πολίτη». «Άλλωστε», πρόσθεσε ο κ. Σωσσίδης, «κάθε χρόνο στη Χ.Α.Ν.Θ. δραστηριοποιούνται περίπου 1.000 εθελοντές σε όλους τους τομείς δράσης της Αδελφότητας και 800 νέοι εθελοντές που εκπαιδεύονται μέσα από την εμπειρία της προσωπικής συμμετοχής σε κοινωνικές δράσεις. Σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους, η Χ.Α.Ν.Θ., όχι μόνο συνεχίζει αλλά ενισχύει τις κοινωνικές της δράσεις, με στόχο την υποστήριξη και βοήθεια συνανθρώπων μας, τη φροντίδα του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη της κοινωνικότητας και ομαδικότητας, την ανάδειξη της ιστορίας και παράδοσης και την παρακίνηση για εθελοντισμό», κατέληξε ο κ. Σωσσίδης.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr