Συνελήφθησαν Αμερικάνοι φοιτητές για βανδαλισμούς σε ανασκαφές στην Κρήτη

Έξι συλλήψεις αμερικάνων φοιτητών έγιναν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στην Παχειά Άμμο, όταν η αστυνομία ενημερώθηκε για θόρυβο στα εγκαταλειμμένα εδώ και 40 χρόνια ξενοδοχεία που βρίσκονται στο χωριό.

Τελικά έγιναν έξι συλλήψεις αμερικάνων οι οποίοι συμμετέχουν στις ανασκαφές στα Γουρνιά με το Ινστιτούτο Μελετών Ανατολικής Κρήτης (INSTAP) που εδρεύει στην Παχειά Άμμο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι φοιτητές είχαν σπάσει κάποια τζάμια και έγιναν αντιληπτοί από γείτονες απ’ τον θόρυβο που έγινε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Ραπάνη που μίλησε στο Ράδιο Λασίθι, αμέσως εξετάστηκε το ενδεχόμενο εμπλοκής των φοιτητών στους πρόσφατους βανδαλισμούς στο εκκλησάκι στα Γουρνιά, όμως η εξέταση των αποτυπωμάτων έδειξε ότι δεν πρόκειται για τα ίδια άτομα.

Ο ίδιος τόνισε πως τα συγκεκριμένα ακίνητα είναι εγκαταλειμμένα τα τελευταία 43-44 χρόνια, ανήκουν πλέον σε τραπεζικό ίδρυμα το οποίο τα έχει αφήσει στην τύχη τους με αποτέλεσμα οι βανδαλισμοί οι καταστροφές και το πλιάτσικο ακόμα και με φορτηγά που φορτώνουν μάρμαρα, να είναι συνεχόμενες αφού ο οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση.

Για τους φοιτητές-ερευνητές και το κέντρο στο χωριό είπε πως τα τελευταία χρόνια η συμβολή τους στην ανάδειξη της περιοχής αλλά και στην τόνωση της οικονομίας είναι τεράστια αφού μόνο φέτος στην Παχειά Άμμο φιλοξενούνται 100 άτομα, ενώ φοιτητές φιλοξενούνται κάθε χρόνο και στο Καβούσι για την ανασκαφή του Αζοριά.

Όσο για το συγκεκριμένο περιστατικό τόνισε πως δικαιοσύνη πρέπει να μεριμνήσει ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά, ενώ θα γίνουν πλέον και πιέσεις προς την τράπεζα ώστε να μεριμνήσει για την ασφάλεια του χώρου.

Τα έξι άτομα κρατούνται απ΄την στιγμή της σύλληψης και οδηγούνται σήμερα σε απολογία στις αρχές του Λασιθίου.