CERN, Αthens Science Festival

Εσύ φοιτητή θα λείψεις από το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας "Αthens Science Festival";

Το Athens Science Festival είναι ένα πολιτιστικό δρώμενο στο κέντρο της πόλης που στοχεύει στη διάχυση της Επιστήμης, Τεχνολογίας, Καινοτομίας αλλά και στην ανάδειξη της σχέσης Επιστήμης  και Τέχνης στο ευρύ κοινό. 

Φέτος, με κεντρικό θέμα «Εξελισσόμαστε με την Επιστήμη» το φεστιβάλ διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων κατά το διάστημα 5-10 Απριλίου 2016, με ελεύθερη είσοδο. 

Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το ASF15 (33000 επισκέπτες εκ των οποίων 13000 μαθητές), αντίστοιχα φεστιβάλ οργανώθηκαν τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκη (1st Thessaloniki Science Festival) όσο και πρόσφατα στη Λεμεσό (1st Mediterranean Science Festival) προσελκύοντας κάθε φορά αμείωτο το ενδιαφέρον και την αγάπη του κοινού. Τα θετικά σχόλια και ο ενθουσιασμός με τον οποίο ο κόσμος περιβάλλει κάθε νέα διοργάνωση και, βεβαίως, ο σημαντικός ρόλος που παρόμοιες δράσεις διαδραματίζουν στην προβολή της Επιστήμης και της Έρευνας, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη καθιέρωσής τους ως θεσμό.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει ποικίλες, πρωτοπόρες και ελκυστικές εκδηλώσεις διατηρώντας αναλλοίωτο τον επιστημονικό του χαρακτήρα και θα απευθύνεται σε κάθε ηλικία. Ενδεικτικά αναφέρουμε επιστημονικά διαδραστικά δρώμενα -όπως πειράματα και εργαστήρια, συζητήσεις (debates), θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια (workshops), εκθέσεις, ομιλίες κ.ά.,- ενώ έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από τους πλέον σημαντικούς που έχει να αναδείξει η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους:

  • Svante Paabo  (Max Planck) - Biosciences 
  • Lord Winston (Imperial College London) - Health, Biosciences 
  • Jonh Ellis (King's College London and CERN) - Physics  
  • Κονίδης (York University, Toronto) - Space and Astronomy 
  • Δ. Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής στο ΜΙΤ
  • Α. Βουρλίδας, Αστροφυσικός, Johns Hopkins
  • Daniel Wolpert, Prof. of Engineering, Univ. of Cambridge
  • E. Tσεσμελής, CERN

Καθώς και οι: 

Θεοδόσης Τάσιος, Νίκος Λυγερός, Γιώργος Χρούσος, Γ. Ταβερναράκης, Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου, κ.α. 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Το φεστιβάλ οργανώνουν ο εκπαιδευτικός οργανισμός "Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo", το Βρετανικό Συμβούλιο, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματι-κότητας “INNOVATHENS”, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με πλειάδα ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΧΕΥΣΗΣ

Στο φεστιβάλ θα υπάρχουν ζώνες στόχευσης: τις καθημερινές, η πρωινή ζώνη για τα σχολεία και  η απογευματινή και βραδινή ζώνη για ενήλικο κοινό, ενώ το Σαββατοκύριακο το Φεστιβάλ θα απευθύνεται στις οικογένειες και το ευρύ κοινό. 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Φυσική / Χημεία / Βιολογία - Βιοεπιστήμες / Γεωλογία / Μαθηματικά / Επιστήμες Περιβάλλοντος / Αειφόρος Ανάπτυξη / Επιστήμες Υγείας  / Διατροφή / Αστρονομία και Διάστημα / Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα / Επιστήμη Υλικών / Ρομποτική / Ψηφιακή Τεχνολογία και Πληροφορική / Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης / Επιστήμη και Τέχνη.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Στο Φεστιβάλ μπορεί να συμμετάσχει κάθε επιστημονικός/εκπαιδευτικός φορέας που έχει να αναδείξει μια πρωτοπόρα και ενδιαφέρουσα δράση.

Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας Αthens Science Festival

BINTEO από ASF2015

Μία μικρή γεύση από την περσινή διοργάνωση:

Η Συμμετοχή του CERN στο Αthens Science Festival 05-10 Aπριλίου 2016. Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με ελεύθερη είσοδο

Το CERN (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής), το μεγαλύτερο στον κόσμο ερευνητικό κέντρο βασικής έρευνας βρίσκεται στην πρωτοπορία της ανθρώπινης αναζήτησης για τη γνώση, μιας αναζήτησης που έχει τις ρίζες της στα βάθη των απαρχών του πολιτισμού, στοχεύοντας να απαντήσει στα πλέον θεμελιώδη ερωτήματα για τη Φύση: Τι είναι η ύλη; Από πού προέρχεται; Πως συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα, πλανήτες και ανθρώπινα όντα; Από την επιστήμη των υλικών μέχρι τους υπολογιστές, η φυσική των σωματιδίων απαιτεί εξαιρετικές επιδόσεις, αναδεικνύοντας το CERN σε ένα σπουδαίο πεδίο πειραματισμού και ελέγχου.

Το CERN συμμετέχει δυναμικά στο ASF16 μέσα από μία σειρά ποικίλων και πρωτότυπων δράσεων, γεγονός που αποτελεί αναγνώριση της μεγάλης αυτής διοργάνωσης:

1. The Gift of Mass /Το Δώρο της Μάζας μια διαδραστική οπτικοακουστική εγκατάσταση στους Παλαιούς Φούρνους για τον μηχανισμό Higgs, το φυσικό φαινόμενο με βάση το οποίο τα στοιχειώδη σωματίδια απέκτησαν τη μάζα τους στο αρχέγονο Σύμπαν. Στην εγκατάσταση αυτή, οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν εικονικά την εμπειρία «απόκτησης» και «απώλειας» της μάζας τους. Διοργάνωση: INFN, [email protected], Πείραμα CMS στο CERN, Ελληνογερμανική Αγωγή

2. 10-22 sec (μια πρωτότυπη χορευτική performance στο πλαίσιο του Gift of Mass). Στο έργο του Σπύρου Κουβαρά 10-22 sec,  πεδίο έρευνας και δημιουργίας της χορογραφίας του αποτέλεσε το πεδίο Higgs και η αυθόρμητη διάσπαση της συμμετρίας στη Φυσική. Στην performance, το σώμα ορίζεται λοιπόν σαν «πυρήνας» και τα μέλη του σαν «σωματίδια» που με την κίνησή τους σπάνε την συμμετρία εξερχόμενα του πυρήνα...Ιδέα, Χορογραφία και Performance: Σπύρος Κουβαράς Διοργάνωση: [email protected], Πείραμα CMS στο CERN, Science View 

3. Συζήτηση στρογγυλό τραπέζι με τίτλο: CERN: “Επιταχυντής” ζωής; Πως η επιστήμη  εκτός από τη δημιουργία νέας γνώσης, δίνει λύσεις στα προβλήματα της ανθρωπότητας; Συμμετέχουν οι: καθ. Εμμ. Τσεσμελής/CERN, καθ. Ευαγ.Γαζής/ΕΜΠ, Δρ. Γεώρ. Φανουράκης/Δημόκριτος, Δρ. Σοφία Χουρίδου/ΕΚΠΑ, Δρ Άγγ. Αλεξόπουλος/ Πείραμα CMS, CERN. Συντονίζει η δημοσιογράφος  Βάσω Μιχοπούλου. Διοργάνωση: CERN

4. Απογευματινή παρουσίαση από τον  Piotr Traczyk με τίτλο: Τραγουδάει το μποζόνιο Higgs;To 2012, σχεδόν μισό αιώνα μετά τη θεωρητική του διατύπωση, το μποζόνιο Higgs ανακαλύφθηκε από τα πειράματα CMS και ATLAS, με δεδομένα από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN. Με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, ο πειραματικός φυσικός Piotr Traczyk θα επιχειρήσει να απαντήσει σε τρία ερωτήματα: Τί είναι το μποζόνιο Higgs; Πώς ανακαλύφθηκε; Πώς μπορούμε να το κάνουμε να “τραγουδήσει”; Διοργάνωση: [email protected], Πείραμα CMS στο CERN

5. Μαθαίνοντας την Επιστήμη μέσα από τις Τέχνες. Ένα δημιουργικό εργαστήριο για καθηγητές  Πώς μπορεί ν’ αυξηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για την επιστήμη; Πώς μέσα από δημιουργικές προσεγγίσεις βασιζόμενες στις τέχνες η διδασκαλία της επιστήμης μπορεί να  γίνει πιο συναρπαστική. απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητα των μαθητών! Συμμετέχουν Αγγελος Αλεξόπουλος/ Πείραμα CMS, CERN, Ζαχαρούλα Σμυρναίου/επικ.καθ. ΕΚΠΑ, Μεν. Σωτήριου/ /Science View,Π. Στεργιόπουλος / Ελληνογερμανική Αγωγή . Διοργάνωση: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CREATIONS

6. Keynote speaker John Ellis – Τί είμαστε; Από πού προερχόμαστε; Πού πάμε;  με αυτή την ομιλία του εμβληματικού φυσικού του CERN θα κλείσει το Φεστιβάλ στις 10 Απριλίου 2016. Διοργάνωση: CERN

Οι φυσικοί υψηλών ενεργειών προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις, που τέθηκαν από τον ζωγράφο Paul Gaugin στο διάσημο πίνακά του. Εκτός από την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs υπάρχουν και άλλα μυστήρια, όπως η φύση της σκοτεινής ύλης και η προέλευση της ίδιας της ύλης, τα οποία συνεχίζουν να μελετώνται από τα πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN.

TΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ/FOITITIKANEA.GR ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ του Αthens Science Festival