Βαγγέλης Γιακουμάκης, αυτοκτόνησε, Δολοφονήθηκε «Ο άτυχος φοιτητής Βαγγέλης Γιακουμάκης δεν αυτοκτόνησε. Δολοφονήθηκε»

«Ο άτυχος φοιτητής Βαγγέλης Γιακουμάκης δεν αυτοκτόνησε. Δολοφονήθηκε»

Ένας χρόνος ακριβώς, συμπληρώνεται σήμερα από την εξαφάνιση του νεαρού Ρεθεμνιώτη φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη, και παρά το δωδεκάμηνο που παρήλθε η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε προανακριτικό στάδιο. Ωστόσο λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί το έτος από την εξαφάνιση του αδικοχαμένου Βαγγέλη, νέα στοιχεία από τη δικογραφία είδαν το φως της δημοσιότητας, από τα οποία προκύπτει ο άγριος βασανισμός του από συμφοιτητές του.

Συγχρόνως σε επικοινωνία που είχε το «ΡΕΘΕΜΝΟΣ» με το δικηγόρο της υπόθεσης, κ. Δ. Μπούκα, ο ίδιος, αφού ανέφερε ότι η ανάκριση ξεκινά άμεσα, τόνισε ότι ο Εισαγγελέας της υπόθεσης, δέχεται ότι ο Βαγγέλης δεν αυτοκτόνησε αλλά δολοφονήθηκε και γι’ αυτό το λόγο άσκησε ποινική δίωξη κατά αγνώστων για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Μόνο ως συγκλονιστικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα στοιχεία από τη δικογραφία της υπόθεσης του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τη δικογραφία που φιλοξένησε ο αθηναϊκός τύπος, τα οποία πάντως ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, Δημήτρης Μπούκας, σε επικοινωνία που είχε με το «ΡΕΘΕΜΝΟΣ», ο αδικοχαμένος Βαγγέλης Γιακουμάκης δεχόταν άγρια βασανιστήρια μέχρι και λίγα 24ωρα πριν από την εξαφάνισή του.

Ο κ. Μπούκας, αφού τόνισε ότι η ανάκριση αρχίζει την εβδομάδα που διανύουμε, μιλώντας για την μέχρι στιγμής καθυστέρηση ανέφερε: «Υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο οφείλεται στα προβλήματα ευρύτερα που έχει η ελληνική δικαιοσύνη. Δηλαδή, τα Γιάννενα είναι μια τεράστια περιοχή με πάρα πολύ μεγάλο όγκο κακουργηματικών υποθέσεων. Μιλάμε δηλαδή για καθημερινή εισροή τουλάχιστον 3-4 κακουργημάτων. Και παρόλα αυτά, έχει μόνο μια ανακρίτρια, η οποία βεβαίως είναι ικανότατη, είναι άριστη, αλλά ένας άνθρωπος δεν κάνει θαύματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που πράγματι υπάρχει μια καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας».

Μιλώντας για την υπόθεση τόνισε: «Πράγματι υπάρχουν σοβαρά αδικήματα, δεν επιδέχεται αμφισβήτηση σε αυτό. Οι κατηγορούμενοι είναι τουλάχιστον 7 και είναι όλοι συμφοιτητές του από την Κρήτη». Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν άτομα, για τα οποία υπάρχουν επαρκέστατα στοιχεία ότι προκάλεσαν σε βάρος του Βαγγέλη επικίνδυνες σωματικές βλάβες και του άσκησαν παράνομη βία για αρκετό καιρό. Αυτά τα δύο, προσωποποιήθηκαν κι υπάρχουν άνθρωποι που φέρουν ονοματεπώνυμο…»

«Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ»

Ο κ. Μπούκας αναφερόμενος στις ευθύνες των καθηγητών της Σχολής τόνισε ότι: «Υπάρχει παράλληλη δικογραφία για παράβαση καθήκοντος, η οποία βεβαίως ακολουθεί παράλληλη πορεία και δεν συμπορεύεται με τη μεγάλη δικογραφία που είναι κατηγορούμενοι οι συμφοιτητές του».

Στη συνέχεια μιλώντας για το θάνατο του Βαγγέλη υπογράμμισε: «Ο Βαγγέλης κατά τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, αλλά και κατά τη δική μας αντίληψη δολοφονήθηκε.

Ο Εισαγγελέας δέχεται ότι ο Βαγγέλης δεν αυτοκτόνησε αλλά τον σκοτώσανε. Γι αυτό το λόγο άσκησε ποινική δίωξη κατά αγνώστων για ανθρωποκτονία από πρόθεση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένεται η ανακρίτρια να καλέσει αυτούς, που εκείνη θεωρεί ότι πρέπει να προηγηθούν, είτε κατηγορούμενους, είτε μάρτυρες».

Ο κ. Δημήτρης Μπούκας τόνισε ακόμα ότι ερευνάται η περίπτωση μεταφοράς του σώματος του Βαγγέλη στο σημείο που βρέθηκε.

Αναφερόμενος στην οικογένεια Γιακουμάκη, τόνισε την αξιοπρέπεια και την υπομονή την οποία έχει επιδείξει, τονίζοντας ότι όσο περνάει ο καιρός, ο πόνος της γίνεται αβάστακτος. «Η οικογένεια έχει μοναδική αξιοπρέπεια, την οποία δεν συναντούμε συχνά. Όσο περνάει ο καιρός βαθαίνει ο πόνος της. Δε θέλει σε καμία περίπτωση κάποιοι να αδικηθούν, αλλά δε θέλει και κάποιοι να ξεφύγουν. Το βέβαιο είναι ότι ο Βαγγέλης, αν δεν υπήρχαν κάποια τρίτα άτομα, θα ζούσε σήμερα.

Κατά συνέπεια εκείνο που περιμένει η οικογένεια, είναι να συντομευθούν οι διαδικασίες να τελειώνει η ανακριτική διαδικασία, τόσο για την κυρίως υπόθεση όσο και για την άλλη δικογραφία που υπάρχουν κατηγορούμενοι για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Θέλουν να τελειώσουν όλα, όσο γίνεται πιο σύντομα γιατί ο πόνος τους περνώντας ο καιρός γίνεται αβάστακτος».

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ

«Ο… δεν ήθελε ούτε καν να μιλάω. Και όταν μιλούσα με κορόιδευε και ήθελε να με βλέπει στο πάτωμα να υποφέρω χωρίς να μου δίνει βοήθεια», φέρεται να είχε εκμυστηρευτεί ο αδικοχαμένος φοιτητής Βαγγέλης Γιακουμάκης, δύο ημέρες πριν από την εξαφάνισή του, στις 6 Φεβρουαρίου 2015 σε συμφοιτητή του.

Το απόσπασμα περιέχεται στη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», αποκαλύπτοντας τα «ένοχα μυστικά» του θανάτου που συγκλόνισε την Ελλάδα.

Ανάμεσα στα στοιχεία-«φωτιά» που δημοσιεύονται ένα χρόνο μετά το θάνατο του Βαγγέλη περιλαμβάνεται η προσπάθεια απόκρυψης από φοιτήτρια της Γαλακτοκομικής Σχολής ενός σκληρού δίσκου, μια ανώνυμη επιστολή που γράφει «έχω βίντεο που δείχνει τι του κάνατε πριν το τέλος του», βίντεο με βασανισμούς, σεξουαλικού τύπου πειράγματα αλλά και άγνωστες επιθέσεις που καλύφθηκαν πίσω από μια ιδιότυπη ομερτά.

Σε αντίθεση με τις πληροφορίες από το πρώτο στάδιο των ερευνών, η δικογραφία αποκαλύπτει ότι ο Βαγγέλης δεχόταν άγρια βασανιστήρια μέχρι και λίγα 24ωρα πριν από την εξαφάνισή του. Το λυπηρό είναι ότι για δύο χρόνια και μέχρι την τελευταία στιγμή ένα παιδί ανυπεράσπιστο μέσα στην ίδια του τη Σχολή, το οποίο το έδεναν με σχοινιά από το λαιμό, παίζοντας παιχνίδια θανάτου.

Τα περιστατικά άγριου bullying εντάθηκαν τον Ιανουάριο του 2015, διάστημα κατά το οποίο υπήρξαν και μυστικοί τραμπουκισμοί, με αιτία το γεγονός ότι «ο Βαγγέλης μιλάει πολύ». Η διεύθυνση της Σχολής γνώριζε για κάποια από τα περιστατικά, αλλά δεν τα σταμάτησε, παρότι σχεδόν όλοι ήξεραν, όπως περιγράφουν στις καταθέσεις τους, ότι «ο Γιακουμάκης πέρασε πολλά πέρυσι, δεν θα αντέξει άλλο».

Μια κατάθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιγράφει μια επίθεση που έγινε από πιο κλειστό κύκλο φοιτητών στις 23 Ιανουαρίου 2015, δύο εβδομάδες πριν από την εξαφάνιση, για την οποία έγινε προσπάθεια να μείνει στο σκοτάδι.

«Το βράδυ άκουσα φασαρία. Έμαθα ότι οι… χτυπούσαν τον Βαγγέλη. Κάποια στιγμή που πήγε να ξεφύγει ο… του πέρασε μια μπλούζα στο λαιμό και τον τράβηξε ξανά μέσα στο δωμάτιο όπου συνεχίστηκε ο ξυλοδαρμός. Ο καβγάς άρχισε από την ώρα που ακούστηκε ο Βαγγέλης να λέει «αφήστε το πορτοφόλι μου και το κινητό μου κάτω». Την επόμενη μέρα ρώτησα γιατί τον χτυπούσαν και μου απάντησαν «ο Βαγγέλης πέρυσι έκανε πολλά και μιλούσε πολύ, καιρός ήταν». Το ίδιο βράδυ άκουσα ξανά ήχο από σφαλιάρα και τον Βαγγέλη να λέει «άσε με ήσυχο, φύγε, μη με πειράζεις», περιγράφει στην κατάθεσή του μάρτυρας.

Την ίδια περίοδο, στις 18 Ιανουαρίου και στις 3 Φεβρουαρίου 2015, επισκέφτηκε τη Σχολή ο Κρητικός που φέρεται να τραμπούκιζε άγρια τον Βαγγέλη τον προηγούμενο χρόνο και ο οποίος δεν δικαιούνταν να έχει πρόσβαση στο χώρο, καθώς έχει τελειώσει τις υποχρεώσεις του στη Σχολή και θεωρείται εξωσχολικός. Λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του, ο Βαγγέλης αναγκάστηκε να κλειδωθεί στο δωμάτιό του όταν ενημερώθηκε για την παρουσία του.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr