Βαριές κατηγορίες, φοιτητές, Ρόδος, βόμβες μολότοφ Βαριές κατηγορίες για τέσσερις φοιτητές στη Ρόδο!

Βαριές κατηγορίες για τέσσερις φοιτητές στη Ρόδο!

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κω θα καθίσουν τη Δευτέρα 18/1/2016, τέσσερα άτομα πρώην φοιτητές, τα οποία είχαν συλληφθεί πριν από τρία χρόνια έχοντας στην κατοχή τους βόμβες μολότοφ, τις οποίες φέρονται να προόριζαν για τα γραφεία της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στη Ρόδο!

Όπως γράφει η εφ. Ροδιακή, πρόκειται για δύο 27χρονους, έναν 25χρονο και έναν 31χρονο σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για: κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού με σκοπό τη διάθεση σε τρίτους για την διάπραξη κακουργήματος (έκρηξη και παράβαση σχετικά με εκρηκτικές ύλες και τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων), κατοχή εκρηκτικού μηχανισμού με σκοπό τη διάθεση σε τρίτους για τη διάπραξη κακουργήματος, τρομοκρατικές πράξεις και απείθεια για τις οποίες θα λογοδοτήσουν ενώπιον του δικαστηρίου.


Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία, οι νεαροί φοιτητές εντοπίστηκαν το βράδυ της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου 2012 από αστυνομικούς που έκαναν περιπολία να κινούνται ύποπτα στη περιοχή του Σαν Φραγκίσκο. Οι αστυνομικοί χωρίς να γίνουν αντιληπτοί τους έθεσαν σε παρακολούθηση και τους είδαν να κινούνται προς την οδό Κομνημών όπου βρίσκονταν τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Σε έλεγχο που επιχείρησαν να τους κάνουν, ο 25χρονος και ο ένας 27χρονος, τράπηκαν σε φυγή και ακολούθησε καταδίωξη από τους αστυνομικούς οι οποίοι και τελικά κατάφεραν να συλλάβουν τον πρώτο. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της καταδίωξης ο 27χρονος που τελικά διέφυγε, έριξε στο έδαφος μία μη πυροδοτημένη βόμβα μολότοφ με αποτέλεσμα αυτή να σπάσει.

Σε σωματική έρευνα που έγινε στον 25χρονο βρέθηκε να κατέχει ένα κομμάτι πετσέτας και ένα αναπτήρα ενώ έφερε έντονη οσμή βενζίνης. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, το κομμάτι της πετσέτας που ήταν κλεισμένο το στόμιο του μπουκαλιού της μολότοφ ήταν όμοιο με αυτό που βρέθηκε στη κατοχή του 25χρονου.

Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα, το πρωί της 13ης Φεβρουαρίου 2012 οι αστυνομικοί μετά την αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή τους βρήκαν πίσω από τη ρόδα σταθμευμένου αυτοκινήτου επί της οδού Κομνηνών άλλον έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό (μολότοφ) ο οποίος κατασχέθηκε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη μολότοφ την είχε αφήσει εκεί ο 25χρονος την ώρα που οι αστυνομικοί ετοιμάζονταν να τους κάνουν έλεγχο.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τον 25χρονο, τον 27χρονο και τον 31χρονο, ενώ ο δεύτερος 27χρονος που είχε καταδιωχθεί από τους αστυνομικούς παρουσιάστηκε λίγες ημέρες μετά στην αστυνομία.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μνημόνιο

Εξεταζόμενοι από τους αστυνομικούς οι δύο συλληφθέντες (ο 31χρονος και ο 27χρονος) αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται ενώ ο 25χρονος πήρε όλη την ευθύνη της υπόθεσης επάνω του. Συγκεκριμένα, ο νεαρός φοιτητής φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς πως την ενέργεια αυτήν αποφάσισε να την κάνει καθώς αγανακτισμένος από την υφιστάμενη κατάσταση της χώρας για την οποία και θεωρεί υπαίτιους, την παράταξη του ΠΑΣΟΚ και αυτούς που ανήκουν σε αυτήν.

Ο 22χρονος φέρεται να είπε πως εκείνος επικοινώνησε με τους άλλους τρεις φοιτητές και τους ζήτησε να συναντηθούν κοντά στα γραφεία της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ για να συζητήσουν τις ενέργειές τους, όμως επειδή στη περιοχή υπήρχε κόσμος, αποφάσισαν να απομακρυνθούν από το σημείο.

Ο ίδιος είπε επίσης πως όταν τους πλησίασαν οι αστυνομικοί άφησε χωρίς να γίνει αντιληπτός τη μία μολότοφ κάτω από το σταθμευμένο αυτοκίνητο ενώ τη δεύτερη την έκρυψε κάτω από τη μπλούζα του με αποτέλεσμα κατά την καταδίωξη που του έγινε από τους αστυνομικούς να πέσει και να σπάσει.

Ο νεαρός επεσήμανε πως οι συγκατηγορούμενοι του δεν είχαν ιδέα έως ότου επικοινώνησε μαζί τους, ενώ ουδέποτε στο παρελθόν έχει κάνει κάτι ανάλογο.

Αλλά και απολογούμενος ο 25χρονος φοιτητής ενώπιον του ανακριτή Ρόδου είχε δηλώσει πως η απόφαση για την ενέργεια αυτή, ήταν αποκλειστικά δική του και χωρίς προσχεδιασμό, ενώ επεσήμανε ότι πρόθεσή του ήταν να κάνει μία συμβολική κίνηση και όχι να προκαλέσει ζημιές.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μόλις πληροφορήθηκε ότι υπήρχαν άνθρωποι μέσα στα γραφεία, υπαναχώρησε της απόφασής του.

Ο νεαρός φοιτητής δήλωσε στον ανακριτή πως δεν πιστεύει στη βία ως μέσο για την επίλυση προβλημάτων αλλά η όλη απόφαση που λανθασμένα έλαβε (και το αναγνωρίζει ζητώντας μάλιστα συγνώμη) έπαιξε καθοριστικό ρόλο, τόσο το νεαρό της ηλικίας του  (τότε ήταν 22 ετών) αλλά κυρίως η αφόρητη πίεση που δέχθηκε από τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της οικογενείας του.

Ο 25χρονος είχε πει πως και ο πατέρας του ήταν ένα από τα θύματα της οικονομικής κρίσης και των περικοπών που έθεσαν σε κίνδυνο τη μόρφωση του ιδίου και του αδελφού του που επίσης σπούδαζε καθώς και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Ο 25χρονος πρόσθεσε επίσης πως παρακολουθούσε ανελλιπώς τα μαθήματα του και ουδέποτε είχε δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα εντός ή εκτός πανεπιστημίου.

Την ημέρα της σύλληψης του ψηφιζόταν στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση και βλέποντας τις εικόνες στη τηλεόραση σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση που έχουμε περιέλθει, ο νεαρός αποφάσισε σε ένδειξη διαμαρτυρίας να ρίξει δύο μολότοφ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ εφόσον βέβαια δεν υπήρχαν άνθρωποι εκεί.

Έτσι πήρε τα δύο μπουκάλια τα οποία περιείχαν λίγη βενζίνη (δεν είχε χρήματα για περισσότερη ποσότητα) και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 27χρονο που αρχικά διέφευγε και του ζήτησε να τον συναντήσει στη περιοχή χωρίς όμως να τον έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του.

Μόλις οι δύο νεαροί συναντήθηκαν ξεκίνησαν να πηγαίνουν προς τα γραφεία της ν.ε  όπου στη διαδρομή βρήκαν και τους άλλους δύο συγκατηγορούμενους τους, τους οποίους και πληροφόρησε για τις προθέσεις τους. Τότε εκείνοι του είπαν πως στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ υπήρχε κόσμος και αποφάσισε να μην κάνει τίποτε.

Την ώρα που έφευγαν τους συνέλαβαν οι αστυνομικοί. Ο 25χρονος είπε πως στην αρχή συνεργάστηκε μαζί τους, όταν όμως ο 27χρονος τράπηκε σε φυγή και τον φώναξε να ακολουθήσει τα έχασε και το’βαλε στα πόδια. Σε κάθε περίπτωση ο νεαρός φοιτητής δήλωσε μετανιωμένος για τη πράξη του, κάτι που επεσήμανε και στον ανακριτή.

Αλλά και ο 27χρονος με τον 31χρονο από τη πλευρά τους τόνισαν στις απολογίες τους, πως ουδεμία σχέση έχουν με την υπόθεση καθώς τυχαία βρέθηκαν με τον 25χρονο. Όταν ο τελευταίος τους είπε για τις προθέσεις τους, εκείνοι διαφώνησαν του είπαν ότι υπάρχει κόσμος και πως η όλη ενέργεια είναι παράνομη.

Μάλιστα ζήτησαν διά των συνηγόρων τους να γίνει λήψη γενετικού υλικού, δακτυλικών αποτυπωμάτων προκειμένου να αποδειχθεί το αληθές των ισχυρισμών τους.

Μετά τις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr