Συγκέντρωση συμπαράστασης, συλληφθέντες, φοιτητές, Θεσσαλονίκη Συγκέντρωση συμπαράστασης για τους συλληφθέντες φοιτητές στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση συμπαράστασης για τους συλληφθέντες φοιτητές στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες φοιτητές της 18ης Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση:


ην Παρασκευή 18 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε άλλες πόλεις, αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο. Πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς της πόλης Σωματεία και Φοιτητικοί Σύλλογοι, διαδήλωσαν ενάντια στις δολοφονικές πολιτικές των ιμπεριαλιστών που σπέρνουν πολέμους και αιματοκυλίζουν λαούς.

Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της πορείας, μια διμοιρία των ΜΑΤ στοχοποίησε και επιτέθηκε απροκάλυπτα σε μέλη φοιτητικών συλλόγων που κατευθύνονταν προς τη συγκέντρωση, βρίζοντάς τους και ξυλοκοπώντας τους. Δύο εξ αυτών συνελήφθησαν με ανυπόστατες και ψευδείς κατηγορίες, αφού ξυλοκοπήθηκαν, με τον ένα να μεταφέρεται στο νοσοκομείο με σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι, ενώ άλλοι τρεις χτυπήθηκαν στο κεφάλι και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Στο ίδιο αυταρχικό πλαίσιο έκλεισαν το δρόμο στην πορεία, απαγορεύοντας της να φτάσει στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου κρατούνταν οι δύο φοιτητές. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι έχουν περάσει μόλις 15 μέρες από την ομόφωνη αθώωση ενός εκ των δύο κατηγορουμένων σε δίκη με την κατηγορία της δήθεν εξύβρισης αστυνομικών σε περσινή πορεία και οι αστυνομικοί που του έκαναν μήνυση, πρόκειται να δικαστούν για σωματική βλάβη εναντίον του και για συκοφαντική καταμήνυση.

Το Σάββατο 19/12 και ενώ ο ένας από τους συλληφθέντες εξακολουθούσε να νοσηλεύεται, ο άλλος πέρασε από τον εισαγγελέα και το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο με ταχύρρυθμες διαδικασίες, χωρίς καν την παρουσία της συνηγόρου υπεράσπισής του. Το δικαστήριο όρισε δικάσιμο για τη Δευτέρα 21/12, αλλά διατήρησε την προσωρινή του κράτηση, η οποία σε πλημμελήματα διατηρείται μόνο όταν ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής και δεν έχει γνωστή και ορισμένη διαμονή, πράγμα που δεν ισχύει για το συγκεκριμένο κατηγορούμενο. Μια τέτοια κατάπτυστη νομική διαδικασία που παραβιάζει σωρηδόν στοιχειώδη δικαιώματα και περιστέλλει δημοκρατικές ελευθερίες, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Σαμαρά. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που τα ΜΑΤ επιτίθενται σε αγωνιστές και νεολαία, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού του κόσμου που αγωνίζεται ενάντια στις πολιτικές εξαθλίωσης της κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Σε μια συγκυρία που οι πρόσφυγες καταφθάνουν κατά χιλιάδες, τα σύνορα παραμένουν κλειστά και η Ειδομένη εκκενώνεται, η στοχοποίηση όσων είναι αλληλέγγυοι και απέναντι στις πολιτικές που απορρέουν από τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΕΕ-ΝΑΤΟ-Ευροζώνη, γίνεται ξεκάθαρη. Η ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ στις πορείες, οι άγριοι ξυλοδαρμοί διαδηλωτών, μετά ή και πριν τις διαδηλώσεις, θέλει να κάμψει την αντίσταση σε αυτές τις πολιτικές, το λαϊκό κίνημα και την αστείρευτη δυναμική του, που στα χρόνια του μνημονίου, της κοινωνικής καταστροφής και της οξυμένης καταστολής συνεχίζει στο δρόμο του αγώνα.

Δηλώνουμε πως η στοχοποίηση και η επίθεση σε αγωνιστές δε θα περάσει και θα φροντίσει το λαϊκό κίνημα γι αυτό. Ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ξεκληρίζουν λαούς, ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που εξαθλιώνουν μια ολόκληρη κοινωνία δεν ποινικοποιείται, δεν καταστέλλεται. Συνεχίζει μέχρι να δικαιωθεί!

Ζητούμε την αθώωση των συλληφθέντων φοιτητών

και την απόσυρση όλων των κατηγοριών

Κάλεσμα την ΤΡΙΤΗ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, 11π.μ., στα Δικαστήρια Θεσ/νίκης

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr