κυριαρχία, φοιτητικές παρατάξεις, πανεπιστήμια, τει, πρυτανικές εκλογές Οι φοιτητικές παρατάξεις αποκτούν και πάλι την κυριαρχία τους στα ΑΕΙ

Αποκτούν και πάλι την κυριαρχία τους οι φοιτητικές παρατάξεις στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Επιστροφή στο 1982 και στο καθεστώς συνδιαλλαγής πανεπιστημιακών-φοιτητικών παρατάξεων προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ δίνει δικαίωμα ψήφου στους φοιτητές και αυτό ανεξάρτητα από το ποσοστό προσέλευσης της κάθε κατηγορίας εκλεκτόρων! Δηλαδή, εάν ψηφίσουν μειοψηφικές ομάδες φοιτητών, θα μπορούν να καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Επίσης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η γνωστή πρόταση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και της αναπληρώτριάς του Σίας Αναγνωστοπούλου, περί μετατροπής των συμβουλίων σε γνωμοδοτικό όργανο. Το ζήτημα είναι εάν το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν εκφράσει αντιρρήσεις. Ειδικότερα, όπως γράφει η Καθημερινή, προβλέπονται μεταξύ άλλων:


• Για τις πρυτανικές εκλογές ορίζεται ότι ο πρύτανης θα εκλέγεται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία για τετραετή θητεία, από ειδικό σώμα εκλεκτόρων που απαρτίζεται από το σύνολο των πανεπιστημιακών του ΑΕΙ, των φοιτητών και του λοιπού προσωπικού τού ιδρύματος. «Το ποσοστό των ψήφων που έλαβε κάθε υποψήφιος συνδυασμός υπολογίζεται από το άθροισμα των ποσοστών επί των ψηφισάντων που έλαβε ο συνδυασμός από καθεμιά από τις κατηγορίες εκλεκτόρων, τούτων πολλαπλασιαζομένων με τους συντελεστές βαρύτητας 1, 0,20, 0,20 και 0,10 αντίστοιχα και ανεξάρτητα από το ποσοστό προσέλευσης της κάθε κατηγορίας εκλεκτόρων», λέει η διάταξη.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

• Ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια.

• Τα συμβούλια που θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο 4009/2011 δεν καταργούνται αλλά αποκτούν συμβουλευτικό ρόλο. Ενδεικτικά, το συμβούλιο θα εισηγείται στη Σύγκλητο τη χάραξη στρατηγικής για την ανάπτυξη του ιδρύματος, τις διαδικασίες και τις πηγές για την εύρεση μέσων και πόρων για την ανάπτυξη του ιδρύματος, τη χρηματοδότηση ερευνητών και αποφοίτων και την οικονομική ενίσχυση των φοιτητών.

• Οι προηγούμενες αρμοδιότητες του συμβουλίου που δεν περιγράφονται ειδικά θα ασκούνται από τη Σύγκλητο.

Περισσότερα Φοιτητικά Νέα ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr