Επίκεινται αλλαγές, επί πτυχίω, φοιτητές, εξεταστικές, περιόδους

Επίκεινται αλλαγές για τους επί πτυχίω φοιτητές στις εξεταστικές περιόδους

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα εξετάσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές προτάσεις, καθώς και τα πορίσματα που τυχόν προκύψουν   για τους επί πτυχίω φοιτητές από τις εργασίες του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Την απάντηση αυτή έδωσε η Αν. υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, σε ερώτηση  Βουλευτών, σχετικά  με την  εξέταση σε όλα τα οφειλόμενα μαθήματα για τους επί πτυχίω φοιτητές στις εξεταστικές περιόδους Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2016.

Στην απάντηση η Αν. υπουργός υπενθυμίζει τι ίσχυσε το περασμένο εξάμηνο του 2015: “Για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο του 2015, οι επί πτυχίω φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.ΤΕ.Ι. έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που διδάχθηκαν σε προηγούμενα εξάμηνα”.

Αν θες να ενημερώνεσαι για όλα τα τελευταία νέα που αφορούν τις εξεταστικές περιόδους στα Πανεπισήμια και τα ΤΕΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 886/5-11-2015, την οποία κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος και Μάνος Κόνσολας με θέμα : «Εξέταση σε όλα τα οφειλόμενα μαθήματα για τους επί πτυχίω φοιτητές στις εξεταστικές περιόδους Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2016», σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Στην παρ. 8 του άρθρου 33 του Ν. 4009/2011 «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση τητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορίζεται «Οι εξετάσεις διενεργούνται αποκλειστικά μετά το πέρας του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου για τα μαθήματα που διδάχθηκαν στα εξάμηνα αυτά, αντίστοιχα. Ο φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί στα μαθήματα και των δύο εξαμήνων πριν από την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου.»

Ωστόσο στο άρθρο 39 του Ν. 4327/2015 ορίστηκε: «Για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο του 2015, οι επί πτυχίω φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.ΤΕ.Ι. έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που διδάχθηκαν σε προηγούμενα εξάμηνα.»foititikaneagr

Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΕ.Θ θα εξετάσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές προτάσεις, καθώς και τα πορίσματα που τυχόν προκύψουν για το θέμα από τις εργασίες του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Διαβάστε επίσης: 

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Θέμα: Εξέταση σε όλα τα οφειλόμενα μαθήματα για τους επί πτυχίω φοιτητές στις εξεταστικές περιόδους Φεβρουάριου και Ιουνίου 2016

Με το άρθρο 34 παρ. 17 του Ν.4115/2013 δόθηκε η δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να εξεταστούν στις εξεταστικές περιόδους του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου 2013 σε όλα τα μαθήματα που όφειλαν, ανεξαρτήτως εάν αυτά διδάσκονταν στο χειμερινό ή στο εαρινό εξάμηνο. Περαιτέρω, με το έκτο άρθρο, παράγραφος 9 του Ν. 4218/2013, δόθηκε η δυνατότητα σε όλους πλέον τους φοιτητές να εξεταστούν στις εξεταστικές περιόδους του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου 2014 σε όλα τα μαθήματα που όφειλαν, επίσης ανεξαρτήτως εάν αυτά διδάσκονταν στο χειμερινό ή στο εαρινό εξάμηνο.

Η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε για όλους τους φοιτητές και σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 με το άρθρο 73 παρ. 11 του Ν. 4316/2014. Ειδικότερα, για τους επί πτυχίω φοιτητές, σε σχέση με την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου 2015, υιοθέτησε πρόσφατα σχετική ρύθμιση η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το άρθρο 39 του Ν. 4327/2015.

  • Περισσότερα νέα στην κατηγορία #Exetastiki του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr!

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη πρόνοια για τις εξεταστικές περιόδους Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2016. Δεδομένου ότι δεν έχει υιοθετηθεί σχετική διάταξη, χιλιάδες επί πτυχίω φοιτητές βρίσκονται εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της αναμονής για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώσπου να καταστεί εφικτό να εξετασθούν σε οφειλόμενο μάθημα. Έτσι όμως αυτοί καθυστερούν σημαντικά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ήδη δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ιδίως στις περιπτώσεις όπου η φοίτηση λαμβάνει χώρα εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους. Ειδικότερα οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, καθώς είτε αναγκάζονται να διαμένουν στον τόπο φοίτησής τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με συναφή έξοδα (ενοίκιο, λοιπές δαπάνες διαβίωσης κ.α.), είτε υποβάλλονται σε πολυέξοδες μετακινήσεις.

Συνεπώς, είναι επιβεβλημένο και φέτος να υπάρξει σχετική πρόνοια.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να χορηγηθεί η δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές να εξεταστούν στις εξεταστικές περιόδους Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2016 στα μαθήματα που οφείλουν, ανεξαρτήτως εάν αυτά διδάσκονται στο χειμερινό ή στο εαρινό εξάμηνο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

1) ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

2) ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

3) ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Μείνετε συντονισμένοι στο μεγαλύτερο Φοιτητικό site της Ελλάδας για την καθημερινή σας φοιτητική ενημέρωση!