Φοιτητές δείτε ποιες συναλλαγές θα μπορούν να γίνονται την επόμενη βδομάδα καθώς ανοίγουν οι τράπεζες

Φοιτητές δείτε ποιες συναλλαγές θα μπορούν να γίνονται την επόμενη βδομάδα καθώς ανοίγουν οι τράπεζες

Από τη Δευτέρα «όλες οι τράπεζες παντού είναι ανοικτές» επιβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Οι πολίτες στο γκισέ θα μπορούν να κάνουν ένα σύνολο δοσοληψιών (καταθέσεις, μεταφορές ποσών και άλλες πράξεις λογιστικών εγγραφών), εντούτοις δεν θα μπορούν να τραβήξουν μετρητά καθώς θα παραμείνει το όριο των 60 ευρώ την ημέρα.

Εντούτοις, για τις αναλήψεις εξετάζεται οι πολίτες να μπορούν να λαμβάνουν σωρευτικά τα ποσά που δικαιούνται.

«Το 60 ευρώ δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως η διαδικασία. Αν κάποιος δεν θέλει να πάρει 60 ευρώ τη Δευτέρα, μπορεί να πάρει την Τρίτη 120 ευρώ, την Τετάρτη μπορεί να πάρει 180 ευρώ. Αυτή είναι μία πρόταση που επεξεργαζόμαστε και νομίζουμε ότι είναι τεχνικά εφικτή» δήλωσε ο κ. Μάρδας.

Σε ό,τι αφορά τις επιταγές είπε ότι θα μπορεί κανείς να τις καταθέσει, ενώ γι' αυτές που έχουν λήξει στη διάρκεια της τραπεζικής αργίας εξήγησε ότι ο χρόνος της αργίας θεωρείται ως μη υπάρχον, δηλ. η Δευτέρα θα θεωρείται η πρώτη μέρα λήξης της επιταγής.

Αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό

Εξήγησε πως ειδικές επιτροπές αποφασίζουν για τις αποστολές χρημάτων στο εξωτερικό λέγοντας: "Χρήματα έξω μπορείτε να στέλνετε, αν δεν ανήκετε στις κατηγορίες των μεγάλων επιχειρηματιών που στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό. Υπάρχει μια επιτροπή, η οποία βλέπει όλα αυτά τα ζητήματα και τα εγκρίνει και θα υπάρξει μια επιτροπή ανά υποκατάστημα, η οποία θα εγκρίνει αιτήματα με κάποιο όριο, το οποίο θα δούμε. Αποκεντρώνεται δηλαδή το σύστημα και κάποια θέματα λύνονται με αυτόματο τρόπο, όπως π.χ. αν έχει κάποιος ένα παιδί που φοιτά στο εξωτερικό και μπορεί να πάρει 5.000 ευρώ για να φτάσουν για τρεις μήνες.

Πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό και online συναλλαγές

Πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται κανονικά, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να σηκώσει χρήματα. Εκεί, υπάρχει μια φραγή".

Για τις συναλλαγές μέσω Internet είπε πως: "Έχουμε έρθει σε επαφή με τον ΣΕΠΕ, διότι έχουν υπάρξει κάποια προβλήματα με τις περιαγωγές και τις συμμετοχές π.χ. στο Google.

Θα τα λύσουμε όλα αυτά που συνδέονται με τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές, με μια υπουργική απόφαση που θα βγει την επόμενη εβδομάδα, διότι δεν λύνονται όπως τα υπόλοιπα της αγοράς που θα λυθούν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα βγάλουμε. Σχετίζονται με τηλεπικοινωνίες κ.λπ. και έτσι θα βγει υπουργική απόφαση και θα τα λύσουμε".