ξυλοδαρμό φοιτητή από αστυνομικό

Καταγγελία και πορεία διαμαρτυρίας για περιστατικό μεταξύ αστυνομικού και φοιτητή

Συγκέντρωση στο Δημαρχείο και πορεία στους δρόμους της πόλης ενάντια στα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας πραγματοποιήθηκε την π. Τρίτη το απόγευμα, με αφορμή περιστατικό που συνέβη στο Ρέθυμνο πριν από λίγες μέρες. Ωστόσο, το τι ακριβώς έγινε το μεσημέρι της π. Παρασκευής μεταξύ αστυνομικού εκτός υπηρεσίας και μεταπτυχιακού φοιτητή δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το θέμα έχει ήδη πάρει τη δικαστική οδό, με τις δύο πλευρές να έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Η «Πρωτοβουλία ενάντια στην αστυνομική βία», μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Το μεσημέρι της Παρασκευής 3/7, στον οικισμό Ευληγιά., ενώ ο Β., κάτοικος της περιοχής, προσπαθούσε να βάλει μπροστά τη μηχανή του, δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από αστυνομικό εκτός υπηρεσίας και το σκύλο του, ο οποίος με ειδικές λαβές, στοχευμένες μπουνιές και κλωτσιές σακάτεψε τον Β. που καλούσε σε βοήθεια και προσπαθούσε να αμυνθεί, ενώ ο αστυνομικός φώναζε ότι δήθεν έπιασε κλέφτη. Ο σαματάς έβγαλε έξω γείτονες που όχι μόνο δε βοήθησαν, αλλά συμμετείχαν κι εκείνοι στον ξυλοδαρμό!

Οι αστυνομικοί, που κατέφθασαν, άρχισαν κι αυτοί να χτυπάνε, ακόμα και αφότου είχαν περάσει χειροπέδες στον Β. Στο τμήμα, όπου επιτέλους δόθηκε στον Β. η δυνατότητα να μιλήσει, αποκαλύφθηκε ότι είναι εργαζόμενος και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ρέθυμνο. Τον συμβούλεψαν να συνεχίσει τη μέρα του κανονικά και να μη μιλάει για το γεγονός, ενώ παράλληλα απέκρυψαν την αστυνομική ιδιότητα του δράστη. Ο Β. αναγκάστηκε να πάει στο νοσοκομείο γεμάτος μώλωπες, σκισίματα και κακώσεις στον αυχένα.

Την επόμενη μέρα κατατέθηκε μήνυση εναντίον του αστυνομικού. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δύο αστυνομικοί, ο ένας εκ των οποίων επίσης είχε ξυλοκοπήσει τον Β., προσπάθησαν με ανταλλάγματα και έμμεσες απειλές να τον αποτρέψουν από το να κάνει μήνυση, λέγοντας ότι “όπου υπάρχει αστυνόμος δεν υπάρχει νόμος”. Την ώρα που κατέθετε τη μήνυση, έξω από το τμήμα συμπαραστέκονταν δυναμικά πλήθος αλληλέγγυων.

Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Ανήκει σε μια ευρύτερη γενικευμένη καταστολή που τείνει να παγιωθεί: προσαγωγές, καθημερινά μπλόκα, σωματικοί έλεγχοι, ξυλοδαρμοί μεταναστών. Είναι απόρροια της επιβολής ενός συντηρητικού δόγματος νόμου και τάξης, που μέσα στα χρόνια της κρίσης έχει ενταθεί με στόχο την καταστολή της κοινωνικής αγανάκτησης και τη διαμόρφωση πειθήνιων και πειθαρχημένων εργατών.

Αλλά πιο πολύ από την αστυνομική αυθαιρεσία, μας τρομάζουν οι νοικοκυραίοι, που στις εκκλήσεις για βοήθεια του γείτονά τους απαντάνε με μπουνιές, κλωτσιές, κλειστές πόρτες και προτεταμένα τηγάνια. Αυτού του είδους η αντίδραση, που χτυπά τους αδύνατους και προστατεύει τους ισχυρούς, είναι αποτέλεσμα της τρομοκρατίας των ΜΜΕ, της αποσύνθεσης του κοινωνικού ιστού, της παιδείας του ελληνικού σχολείου και του αποξενωμένου και αποστειρωμένου ανθρώπου που δε γνωρίζει ούτε το γείτονά του.

Απέναντι στην καταστολή απαντάμε συλλογικά. Καλούμε τους κατοίκους του Ρεθύμνου και αλληλέγγυες/-ους από άλλες πόλεις να μην σωπαίνουν απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Ενώνουμε τις φωνές μας και αντιστεκόμαστε».

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει το περιστατικό αστυνομικής βίας που κατήγγειλε η «Πρωτοβουλία ενάντια στην αστυνομική βία». Σε αυτήν αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καταδικάζει το περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που συνέβη στην πόλη του Ρεθύμνου πριν λίγες μέρες. Μεταπτυχιακός φοιτητής και εργαζόμενος φεύγοντας από το σπίτι του, το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Ιουλίου, έπεσε θύμα απρόκλητης αστυνομικής βίας από αστυνομικό εκτός υπηρεσίας. Αστυνομικοί που κατέφτασαν αντί να περιορίσουν τον συνάδελφο τους, τον “βοήθησαν” στον ξυλοδαρμό με αποτέλεσμα το θύμα να καταλήξει στον Νοσοκομείο με κακώσεις στον αυχένα, μώλωπες και σκισίματα. Ακόμα περισσότερο στην προσπάθεια του θύματος να καταθέσει μήνυση ήρθε αντιμέτωπος με μια στάση αποτροπής αλλά και έμμεσων απειλών από τους υπεύθυνους.

Το περιστατικό αυτό της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας δεν είναι μεμονωμένο. Προστίθεται σε μια πληθώρα τέτοιων τύπου περιστατικά που πλήττουν καταρχάς τους πιο αδύναμους και απροστάτευτους συμπολίτες μας, και στοχεύει να φτιάξει ένα κλίμα φόβου σε ολόκληρη την κοινωνία.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καταδικάζει κάθε τέτοιου είδους φαινόμενα και συντάσσεται αλληλέγγυο με τα θύματα τους. Η αστυνομική αυθαιρεσία, η ατιμωρησία και η άτυπη ασυλία που απολαμβάνουν όσοι δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα θα μας βρουν απέναντι τους.

Ανακοίνωση για το εν λόγω περιστατικό εξέδωσε και η Ένωση Αστυνομικών υπαλλήλων νομού Ρεθύμνου, όπου επισημαίνεται: «Με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε την προσπάθεια μιας οργανωμένης μειοψηφίας, η οποία τιτλοφορείται “ Πρωτοβουλία ενάντια στην αστυνομική βία”, να αρθρώσει ένα ψευδή καταγγελτικό λόγο σε βάρος της τοπικής Αστυνομίας και κοινωνίας, μιλώντας για “γενικευμένη καταστολή που τείνει να παγιωθεί”, με αφορμή περιστατικό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή στο Ρέθυμνο.

Το περιστατικό συνέβη μεταξύ αστυνομικού μάχιμης νευραλγικής Υπηρεσίας, που δίνει καθημερινά μάχη για την αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας του τόπου και ενός φοιτητή. Ο αστυνομικός ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας αντιλήφθηκε, σε αδιέξοδο ιδιωτικό δρόμο που οδηγεί στην οικία του, το νεαρό φοιτητή, ο οποίος για άγνωστο λόγο προέβαινε στην παρακολούθηση, επαλειμμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα, γεγονός που είχε γίνει αντιληπτό τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλα μέλη της οικογένειάς του. Στη συνέχεια κλήθηκε η αστυνομία, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν και οι δύο σε Αστυνομική Υπηρεσία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Δε μπαίνουμε στην ουσία της υπόθεσης, κάτι που εκφεύγει από το πεδίο των αρμοδιοτήτων μας και αφορά τον χώρο της δικαιοσύνης καθώς και οι δυο πλευρές έχουν προσφύγει εκεί. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι για το συγκεκριμένο συμβάν διενεργείται προανάκριση, η οποία ως γνωστό, σύμφωνα τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διέπεται από την αρχή της μυστικότητας και ως εκ τούτου όποιος προβαίνει σε δημοσιοποίηση στοιχείων – προσώπων που εμπεριέχονται σε αυτήν διώκεται αυτεπαγγέλτως ποινικά. Παράλληλα με την ποινική διαδικασία, διενεργείται και Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση.

Θέλουμε να καταδικάσουμε απερίφραστα την διαδικασία κοινωνικού εκφοβισμού που επιχειρείται από μια οργανωμένη μειοψηφία σε βάρος του εν λόγω αστυνομικού. Μέσω της εκτεταμένης και κατευθυνόμενης από ΓΝΩΣΤΑ άτομα αναγραφής συνθημάτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, καθώς και διανομής φυλλαδίων, τα οποία τον ονοματίζουν και τον ταυτοποιούν προσωπικά με απώτερο σκοπό αφενός την στοχοποίησή του από επίδοξους “αλληλέγγυους”, αφετέρου την καλλιέργεια κλίματος ενόψει της εν εξελίξει ποινικής και πειθαρχικής διαχείρισης της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε την κοινωνία του Ρεθύμνου ότι σεβόμαστε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών και θα είμαστε οι πρώτοι που θα καταδικάσουμε οποιοδήποτε περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος του οποιουδήποτε.

Σεβόμαστε εξίσου τη συλλογική διαμαρτυρία του οποιουδήποτε κοινωνικού ή πολιτικού υποκειμένου στο βαθμό όμως που δεν καταστρατηγεί κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες.

Καλούμε την Ρεθυμνιώτικη κοινωνία και όλους τους φορείς να πάρουν δημόσια θέση και να απομονώσουν οποιαδήποτε μειοψηφία που επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα φόβου και κοινωνικού ρατσισμού στην πόλη, για τον Έλληνα αστυνομικό, ο οποίος μοχθεί καθημερινά για την διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας όλων των πολιτών».

Και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης έβγαλε ανακοίνωση για το περιστατικό, στην οποία τονίζεται: «Σαν σύλλογος μεταπτυχιακών θέλουμε να εκφράσουμε τα εξής:

Καταγγέλλουμε απερίφραστα την παντελώς απρόκλητη επίθεση του αστυνομικού απέναντι στον συμφοιτητή μας καθώς και την συμπεριφορά των υπόλοιπων αστυνομικών. Καταγγέλλουμε τις αστυνομικές αρχές για την ανοχή τους σε τέτοιου είδους πρακτικές τρομοκρατίας από τα όργανα του κράτους που οφείλουν να τηρούν τους νόμους με ευλάβεια και δημοκρατικό αίσθημα ευθύνης.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα και την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνης για τα ανυπόστατα ψεύδη και έμμεσες προκλητικότατες απειλές που διαδίδει απέναντι σε πολιτικούς χώρους μέσω της ανακοίνωσής της. Οφείλουμε να τους ενημερώσουμε ότι τρέφουν αυταπάτες αν νομίζουν ότι δε θα βρεθούν υπόλογοι για την στάση τους να υπερασπιστούν τον εγκληματία αστυνομικό, σε βαθμό που να τον παρουσιάζουν σαν θύμα αντί για θύτη. Τρέφουν αυταπάτες αν πιστεύουν ότι το θέμα θα ξεχαστεί και ότι θα αργήσει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατάπτυστη αυτή ανακοίνωση δεν εκφράζει το σώμα τον αστυνομικών της πόλης αλλά αποτελεί μια ακραία αυθαίρετη πράξη του συγγραφέα του εν λόγω κειμένου.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας να επαναλάβουμε: Οι αστυνομικοί που συνέλαβαν τον Β. συνειδητά απέκρυψαν απ ’αυτόν ότι ο δράστης ήταν άνθρωπός της ασφάλειας. Καθώς γνώριζαν -πολύ καλά- ότι ο τελευταίος είναι γνωστός για τη βίαιη συμπεριφορά του στο παρελθόν, προσπάθησαν να μεταπείσουν τον Β. να μην προχωρήσει σε μήνυση απειλώντας από τη μια, και “πουλώντας” του “συγκάλυψη” από την άλλη: Με φράσεις όπως: “Μην μπλέξεις με αυτόν”, “Όπου υπάρχει αστυνόμος δεν υπάρχει νόμος”, και το καλόπιασμα: “Κυκλοφορείς χωρίς πινακίδες; Εδώ θα τα βρούμε. Κάνεις ένα παράπτωμα στη δουλειά σου; Εδώ” και άλλα τέτοιου είδους.

Καλούμε τις Δημοτικές Αρχές του Ρεθύμνου και της αρχές της περιφέρειας Κρήτης να πάρουν θέση και να αναλάβουν δράση ούτως ώστε να μην καθυστερήσουν στο ελάχιστο οι απαραίτητες διαδικασίες για την απόδοση δικαιοσύνης, καθώς και για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

Καλούμε τις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης και το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, σύσσωμη να καταδικάσει το γεγονός, ως οφείλει απέναντι στο μέλος της, αλλά και ως θεσμός που εμπνέει με το κύρος του την τοπική κοινωνία.

Καλούμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μεριμνήσει, επιτέλους, για ένα ακόμα από τα εκατοντάδες “μεμονωμένα” περιστατικά. Είναι πρόκληση για το δημοκρατικό αίσθημα να μένουν ατιμώρητα τόσα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, σε βαθμό που τείνουν να γίνουν κανόνας. Δε θα αφήσουμε να γίνουν κανόνας. Έχουμε βαρεθεί τόσα χρόνια αγώνων του λαού ενάντια στα μνημόνια να παραπέμπονται τέτοια θέματα σε έρευνες και επιτροπές με αποτέλεσμα να μην δίνεται καμία απάντηση. Ως εδώ με την ανέχεια στο παρακράτος και τους φασιστικούς θύλακες στην αστυνομία. Με τέτοιου είδος πρακτικές η υπηρεσία παροχής ασφάλειας φαίνεται ότι παρέχει τη μέγιστη ανασφάλεια. Θα είναι απαράδεκτο και προσβλητικό αν ο κάθε φοιτητής και κάθε πολίτης που ζει στο Ρέθυμνο γνωρίζει ότι μέχρι να αποδοθεί η ποινή, ο ψυχοπαθής αυτός γκάνγκστερ όχι μόνο θα κυκλοφορεί ελεύθερος, αλλά θα συνεχίζει να υπηρετεί στα σώματα ασφάλειας.

Τέλος, όσοι επιδιώκουν να διατηρούν τους φασιστικούς θύλακες εντός της αστυνομίας, προσδοκώντας σε ένα αυταρχικό κράτος – ή έστω παρακράτος-, που να τιμωρεί όσους/ες αγωνίζονται μέσα στην κρίση, όλοι όσοι επιδιώκουν τον κοινωνικό κανιβαλισμό, όσοι φαντάζονται ότι μπορούν να είναι οι νταβατζήδες του νόμου, σύγχρονοι σερίφηδες σε μια χώρα ρημαγμένη, μαφίες που λυμαίνομαι το κράτος και ελέγχουν την κοινωνία, οφείλουν να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους τον αγωνιζόμενο λαό και τη νεολαία ενωμένους με το ισχυρό όπλο της αλληλεγγύης, ξαναχτίζονταν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου που τόσο πολύ έχει ανάγκη η κοινωνία σε αυτές τις δύσκολες σημερινές συνθήκες. Η πολύπλευρη στήριξη τόσων φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών στο Ρέθυμνο και η καταγγελία του γεγονότος δείχνει ότι αυτή η αλληλεγγύη υπάρχει και αυτό είναι κάτι ελπιδοφόρο.

Είναι αυτονόητη η αμέριστη συμπαράσταση και την έμπρακτη αλληλεγγύη όλων μας στον συνάδερφό μας! Ο φόβος δε θα νικήσει, η τρομοκρατία δε θα περάσει!».

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο συνεταιρισμός «ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ ΣΥΝ.ΠΕ» για τον άγριο ξυλοδαρμό μέλους, όπου αναφέρεται: «Παρασκευή, δροσερό πρωινό ξύπνημα στο σπίτι σου… ας υποθέσουμε στον Ευλιγιά. Οι καιροί όμως δύσκολοι και οι υποχρεώσεις βουνό στο κέντρο της πόλης. Ανεβαίνεις στη μηχανή -σαν κάθε μέρα –δεν παίρνει μπρος- σαν κάποιες μέρες- σαν να αρνείται να κατέβει για κάποιο λόγο την κατηφόρα που περνά μπροστά από το σπίτι του άγνωστου μέχρι σήμερα για σένα γείτονα και αστυνομικού. Καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος μετακίνησης, προσπαθείς να της αλλάξεις γνώμη τσουλώντας τη αθόρυβα λίγο πιο κάτω. Πριν καλά καλά διανύσεις τα πρώτα 100 μέτρα, σταματάς μπροστά του.

Ο αστυνομικός (μάχιμης και νευραλγικής Υπηρεσίας) σου παίρνει τα κλειδιά χωρίς προειδοποίηση και αρχίζει να σε χτυπάει με τις γροθιές του στο κεφάλι. Πέφτεις κάτω. “Όρμα του” ακούς να φωνάζει στο σκύλο του που υπακούει και αρχίζει να σε δαγκώνει όπου βρει. Οι φωνές σου ξεσηκώνουν τη γειτονιά.

“Δεν μπορεί κάποιος θα υπάρχει τριγύρω να σταματήσει αυτό τον εφιάλτη” είπες από μέσα σου. Πράγματι κάποιοι γείτονες πλησιάζουν και μόλις ρωτάνε τι έγινε ο μάχιμος και νευραλγικός αστυνομικός του τμήματος Ρεθύμνου, εκτός υπηρεσίας, ξεστομίζει “Ληστής!”. Ψέμα! Δεν είσαι ληστής, είναι ψέμα! Γνωστό το κόλπο… Τότε όσοι βρίσκονται εκεί, γείτονες, άγνωστοι σε σένα και συ άγνωστος σε αυτούς, ορμούν πάνω σου να βοηθήσουν τον θηριώδη μάχιμο στο έργο του. Πρώτη γνωριμία με τη γειτονιά με μπουνιές και κλωτσιές. Στο κεφάλι..

“Μα τι συμβαίνει;” Πρόλαβες να σκεφτείς. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για επίθεση καλά σχεδιασμένη. Αλλά για ποιο λόγο; Δεν πείραξες ποτέ κανένα…

Το ξύλο συνεχίζεται παντού: στα πόδια, στα πλευρά, στο πρόσωπο και στον αυχένα. Τώρα προσπαθείς να σώσεις το κρανίο σου. Τα άλλα διορθώνονται (;).

Το περιπολικό άργησε να φανεί –σου φάνηκε αιώνας. Θα το κάλεσε φαίνεται κάποιος που παρακολουθούσε να σε δέρνουν. Τουλάχιστον τώρα όλα θα σταματήσουν: ο “μάχιμος”, οι γείτονες, ο σκύλος. Πριν λιποθυμήσεις. Οι αστυνομικοί βγαίνουν από το περιπολικό, μαύρα άρβυλα πρώτα γύρω σου και δυο στιγμές μετά στο σώμα σου, λύσσα και φωνές.

Χειροπέδες. Στο περιπολικό για το τμήμα Ρεθύμνου, αιμόφυρτος. Εκεί ο υπάλληλος σε κερνάει μπυρίτσα και είναι συμβουλευτικός: “Προσπάθησε να το ξεχάσεις, νεαρέ” σου προτείνει στοργικά. “Γύρνα στο σπίτι σου και ξεκίνα τη μέρα σου από την αρχή σαν να μη συνέβη τίποτα…”. Στο νοσοκομείο διαπιστώνεται ο ξυλοδαρμός και σου ζητούν να ξαναπεράσεις γιατί θα χρειαστεί αξονική. Στο τμήμα την επόμενη μέρα καταθέτεις μήνυση υπό την απειλές των φίλων και συναδέλφων του μάχιμου αστυνομικού.

Ο ιατροδικαστής διαπιστώνει τραύματα 2 σελίδων. Ο “μάχιμος” καταθέτει μήνυση, φυσικά (!)

Την Τρίτη 7 του Ιούλη κάποιοι άνθρωποι αποδεικνύουν πως δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα – πως, αγαπητέ αναγνώστη διότι στη θέση του Β. θα μπορούσες να ήσουν εσύ. Ναι και σήμερα και κάθε μέρα όσο όργανα διατήρησης της τάξης- σαν τον μάχιμο αστυνομικό της ιστορίας σου – κυκλοφορούν ανάμεσά μας οπλισμένα και έτοιμα να σε τραμπουκίσουν χωρίς λόγο. Όσο οι γείτονες του Ευλιγιά θα κάνουν το καθήκον τους δράττοντας την ευκαιρία να βγάλουν τα απωθημένα τους και όσο η μαύρη αρβύλα του αστυνομικού θα ποδοπατά τον πολίτη.

Αγαπητέ αναγνώστη, ο Β., εργαζόμενος στο συνεταιρισμό “το Κιβώτιο ΣΥΝ.ΠΕ” είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής του φρικαλέου περιστατικού που διάβασες που- δυστυχώς- δεν ενέχει ίχνος μυθοπλασίας. Ο Β. έπεσε θύμα ξυλοδαρμού το πρωί της Παρασκευής 3 Ιουλίου λίγο έξω από το σπίτι του. Ο Β. βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή εκείνη την ηλιόλουστη μέρα. Ο Β. ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικό εκτός υπηρεσίας που κυκλοφορεί ελεύθερος.

Θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι εμείς στη θέση του. Θα είμαστε όλοι εμείς στη θέση από δω και στο εξής.

Σαν συνεταιρισμός στηρίζουμε τον Β. μέχρι την τελική του δικαίωση-για να μην υπάρξει άλλο θύμα.

Καλούμε τους κατοίκους του Ρεθύμνου να μην σωπαίνουν απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Ενώνουμε τις φωνές μας και αντιστεκόμαστε συλλογικά. Πώς αλλιώς;».