Ποινές στους Σπουδαστές της ΣΜΥΝ για τα Υβριστικά Συνθήματα στην Παρέλαση της 25ης Μαρτίου / Πανηγυρίζουν τα Τουρκικά μέσα
Στρατιωτικές Σχολές: Ποινές επιβλήθηκαν στους σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), έπειτα από το περιστατικό με τα υβριστικά συνθήματα κατά της Τουρκίας που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα.
Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που είχε διαταχθεί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) για τη διερεύνηση του περιστατικού ολοκληρώθηκε και οδήγησε στην επιβολή ποινών ανάλογα με την τάξη και την ευθύνη των εμπλεκομένων.
Ποινή φυλάκισης 20 ημερών επιβλήθηκε στους Διμοιρίτες του αγήματος, ενώ χαμηλότερες ποινές επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Παράλληλα, τοποθετήθηκε Αρχιπλοίαρχος στη θέση του Διοικητή της Σχολής, η οποία μέχρι πρότινος πα παρέμενε κενή.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπήρξε απόφαση για απόταξη κανενός από τους σπουδαστές της ΣΜΥΝ.
Το Χρονικό
Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την επίσημη παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, όταν τμήματα σχολών του Πολεμικού Ναυτικού ακούστηκαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της Τουρκίας.
Αμέσως διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) για τη διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων του περιστατικού, με στόχο την απόδοση ευθυνών και την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) κινήθηκε άμεσα, προχωρώντας στις απαραίτητες πειθαρχικές ενέργειες. Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το περιστατικό, ανέφεραν ότι «η ισχύς δεν αποτυπώνεται με συνθήματα».
Το επεισόδιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να καταδικάζει τα «αυθάδη» και «απαράδεκτα» συνθήματα, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Πώς σχολιάζουν τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης
Το περιστατικό προκάλεσε ισχυρή αντίδραση από την Άγκυρα, με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για «προσβλητική» και «απαράδεκτη» συμπεριφορά από την πλευρά των Ελλήνων στρατιωτών.
Τίτλοι όπως "Prison sentences for Greek soldiers who cursed Türkiye" κυριάρχησαν στα τουρκικά ΜΜΕ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των ποινών, με αναφορές ότι η Ελλάδα τιμώρησε τελικά τους υπεύθυνους της παρέλασης, ύστερα από τη διεθνή πίεση.
Σε σχετική ανακοίνωση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται:
«Τα συνθήματα που ακούστηκαν από μέλη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην παρέλαση της Αθήνας είναι αυθάδη και μη αποδεκτά. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ζητήθηκε επίσημη εξήγηση από τις ελληνικές αρχές».
Πηγές από το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (MSB) υποστήριξαν πως τέτοια περιστατικά «δεν πρόκειται ποτέ να δει κανείς στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις», ενώ σημείωσαν:
«Υπάρχουν γραπτοί και άγραφοι κανόνες στη στρατιωτική υπηρεσία. Ο πρώτος άγραφος κανόνας είναι πως αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δεν πρέπει να γίνεται. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεχωρίζουν για την πειθαρχία, το ήθος και τον επαγγελματισμό τους».
Τα τουρκικά ΜΜΕ σημείωσαν πως, μετά τις έντονες τουρκικές αντιδράσεις, η Ελληνική Στρατιωτική Διοίκηση προχώρησε σε γενική έρευνα, με την ολοκλήρωση της ΕΔΕ να οδηγεί σε ποινές φυλάκισης 20 ημερών για τους υπεύθυνους, και ελαφρύτερες ποινές για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους.