Οι ΔΑΠ παρουσιάζει τις θέσεις της για τις Φοιτητικές Εκλογές 2015

Συνέντευξη Τύπου ενόψει των φοιτητικών εκλογών πραγματοποίησε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις της παράταξης για το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση και συνολικά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι θέσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για το πολυνομοσχέδιο είναι μεταξύ άλλων:


• Το πολυνομοσχέδιο δεν είναι τίποτα άλλο από την επαναφορά ενός παλαιότερου νόμου που ίσχυε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

• Το γενικό σχόλιο είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν ανταποκρίνεται στα βασικά προβλήματα που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, η ασφάλεια μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ζητήματα όπως η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών.

Χρηματοδότηση Ιδρυμάτων

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων ελέχθη ότι η πάγια θέση της παράταξης είναι η αύξηση των δημοσίων δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: «Προτείνουμε και το μοντέλο της μικτής χρηματοδότησης συμπληρωματικά, προτείνουμε δηλαδή την άντληση πόρων για τα Ιδρύματα και από άλλους φορείς πέρα από το κράτος». Επίσης η ΔΑΠ ΝΔΦΚ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ειδικού σώματος φύλαξης «όπως συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου», όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Η παράταξη προτείνει μεταξύ άλλων:

• Σύνδεση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με την αγορά εργασίας. Συνεργασία των Ιδρυμάτων με οργανισμούς, ιδιωτικές επιχειρήσεις, εταιρίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σκοπό την απορρόφηση των αποφοίτων.

• Εκμετάλλευση των δημοσίων κτιρίων για την δημιουργία φοιτητικών εστιών για τους αδύνατους οικονομικά φοιτητές.

• Ψήφιση ειδικού νόμου όπως ορίζει το Άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, που να ορίζει με σαφήνεια τη λειτουργία και την οργάνωση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, αλλά και των Συλλόγων.

• Δημιουργία νέας φοιτητικής Ένωσης σε πανελλαδικό επίπεδο για φοιτητές και σπουδαστές, το Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών στα Πανεπιστήμια και το Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών στα ΤΕΙ και αναγνώρισή τους από την Πολιτεία. Η ΕΦΕΕ έχει κλείσει τον κύκλο της.

• Δημιουργία και επέκταση ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους φοιτητές όπως η ηλεκτρονική γραμματεία. Προτείνεται επίσης η ψηφιοποίηση των βιβλιοθηκών και η δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών που θα καταστήσει την πρόσβαση στην επιστημονική γνώση πιο εύκολη για όλους.