Πανεπιστήμιο είπε σε μητέρα φοιτήτρια να θηλάσει.. on camera εν ώρα εξέτασης για να μην αντιγράψει
Σε ένα περιστατικό που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια από τον Βόλο αντιμετώπισε απρόβλεπτες απαιτήσεις από το πανεπιστήμιό της όταν ζήτησε να δώσει τις εξετάσεις της διαδικτυακά λόγω των υποχρεώσεών της ως μητέρα θηλάζοντος βρέφους. Το πανεπιστήμιο της ζήτησε βεβαίωση αποκλειστικού θηλασμού και, επιπλέον, της επέβαλε.. την απαράδεκτη οδηγία να θηλάσει το μωρό της on camera με γυρισμένη πλάτη, εάν προέκυπτε ανάγκη κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η αντίδραση του γνωστού παιδιάτρου Γιώργου Χαρίτου ήταν άμεση και οργισμένη, καταγγέλλοντας τη στάση του ακαδημαϊκού ιδρύματος και κάνοντας λόγο για αναχρονιστικές και προσβλητικές πρακτικές.
Πιο αναλυτικά, μια ντροπιαστική ιστορία δημοσίευσε μεταπτυχιακή φοιτήτρια από τον Βόλο που ζήτησε να δώσει εξετάσεις μέσω διαδικτύου. Το Πανεπιστήμιο εκτός του ότι της ζήτησε βεβαίωση θηλασμού της έδωσε και ρητή… οδηγία, αν χρειαστεί να θηλάσει την ώρα της εξέτασης να το κάνει on camera με γυρισμένη πλάτη! «Ζητείται ντροπή» ήταν η οργισμένη δημόσια αντίδρασή του παιδιάτρου Γιώργου Χαρίτου.
Σύμφωνα με το taxydromos, πρόκειται για νεαρή γυναίκα, η οποία έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της και ήδη δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον Βόλο, όπου και διαμένει μόνιμα. Πριν τέσσερις μήνες, κι ενώ είχε ήδη ξεκινήσει πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, σε πανεπιστήμιο της χώρας, έφερε στον κόσμο ένα μωράκι, το οποίο θηλάζει αποκλειστικά.
Η Βολιώτισσα μητέρα και επαγγελματίας είναι χωρίς βοήθεια, καθώς ο σύζυγός της απουσιάζει στο πλαίσιο της εργασίας του και φροντίζει μόνη της το μόλις τεσσάρων μηνών μωράκι της. Αυτές τις ημέρες όμως θα πρέπει να δώσει εξετάσεις στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της.
Ενημέρωσε τη διεύθυνση του μεταπτυχιακού προγράμματος για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για να εξεταστεί δια ζώσης και ζήτησε να δώσει εξετάσεις διαδικτυακές. Το απαντητικό e-mail του Πανεπιστημίου την οδήγησε στον παιδίατρο που φροντίζει το μωράκι της. Της ζητούσαν βεβαίωση αποκλειστικού θηλασμού, ενώ ρητή ήταν η οδηγία ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να διακόψει την εξέταση διάρκειας άνω των τριών ωρών, προκειμένου να θηλάσει, αυτό θα πρέπει να το κάνει on camera «με γυρισμένη την πλάτη».
Η νεαρή μητέρα απευθύνθηκε στον γνωστό παιδίατρο του Βόλου Γιώργο Χαρίτο για να λάβει βεβαίωση αποκλειστικού θηλασμού, κάτι που τον παραξένεψε. Οργισμένη ήταν η αντίδρασή του όταν ενημερώθηκε για τις αξιώσεις του ακαδημαϊκού ιδρύματος.
Ζητείται ντροπή
Σε δημόσια ανάρτησή του με τίτλο «Ζητείται ντροπή» καυτηριάζει το ζήτημα από όλες τις πτυχές. Τόσο από την αξίωση για… ISO μητρότητας όσο και για την αναχρονιστική αντίληψη που εξακολουθεί να υπάρχει για τον θηλασμό.
«Αν δεν θήλαζε και το μωρό την ώρα της εξέτασης άρχισε να κλαίει, δεν θα έπρεπε ούτως ή άλλως να το ταΐσει ή να το αλλάξει ή να το πάρει μία αγκαλιά; Δεν έχει βεβαίωση ούτε πιστοποίηση, ούτε ISO η μητρότητα βρε πανεπιστήμιο», αναφέρει ο κ. Χαρίτος στην ανάρτησή του.
«Φαντάζομαι ότι το on camera έχει το νόημα να ελέγχεται η μητέρα κατά την διάρκεια της εξέτασης, ώστε όντως να ταΐσει το μωρό της με τον χρόνο που της παρέχεται και όχι π.χ. να αξιοποιήσει αυτό τον χρόνο για άλλους σκοπούς, όπως το να αναζητήσει απαντήσεις στα θέματα. Δεν είναι παράλογο. Η εντολή «στην κάμερα αλλά με γυρισμένη την πλάτη» ρε Πανεπιστημιο, τι στην ευχή είναι, μου λες; Τόσο αποσυντονίζεται αυτός ο εξεταστής στη θέα μιας νέας γυναίκας που προσπαθεί να ταγίσει το μωρό της; Μία γυναίκα που φροντίζει έναν μικρό άνθρωπο, και παράλληλα εργάζεται και παράλληλα σπουδάζει περαιτέρω και άλλα χίλια ακόμα παράλληλα. που δεν θα μας έφταναν πολλές σελίδες για να τα γράψουμε. Αυτή την γυναίκα ρε Πανεπιστήμιο, αντί να βρούμε εκατό τρόπους να την υποστηρίξουμε, καθόμαστε και της εναντιωνόμαστε και από πάνω; Και πριονίζουμε τα πριονίδια μιας στείρας συμπεριφοράς, ηλίθιας και εξόχως αναχρονιστικής, ανάρμοστης επιεικώς για έναν φορέα (υποτίθεται) γνώσης, έρευνας και ελεύθερης διακίνησης ιδεών», σημειώνει ο κ. Χαρίτος.