Στόχος να μη διαγραφούν όσοι δεν ολοκλήρωσαν τον Φεβρουάριο τις σπουδές τους Ρύθμιση για όσους φοιτητές απειλούνται με διαγραφή από το τέλος του μήνα

Στόχος να μη διαγραφούν όσοι δεν ολοκλήρωσαν τον Φεβρουάριο τις σπουδές τους

Ρύθμιση, η οποία θα ψηφιστεί άμεσα, αναμένεται να καταθέσει αυτήν την εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας για όσους φοιτητές απειλούνται με διαγραφή από το τέλος του μήνα και η οποία αφορά αυτούς που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους (σ.σ.: «αιώνιους» φοιτητές) με την εξεταστική του Φεβρουαρίου.

Κατά πάσα πιθανότητα η ρύθμιση αυτή επειδή πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τη βία στον Αθλητισμό, ενώ στη συνέχεια το υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει μια συνολική νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα.


Η διάταξη αυτή αφορά περίπου 24.500 φοιτητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ και θα καταργήσει προηγούμενη απόφαση η οποία προέβλεπε τη διαγραφή φοιτητών οι οποίοι εισήχθησαν πριν από το έτος 2003 σε ΑΕΙ 4ετούς κύκλου σπουδών, πριν από το 2001 σε ΑΕΙ 5ετούς κύκλου σπουδών και πριν από το έτος 1999 σε ΑΕΙ 6ετούς κύκλου σπουδών και τους δόθηκε παράταση να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη φοίτησή τους μέχρι τον Απρίλιο του 2015.

Φοιτητές από διάφορα ΑΕΙ, σε συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει θέμα διαγραφών χωρίς τη βούληση των ενδιαφερομένων. Επειδή όμως το θέμα των διαγραφών απασχολεί σοβαρά όλα τα μεγάλα -κυρίως- ιδρύματα, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να κάνει μια ολοκληρωμένη ρύθμιση για το θέμα των «αιωνίων», με βασικό στόχο όμως τη διευκόλυνση των φοιτητών προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Στο πλαίσιο αυτό θα οριστεί φυσικά ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των σπουδών, αλλά όταν ξεπερασθεί οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα δεν θα διαγράφονται, αλλά θα παραμένουν ανενεργοί έως ότου ενεργοποιήσουν τη δυνατότητά τους να εξεταστούν σε μαθήματα μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας ενδέχεται να ευνοηθούν και κάποιοι που ήδη έχουν διαγραφεί από τα μητρώα των σχολών, καθώς μάλλον θα τους δοθεί η δυνατότητα, εφόσον το θελήσουν, να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις στα μαθήματα που χρωστάνε.

Μετεγγραφές

Ενα επίσης καυτό θέμα που θα ξεκαθαρισθεί μέσα στην εβδομάδα θα είναι και αυτό των μετεγγραφών για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, προκειμένου οι μαθητές της Γ' Λυκείου που θα δώσουν τον επόμενο μήνα Πανελλαδικές εξετάσεις να γνωρίζουν πώς θα δηλώσουν τις σχολές στο μηχανογραφικό δελτίο.

Πάντως ήδη το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι φέτος οι μετεγγραφές θα περιοριστούν μόνο σε όσους αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας και οικονομικά, κάτι που αφορά και τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, οι οποίοι δεν θα έχουν ειδική μεταχείριση, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Συνεπώς φέτος ο κύριος όγκος των μαθητών θα πρέπει να προσανατολισθεί ότι θα σπουδάσει στην πόλη που θα περάσει και δεν θα πρέπει να υπάρχουν προσδοκίες για μετεγγραφή σε πανεπιστήμιο κοντά στον τόπο κατοικίας.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr