Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και σύμφωνα με μία πρώτη εικόνα που δίνουν τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., δεν προκύπτει η ύπαρξη δεύτερου ατόμου στο χώρο που βρέθηκε νεκρός ο φοιτητής Βαγγέλης Γιακουμάκης και έτσι απομακρύνεται η εκδοχή της εγκληματικής ενέργειας.

Στο μαχαίρι που βρέθηκε δίπλα από το πτώμα του 20χρονου, βρέθηκε μόνο το δικό του DNA.

Μάλιστα, έχει συνταχθεί η σχετική έκθεση και θα παραδοθεί σύντομα στις Αρχές. Εν τω μεταξύ θα χρειασθούν άλλες 2-3 εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι έρευνες για τις συνθήκες θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και τρίτος κύκλος ερευνών.

Οι ιστολογικές και οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν έδωσαν σαφή εικόνα λόγω προχωρημένης σήψης και τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα, ενώ συνεχίζονται οι καταθέσεις πρώην και νυν σπουδαστών της Γαλακτοκομικής Σχολής.

Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσαν οι μαρτυρίες συμφοιτητών του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη που ακούστηκαν στο «Φως στο Τούνελ» επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά τα συχνά περιστατικά βίας που δεχόταν ο 20χρονος.

«Το περίεργο είναι ότι ενώ το ήξεραν από το Μάρτη αυτό που είχε γίνει, ότι είχαν δείρει τον Βαγγέλη! Και άνθρωποι που ήταν της Σχολής δεν το ανέφεραν… Είχαν σπάσει τα πράγματα, τα έπιπλα τα κρεβάτια, αυτά. Και το είχαν δείρει πολύ το παιδί τότε. Με είχε πάρει τηλέφωνο και μου είπε «τρέχω γιατί ο διευθυντής μας έβαλε να τακτοποιήσουμε τα σπασμένα, γιατί τρεις Κρητικοί και τους περιέγραφε πως είναι, κάνουν φασαρία. Το κάλυψαν. Δε φάνηκε πουθενά. Δεν ειπώθηκε σε αρμόδια όργανα. Αν έρχονταν τότε οι γονείς των παιδιών και του Βαγγέλη, θα έβρισκαν μια άκρη και δε θα έφτανε στο άκρο αυτό. Ο ένας εξ αυτών που είναι ο στρατιώτης, εδώ κοντά στα Γιάννενα υπηρετεί, πήγε στη Σχολή πριν εξαφανιστεί ο Βαγγέλης και ζήτησε το δίπλωμα του. Ο διευθυντής δε του το έδωσε και του είπε αν δεν πληρώσεις τις ζημιές που έχεις κάνει δε θα σου δώσω το δίπλωμα. Κι ο Βαγγέλης είπε «αχ ήρθε αυτός, αλίμονο μου» πιστεύω ότι εκεί κρύβεται όλη η ιστορία.» είπε ένας φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής.

«Δεν ξέρω αν ισχύει η υπόθεση ότι τον είχαν κρεμάσει από το παράθυρο. Το μοναδικό που έχω δει με τα μάτια μου ήταν ότι μια μέρα που είχαμε πάει μαζί για μπάνιο στις ντουζιέρες, ήταν στο πρώτο έτος. Είχε μελανιές. Μου λέει «μόνος μου έπεσα και χτύπησα». Μου είχαν δημιουργήσει και εμένα πρόβλημα. Ήταν κ@λοπαρέα. Εδώ υπάρχει αναστάτωση. Δε βγαίνει κανένας έξω. Αυτοί συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονταν πιο παλιά, απλά τώρα είναι λίγο πιο ήσυχοι», πρόσθεσε.

Ένας άλλος φοιτητής της Σχολής των Ιωαννίνων μίλησε στην εκπομπή και αποκάλυψε τα όσα περνούσε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης:

«Από ότι είχαμε ακούσει και φαινόταν δηλαδή και ο Βαγγέλης περνούσε πολύ δύσκολα. Τον χτυπούσαν. Ήταν συχνό. Ήταν για να περνάει η ώρα τους. Έτσι το έβλεπαν αυτοί. Κάποια στιγμή είπαμε ότι δε μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Αφού δε μιλάει ο Βαγγέλης και κανείς άλλος, πρέπει κάποιος να μιλήσει να τελειώνει αυτό το θέμα. Πήραμε την απόφαση να μιλήσουμε εμείς. Βλέπαμε και τον Βαγγέλη που δεν ήταν καλά ψυχολογικά. Ήταν πιεσμένος. Χαμογελούσε αλλά δεν ήταν χαρούμενος. Ήταν ψεύτικο το χαμόγελο του. Είχαμε μιλήσει στον Βαγγέλη. Του είχαμε πει να έρθει να κάνει παρέα με εμάς. Τελικά, ήρθε κάποιες φορές όταν τρώγαμε, κάθισε στο τραπέζι, αλλά μέχρι εκεί. Είχα δει σημάδια στο χέρι του, όπως και η καθηγήτρια. Σαν γρατσουνιές. Την ίδια μέρα ή την επόμενη φώναξε τον Βαγγέλη στο γραφείο και τους άλλους Κρητικούς και από ότι κατάλαβα κάποια παρέμβαση έγινε γιατί εκείνη την μέρα άκουσα έναν Κρητικό, δεν θυμάμαι ποιος ήταν που έλεγε «πήρες το μέσον σου τηλέφωνο; τον γνωστό σου;» κάτι παρόμοιο. Μετά είπαν ότι τον άλλαξαν δωμάτιο για άλλο λόγο, δεν ήθελαν να μαθευτεί. Οι φασαρίες συνέχιζαν. Είχαν ενημερώσει και τους φύλακες να ανεβαίνουν πιο συχνά πάνω να ελέγχουν, τι γίνεται, αλλά οι φασαρίες συνέχιζαν μπορεί τρεις τη νύχτα να χτύπαγαν πόρτες, ντουλάπες, να ανέβαιναν τα σκαλιά με τις μπότες που φοράνε και να χτυπάνε τα πόδια. Δε τους ενδιέφερε κάτι. Στράβωναν τις βρύσες, έσπαγαν νιπτήρες, βούλωναν τις τουαλέτες. Έπρεπε να πάμε στην αστυνομία γιατί ο Μάντζαρης (σ.σ. ο διευθυντής της Σχολής) ήταν λίγος για να το διαχειριστεί αυτό το πράγμα. Πιστεύω πως θα έπρεπε να έχει δράσει και χωρίς να υπολογίζει ούτε παρέμβαση πολιτικού, ούτε τίποτα. Γιατί του εξηγήσαμε ότι αυτά που κάνουν δεν είναι μια πλακίτσα που μπορεί να κάνει ο καθένας και να περάσει η ώρα.»

Σύμφωνα με το «Βήμα», ήδη υπάρχουν περίπου 15 καταθέσεις στις οποίες γίνεται αναφορά σε καψόνια και βίαιη συμπεριφορά φοιτητών σε βάρος του 20χρονου.