Στους δρόμους φοιτητές και καθηγητές / Ζητούν δικαίωση για τους νεκρούς στα Τέμπη

Στους δρόμους φοιτητές και καθηγητές / Ζητούν δικαίωση για τους νεκρούς στα Τέμπη

Γενική απεργία σήμερα και στις σημερινές συγκεντρώσεις συμμετέχουν πλήθος σχολών και τμημάτων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) έχει καλέσει την Πανεπιστημιακή κοινότητα σε συμμετοχή στις ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται από μαζικούς φορείς και σε διεκδίκησή τους με τη μορφή (αποχή από καθήκοντα, στάση εργασίας, απεργία) που αποφασίζουν οι σύλλογοι ΔΕΠ.


Στις σημερινές κινητοποιήσεις συμμετέχουν πλήθος σχολών και τμημάτων ενώ δεν θα γίνουν και μαθήματα (εκτός εάν κάποιο τμήμα λάβει διαφορετική απόφαση). Οι πανεπιστημιακοί ζητούν να μη συγκαλυφθούν οι εγκληματικές ευθύνες και παραλείψεις της πολιτείας και των άμεσα υπευθύνων για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών, και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου αναλογούν, με νηφαλιότητα, αντικειμενικότητα και διαφάνεια, χωρίς καμία έκπτωση.

Ζητά επιπλέον

α) την αύξηση της χρηματοδότησης και την επαρκή στελέχωση στην εκπαίδευση, αλλά και στους λοιπούς κρίσιμους τομείς του δημοσίου που υποβαθμίζονται,

β) την λήψη και τήρηση επαρκών μέτρων ασφάλειας στους χώρους εκπαίδευσης και εργασίας, και

γ) την εξασφάλιση σύγχρονων και ασφαλών δημόσιων συγκοινωνιών για τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και το σύνολο του επιβατικού κοινού. Οι πανεπιστημιακοί κάνουν λόγο και για την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδια - σ’ αυτήν την περίοδο που η ελληνική κοινωνία πενθεί και θρηνεί- για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων, με την υπογράμμιση ότι αυτό «συνιστά μέγιστη πρόκληση για όλους και όλες μας. Μας εξοργίζει. Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε».

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του κεντρικού Συμβουλίου συλλόγου ΔΕΠ του πανεπιστημίου Αιγαίου, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: Τα γιατί της τραγωδίας, μας τα δείχνανε, καιρό τώρα, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα των συγκοινωνιών. Οι προειδοποιήσεις τους πως τα μέτρα ασφαλείας γίνονται λάστιχο για να αυξηθεί η κερδοφορία των εταιριών. Οι εκκλήσεις τους και οι κινητοποιήσεις τους για μέτρα ασφαλείας, που αντιμετωπίσθηκαν όμως, με χλεύη απαξία και τρομοκρατία.

Τα γιατί της τραγωδίας τα αναζητάμε και στις δικαστικές αποφάσεις, αυτές που βγάζαν όλες τις απεργίες των εργαζομένων παράνομες και καταχρηστικές. Μας συγκλονίζει η δραματική προειδοποίηση των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις υποδομές:

Έγραφαν λίγες ημέρες πριν το πολύνεκρο δυστύχημα: «Πραγματικά αναρωτιέται κανείς τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, η κυβέρνηση, η εργοδοσία. Πρέπει πρώτα να θρηνήσουμε νεκρούς και μετά να παρθούν μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής; Πόσο κοστολογείται για τους παραπάνω η ανθρώπινη ζωή;». Δεν πρόκειται για προφητεία. Πρόκειται για το χρονικό ενός εγκλήματος που οι εργαζόμενοι «έβλεπαν» να συμβαίνει.

Το τρένο ένα λαϊκό μέσο μεταφοράς έγινε πλέον το σύμβολο της διάλυσης των δημόσιων δομών προς όφελος του κεφαλαίου. Η βαθιά μας οδύνη για την άδικη απώλεια δεκάδων συμπολιτών μας στην τραγωδία των Τεμπών δεν θα γίνει σιωπή. Το οφείλουμε στα αθώα θύματα, στους δικούς τους ανθρώπους, στους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, στη νεολαία της χώρας μας. Συμμετέχουμε στην σημερινή απεργία. Μαζί με τους εργαζόμενους και εργαζόμενες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ενάντια στην πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του δημόσιου τομέα, στις μεταφορές (βλ. πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία που ελαττώνουν συνεχώς το προσωπικό στο όφελος του κέρδους), στην υγεία, στην παιδεία. Ενάντια στην υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των πανεπιστημίων, του διοικητικού και κυρίως του τεχνικού προσωπικού. Αυτή η πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πολύ επικίνδυνους δρόμους. Επικίνδυνους όχι μόνο για την υγεία αλλά για την ίδια τη ζωή των συνανθρώπων μας, της νεολαίας αυτού του τόπου.

Σ’ αυτήν την περίοδο που η ελληνική κοινωνία πενθεί και θρηνεί, η σπουδή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ψήφιση νομοσχεδίων για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων, συνιστά μέγιστη πρόκληση για όλους και όλες μας. Μας εξοργίζει. Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε • για ασφαλείς μεταφορές, δημόσιες μεταφορές, τεχνολογικά σύγχρονες, που να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στο δημόσιο αυτό αγαθό με ασφάλεια. Με σταθερή εργασία για το προσωπικό τους. • για δημόσια και δωρεάν υγεία, για πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα νοσοκομεία. Με σταθερή εργασία για το προσωπικό τους. • για ασφαλή σχολεία και πανεπιστήμια, για δημόσια και δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Απαιτούμε να υπάρξει διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας και να μην συγκαλυφθεί τίποτα. Τέλος καταγγέλλουμε την απροκάλυπτη επίθεση των δυνάμεων καταστολής στις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών και δηλώνουμε ότι δεν θα παραιτηθούμε από το στοιχειώδες δημοκρατικό μας δικαίωμα να διαδηλώνουμε πλάι στους/τις μαθητές/τριες, τους/τις φοιτητές/τριες και τους/τις εργαζόμενους/ες ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης των ζωών μας.

Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης

Ψήφισμα ΔΣ ΕΣΔΕΠ Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης: 15 ημέρες περίπου από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και η ελληνική κοινωνία πλέον έχει καταστίσει σαφές ότι απαιτεί απαντήσεις και υπαίτιους, απαιτεί καταλογισμό ευθυνών, υποκειμενικών αλλά και αντικειμενικών, στιγμιαίων αλλά και διαχρονικών. Η περίοδος που διανύουμε είναι ιστορική και ενδεχομένως να σημαδέψει την πορεία του τόπου. Ίσως επιτέλους οι διάχυτες ευθύνες συγκεκριμενοποιηθούν, εντοπιστούν και καταλογιστούν προς πάσα κατεύθυνση, εκκινώντας ταυτόχρονα από την κορυφή αλλά και από τη βάση, αναζητώντας τόσο τις υπαρκτές διαχρονικές πολιτικές ευθύνες και τις προνομιακές συνδιαλλαγές αλλά και το έλλειμα ευσυνειδησίας και χρηστής διοίκησης σε κάθε επίπεδο.

Η επιστημονική κοινότητα αλλά και η κοινωνία για ακόμη μια φορά βλέπει τον ανθρώπινο πόνο και την αδόκητη απώλεια να εξελίσσεται σε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, στείρας, ατέρμονης, άχρηστης και προπάντων προσβλητικής για τη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας. Κι όμως, όσα ο κοινός νους αποδέχεται και θεωρεί αυτονόητα, ο πολιτικός νους αγκομαχά να τα αλλοιώσει, επιμερίζοντας ευθύνες για τους 103 νεκρούς στο Μάτι το 2018 ή τους 24 νεκρούς στη Μάνδρα το 2017 ή τους 57 νεκρούς στα Τέμπη το 2023 σε πολιτικές τετραετίες, πρωθυπουργικές ή υπουργικές θητείες.

Αν η ακόμη μία εθνική τραγωδία δεν γίνει αφορμή και αιτία για να αλλάξουν τα πάντα σε όλα τα επίπεδα, τo κίβδηλο μη παραγωγικό μοντέλο που έρχεται αντάμα με το πελατειακό κράτος, τις εισαγωγές και τη ξένη εξάρτηση σε κομβικά θέματα, η κοινωνία δυστυχώς θα εναντιωθεί επί δικαίων και αδίκων. Η οργή περισσεύει, τα γιατί είναι ατελείωτα, οποιοδήποτε προσπάθεια εκτόνωσης και διάχυσης ευθυνών θα εκληφθεί ως συμπαιγνία των εξουσιών της δημοκρατίας, νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής, σε μια απόπειρα συγκάλυψης.

Ο καταλογισμός των ευθυνών πρέπει να είναι άμεσος, δίκαιος φυσικά, αποφασιστικός και διευρυμένος. Η κοινωνία αναζητάει την αλήθεια και οφείλει να ξεκαθαρίσει από ποιους προσδοκά αυτήν την αλήθεια. Η αλήθεια ορισμένες φορές είναι επώδυνη, είναι δυσάρεστη, πάντοτε όμως είναι λυτρωτική. Η επιστημονική κοινότητα και σύσσωμη η κοινωνία οφείλει να απαιτήσει η αλήθεια να κατακτηθεί καταρχάς, και στη συνέχεια να ακουστεί, να φτάσει στα αυτιά του κάθε πολίτη τούτης της χώρας, να φτάσει αναλλοίωτη από τον πολιτικό και τον μηντιακό θόρυβο. Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης, της ανάθεσης ευθυνών και υποχρεώσεων και της διατήρησης στην επικαιρότητα (που κάποιοι δεν επιθυμούν) του τραγικού συμβάντος, ο ΕΣΔΕΠ της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης:

Προτείνει τη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στο Συλλαλητήριο της Πέμπτης στην Ξάνθη με δίωρη στάση εργασίας. Απαιτεί την απόδοση και των πολιτικών ευθυνών και την επιβολή των ανάλογων ποινικών κυρώσεων για την κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στη χώρα παρά τον πακτωλό χρημάτων που δαπανήθηκαν και δαπανούνται σε έργα που χρονίζουν. Εισηγείται: 1) την έναρξη υλοποίησης Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού Ασφαλών Οδικών και Σιδηροδρομικών Μεταφορών. 2) Την ποιοτική αναβάθμιση και επικαιροποίηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Σιδηροδρομικών Ειδικοτήτων καθώς και τη θεσμική θωράκισή του υπό ένα σαφές και αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων. Προς την κατεύθυνση αυτή το πανεπιστημιακό δυναμικό της χώρας οφείλει να συνδράμει και να εμπλακεί. Αιτείται τη διερεύνηση των προοπτικών και ενός χρονοδιαγράμματος επαναλειτουργίας της Σιδηροδρομικής Γραμμής Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη- Ορμένιο.

Καθηγητές Πανεπιστημίου Αιγαίου: Συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης (16/03)

Απεργούν και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προχωρούν σε στάση εργασίας

Συμμετέχουν στην απεργία της Πέμπτης οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr