Συντονιστικό Φοιτητών: "Την Τετάρτη κλείνουμε τις Σχολές μας"

Συντονιστικό Φοιτητών: Την Τετάρτη 8 Μάρτη κλείνουμε τη σχολή μας

«Μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και οργής για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, μετά από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο  στο Σύνταγμα, πραγματοποιήθηκε Συντονισμός των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας, όπου συντόνισαν τη δράση τους για να μη συγκαληφθεί αυτό το έγκλημα, για να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες, αποφασίζοντας τη διεξαγωγή μεγάλου συλλαλητηρίου την Τετάρτη 8/3, στις 12:00, στα Προπύλαια» αναφέρει το συντονιστικό φοιτητών.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφική, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Κοινωνιολογία, Τούρκικων και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων ΕΜΠ ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΕΥΠ ΠαΔΑ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΑ, ΦΕΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ που συμμετείχαν στο συντονισμό, κατέληξαν σε κοινό Δελτίο Τύπου και απευθύνουν κάλεσμα προς τους υπόλοιπους συλλόγους με βάση αυτό:


(ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να παρθούν και από άλλες σχολές)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Συντονισμού Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας, Κυριακή 5 Μάρτη 2023:

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ

Όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες εκφράζουμε την θλίψη μας, την οργή μας για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, για τους ανθρώπους, τους συμφοιτητές μας που χάθηκαν τόσο άδικα! Βράζουμε από οργή για το πως είναι δυνατόν το 2023 να συμβαίνει ένα τέτοιο τραγικό γεγονός.

Γι’ αυτό δηλώνουμε ότι τώρα ήρθε η ώρα να ακουστεί η αλήθεια! Η αλήθεια που θάβουνε καθημερινά στα δελτία των ειδήσεων! Το χρωστάμε στους νεκρούς συναδέλφους μας, το χρωστάμε στις μανάδες που δεν θα ξαναδούν τα παιδιά τους!

Δε θα αφήσουμε να περάσει η σχεδιασμένη προσπάθεια συγκάλυψης αυτού του εγκλήματος! Όλοι τους ήξεραν και σήμερα κάνουν τους ανήξερους. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούσαν για την θανατηφόρα κατάσταση στα τρένα, αλλά αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση και την εταιρεία.

Ούτε ατύχημα ήταν, ούτε «η κακιά στιγμή», ούτε «ανθρώπινο λάθος». Γι’ αυτό υπάρχουν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, για να μην εξαρτώνται οι ανθρώπινες ζωές από «ανθρώπινα λάθη». Αλλά αυτά τα συστήματα δεν μπήκαν ποτέ σε λειτουργία από καμία κυβέρνηση, από καμία εταιρεία, γιατί “αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές”.

Για το έγκλημα αυτό υπάρχουν ένοχοι! Όλες οι κυβερνήσεις, το κράτος, η εταιρία της Hellenic Train. Όλοι αυτοί που λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή ως κόστος όταν γεμίζουν με εκατομμύρια τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή «εξοικονομούν» χρήματα από αναγκαία αγαθά (μεταφορές, υγεία, παιδεία) για να τα διαθέσουν ως επιδοτήσεις σε εταιρίες, κ.α.

Όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, προώθησαν βήμα-βήμα τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «απελευθέρωση» των μεταφορών, της ιδιωτικοποίησης, το κομμάτιασμα το σιδηρόδρομου για να πουληθεί σε εταιρίες, την τραγική υποχρηματοδότηση στις υποδομές, χωρίς ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας γιατί κοστίζουν, με 9 μέρες εργασίας για τους σιδηροδρομικούς, φτάνοντας σήμερα να έχουμε 1700 κενές θέσεις εργασίας στα τρένα. Αυτή η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη σκοτώνει σε όλον τον κόσμο!

Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί. Θα φροντίσουμε εμείς για αυτό. Θα γίνουμε η φωνή των νεκρών! Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι! Δεν θα περιμένουμε άλλη τραγωδία. Θα παλέψουμε τώρα για ασφαλείς μεταφορές και υποδομές. Για αυτό και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους!

Κάθε Φοιτητικός Σύλλογος, κάθε φοιτητής και φοιτήτρια χρειάζεται να πάρει θέση. Ήδη οι μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα, οι καταλήψεις στις σχολές έχουν δείξει πως η νέα γενιά δεν συγχωρεί!

Γιατί αν κάτι αποδεικνύεται αυτές τις μέρες είναι η μεγάλη δύναμη των σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων που δεν άφησαν να επικρατήσει η σιωπή, να θαφτούν οι εγκληματικές ευθύνες των επιχειρηματικών ομίλων και όλων των κυβερνήσεων! Αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη – ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας! Με αυτόν τον αγώνα θα δικαιωθούν τα θύματα στα τρένα!

  • Μέσα στις σχολές μας εκφράζουμε με όλους τους τρόπους τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, τη στήριξή μας στους τραυματίες, την απαίτηση να τιμωρηθούν οι ένοχοι.
  • Την Τετάρτη 8 Μάρτη κλείνουμε τη σχολή μας και συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο φοιτητών-μαθητών-εργαζομένων Τετάρτη 8 Μάρτη 12:00 στα Προπύλαια. Προχωράμε σε νέο συντονισμό φοιτητικών συλλόγων μετά την πορεία.

Φοιτήτρια του ΔΠΘ ανάμεσα στα θύματα στα Τέμπη / Αποφοίτησε τον Ιούνιο με την καλύτερη βαθμολογία

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr