Η σαπίλα πίσω απο την εξαφάνιση του φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη και ο φίλος μαζί του

Περνούν οι μέρες… μεγαλώνει η αγωνία και ο πόνος των γονιών. Τι συνέβη τελικά εκείνη την μοιραία μέρα στη σχολή του Βαγγέλη; Μήπως τελικά δεν ήταν και τόσο τραγική η συγκυρία; Μήπως η εξαφάνισή του Βαγγέλη ήταν συνειδητή επιλογή του; Μήπως το παιδί δεν άντεξε άλλο τους μικρούς τρομοκράτες και τους νταήδες ανάμεσα μας; Μήπως αποφάσισε να εξαφανιστεί προκειμένου να στείλει μήνυμα σε όλους;

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί ένα σενάριο, που θέλει τον νεαρό φοιτητή να εξαφανίζεται με την βοήθεια ενός φίλου του. Ενός ανθρώπου που τον έχει συνοδεύσει. Βρίσκεται μαζί με τον Βαγγέλη και απο κοινού αποφάσισαν να χαθούν απο τη σχολή.

Αν κάτι τέτοιο ισχύει τότε οι γονείς του παιδιού μπορούν και πάλι να χαμογελάσουν. Κι αυτό διότι σύμφωνα εμ αυτή την προοπτική το παιδί τους ζεί. Κάτι που όλοι ευχόμαστε.


Για την υπόθεση ζήτησε να στείλει το μήνυμά του μέσα απο το blog μας ο πιτσιρικάς Δημήτρης Βαρούνης. Ο εμπνευστής του Be you. Της πρωτοβουλίας για την παιδική βία τόσο στα σχολεία αλλά και σε όλες τις βαθμίδες μάθησης.

Ο νεαρός γράφει: Η υπόθεση του εξαφανισμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη είναι μια φριχτή, περίτρανη υπενθύμιση της μακραίωνης κοινωνικής μας σαπίλας….

Από σήμερα οφείλουμε να τηρούμε τα τρία ‘Α‘: Aναγνωρίζω, Αρνούμαι, Αντιδρώ στη βία στο σχολείο… Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, από αυτές που το ανθρώπινο γένος, από πολύ μικρές ηλικίες κιόλας, πρέπει να τονίζει πως η διαφορετικότητα μας δεν είναι προτέρημα, αλλά πλεονέκτημα!

Για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, είναι προφανές ότι το παιδί περνούσε το δικό του Γολγοθά. Βασανιστήρια και μαρτύρια από τους νταήδες της κοινότητας όπου και φοιτούσε, με τη στάση των γονιών και της σχολής να χαρακτηρίζεται εντελώς ως αδιάφορη, όλον αυτό τον καιρό. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά μέσα από δηλώσεις τους οι 2 αστυνομικοί συντάκτες που καλύπτουν το θέμα της εξαφάνισης, το παιδί, ο συμμαθητής μας, ο συμφοιτητής μας, υπέφερε μόνος του, τραβούσε γολγοθά και όλοι προσπαθούσανε να το κρατήσουν κρυφό. Γιατί κρυφό; Μα για να μη στιγματιστεί η οικογένεια στην τοπική κοινωνία… λέγανε στο παιδί «ρε είσαι κρητικός, χτύπα το χέρι σου στο τραπέζι , μην είσαι μαλθακός. » Το bullying ξεκινάει από το σπίτι μας μέσα και μετά το παίρνουν οι υπόλοιποι. Στηρίζουμε την αδυναμία ή την διαφορετικότητα του παιδιού μας πρώτα εμείς και μετά οι άλλοι.

Το σχολείο, το σχολείο που βρίσκεται ο καθένας και καθεμία από εσάς, περιλαμβάνει άτομα διαφορετικού σωματικού βάρους, διαφορετικής φυλής, καταγωγής, θρησκείας, διαφορετικής σεξουαλικής προτίμησης, διαφορετικού τρόπου ενδυμασίας κ.ο.κ.

Ωστόσο παρά τα διαφορετικά γνωρίσματα, δεν παύουν όλα τα άτομα των παραπάνω ομάδων να βρίσκονται κάτω από τον κοινό όρο ‘άνθρωποι’. Το ίδιο συμβαίνει με τον κύκλο, το τρίγωνο, το τετράγωνο – διαφορετικά εμβαδά, διαφορετικός αριθμός γωνιών, ωστόσο δεν παύουν να βρίσκονται κάτω από τον ίδιο κοινό όρο ‘σχήματα’.

Αγαπητοί μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, ως ‘κάποτε θύμα σχολικού εκφοβισμού’ και δημιουργός ενός κινήματος με στόχο να απαλοίψει όσο μπορεί το bullying, τα τραύματα που αφήνει το bullying θα σε ακολουθούν μέχρι τη τρίτη δεκαετία της ζωής σας (σύμφωνα με έρευνες). Φίλοι μου, όταν η ταυτότητα μας (και δεν εννοώ αυτή που βγάζουμε από τα αστυνομικά τμήματα), όταν η εσωτερική μας ταυτότητα είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε κατά τη διάρκεια της σχολικής μας ζωής, οφείλουμε να τη διατηρούμε μακριά από κάθε αρνητικότητα και φθορά. Τα αρνητικά και κακοπροαίρετα ίσως σχόλια των άλλων για εμάς δεν θα πρέπει να γίνονται και καθημερινότητα μας. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η βία και ο ρατσισμός ανθούν και αυτό για τα παιδιά μπορεί είναι τραυματικό.

Έρχεται λοιπόν σε πρώτη φάση και internetικα, το συγκεκριμένο φιλανθρωπικό κίνημα (“ΒΕ ΥΟU’) αντιμετώπισης της σχολικής βίας (bullying), στα πλαίσια των ελληνικών σχολείων. Κάνε εσύ την διαφορά και απόλαυσε ελεύθερα τα μαθητικά σου χρόνια με το να είσαι ο εαυτός σου.

Δώσε τέλος στην σχολική βία! Φιλικά, ο σύμμαχος σου κατά του “school bullying’Δημήτρης Βαρούνης.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr