Φοιτητές στηρίζουν «Ερασμίτες» - 500 νεαροί φοιτητές από χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στην Αθήνα [PHOTOS]

Πεντακόσιοι νεαροί φοιτητές από χώρες της Ευρώπης βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγών Εrasmus, και οι περισσότεροι δηλώνουν ενθουσιασμένοι. Κάνουν φίλους από την πρώτη μέρα, συνδιαλέγονται εύκολα με τους καθηγητές τους, κάνουν βόλτες στο ιστορικό κέντρο, όπως οι νεαροί της φωτογραφίας. Στιγμές από την καθημερινότητά τους καταγράφει αυτές τις ημέρες η κάμερα της ομάδας Erasmus Student Network Greece, ακολουθώντας τους σε κάθε τους βήμα. Στόχος, να κάνουν γνωστό το πρόγραμμα σε όλους τους Ευρωπαίους νέους, μέσα από μικρά ντοκιμαντέρ με τις εμπειρίες ενός ξένου φοιτητή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Ιωάννινα.

«Οταν επιστρέφω από πάρτι, μου αρέσει να στέκομαι στο μπαλκόνι και να αγναντεύω την Ακρόπολη». Αυτή είναι, ίσως, η πιο ρομαντική στιγμή του Ισπανού φοιτητή Σέρτζιο, που βρίσκεται στην Αθήνα με το πρόγραμμα ανταλλαγών Εrasmus. Οι νεαροί Ευρωπαίοι, μολονότι η Αθήνα δεν ήταν ως επί το πλείστον η πρώτη τους επιλογή για το εξάμηνο του εξωτερικού, δηλώνουν ενθουσιασμένοι μπροστά στην κάμερα της ομάδας Erasmus Student Network Greece, που καταγράφει στιγμές από τη ζωή τους στην Ελλάδα. «Εδώ κάνεις φίλους από την πρώτη μέρα», αναφέρει μια νεαρή Γερμανίδα, ενώ δύο Τούρκοι φοιτητές κάνουν λόγο για εξαιρετικά προσιτούς καθηγητές. «Το μοναδικό συνήθως “αγκάθι” της όλης διαδικασίας είναι ότι τα μαθήματα συχνά δεν παραδίδονται στα αγγλικά ή ορισμένοι καθηγητές δεν μιλούν αγγλικά», αναφέρει η κ. Βασιλική Μελετάκη, μέλος της δραστήριας ομάδας. Διδασκαλία στα αγγλικά προσφέρεται, πλέον, κυρίως στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά – κάποιες φορές και στο Πάντειο.

Το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus (ESN), παράρτημα του οποίου είναι το ελληνικό Erasmus Student Network Greece, είναι η μεγαλύτερη εθελοντική φοιτητική οργάνωση, που λειτουργεί από το 1989 με κυρίαρχο μότο «Φοιτητές βοηθούν φοιτητές». Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, βοηθούν τους φοιτητές στην εξεύρεση στέγης, ενώ τους δίνουν πλήθος πρακτικών οδηγιών για την Αθήνα αλλά και τις υπόλοιπες φοιτητουπόλεις. «Καταγράφουμε την καθημερινότητα και τις εντυπώσεις των “Ερασμιτών” από την εξάμηνη ή ετήσια παραμονή τους στην Αθήνα» εξηγεί στην «Κ» ο επικεφαλής της 11μελούς ομάδας Erasmus Student Network Greece, Στέφανος Αντύπας. Η κάμερα των Erasmus Moments έχει ακολουθήσει πολλούς νεαρούς «εποίκους» της μεγάλης πόλης στα στενά της Πλάκας, στην ανηφοριά του Λυκαβηττού, στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος. H πρωτοβουλία Erasmus Moments είναι ένα project καθαρά ελληνικής «έμπνευσης». «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια σειρά μικρών επεισοδίων ντοκιμαντέρ, όπου φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο θα περιγράφουν την εμπειρία τους και παράλληλα θα παρουσιάζουν άγνωστες αλλά ελκυστικές γωνιές της πόλης που τους φιλοξενεί» περιγράφει ο κ. Αντύπας, που έχει τον ρόλο του παρουσιαστή της ιδιότυπης περιήγησης. «Μέσω του YouTube μπορεί να γίνει γνωστό το πρόγραμμα ανταλλαγών έτι περαιτέρω σε εκείνους που κρατούν κάποιες αποστάσεις από το φοιτητικό γίγνεσθαι: εργάζονται, φοιτούν από απόσταση ή απλώς ζουν απομονωμένοι μπροστά σε κάποια οθόνη υπολογιστή».


Επειτα από τα γυρίσματα στην Αθήνα, όπου υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός των «Ερασμιτών» κυμαίνεται στα 500 άτομα, ακολουθεί η Πάτρα, το γιορτινό Σαββατοκύριακο που μας έρχεται, η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα. «Δουλεύουμε εθελοντικά, αλλά για να ακολουθήσουμε τους φοιτητές Erasmus στο εξωτερικό θα χρειαστούμε οικονομική ενίσχυση», σημειώνει ο ίδιος, «εξ ου κι έχουμε ξεκινήσει crowdfunding για να καλυφθούν τα απαραίτητα έξοδα μετακίνησης και διαμονής στο: http://igg.me/at/erasmusmoments».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr