Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσεις το άγχος της εξεταστικής! Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσεις το άγχος της εξεταστικής! (Δείτε αναλυτικά)

Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσεις το άγχος της εξεταστικής!

Εξεταστική λοιπόν σημαίνει πολλά πράγματα για τον κάθε φοιτητή ξεχωριστά, όμως κάποια από τα βασικά είναι πολύ διάβασμα, ξενύχτι, κούραση, άγχος. Γι αυτούς που την έχουν πάρει στα σοβαρά πάντα, είτε γιατί θέλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, είτε γιατί είναι επί πτυχίο, είτε γιατί χρωστάνε τα μαλλιά της κεφαλής τους και πρέπει να μαζευτούν.

Όπως και να έχει είναι μια δύσκολη περίοδος. Οι πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσεις το άγχος της εξεταστικήςσύμφωνα με το HuffingtonPost και το universitypress έχουν ως εξής:


1. Φρόντισε να έχεις ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα κατά τη διάρκεια των εξετάσεις. Μπορεί οι πίτσες, τα σουβλάκια, τα γλυκά και οι κοκακόλες (μια λέξη) μπορούν να προσφέρουν μια προσωρινή πλήρωση και ευχαρίστηση σε στομάχι και μυαλό, δεν σου εγγυώνται ευχάριστη διάθεση και υγιεινή ζωή, που είναι και το ζήτημα. Ε δεν θα γίνουμε φάλαινες όρκες ούτε νευροσπαστικά 5χρονα για χάρη της εξεταστικής.

2. Ύπνος

Ναι ξέρω έχεις να βγάλεις 5 τόμους σε μια βδομάδα ή 200 σελίδες σε ένα βράδυ (καλή τύχηeitherway. Πες μας και μας το κάνεις γιατί εγώ ποτέ δεν το κατάφερα χωρίς να πέσω ξερή πάνω στα βιβλία). Οι καφέδες έχουν γίνει το νερό σου. Αν μπορούσαν να σου χορηγούν με όρο καφέ και ενεργειακό πότο (πχ RedBull) θα ήσουν από τους πρώτους που θα το δοκίμαζες. Αλλά πραγματικά πώς περιμένεις να αποδόσεις με ελάχιστες ή καθόλου ώρες ύπνο; Ο εγκέφαλος όπως και το σώμα χρειάζονται ξεκούραση και σίγουρα ή έλλειψη ύπνου δεν βοηθούν καθόλου.

3. Σύστημα υποστήριξης

Δημιούργησε τριγύρω σου ένα κύκλο ανθρώπων που θα σε προσέχουν: φίλοι, συμφοιτητές, οικογένεια. Γνωρίζοντας ότι έχεις ανθρώπους γύρω σου που σε νοιάζονται και σου παρέχουν αμέριστη πνευματική στήριξη, θα μπορείς να μοιραστείς τις ανησυχίες σου και , με τις συμβουλές τους, να δεις την κατάσταση από μια άλλη οπτική γωνία.

4. Άσκηση κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων σου

Δεν σου είπα να πας να λιώσεις στο γυμναστήριο ή ότι άλλο εξοντωτικό ακολουθείς σαν πρόγραμμα τον υπόλοιπο χρόνο. Ειδικά αν δεν έχεις επαφή με το άθλημα, αυτά δεν τα κάνεις τον καλό καιρό. Περπάτημα, κολύμπι, ποδηλασία είναι κάποιοι αποτελεσματικοί τρόποι. Οποιαδήποτε μορφή ελαφριάς άσκησης μπορείς να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να σε βοηθήσει να αποβάλλεις την ένταση και το στρες που σωρεύεις μέσα σου.

5. Μην τρελαίνεσαι

Είναι μια πολύ κλισέ έκφραση, η οποία όμως είναι αληθινή: Βαθιά ανάσα και θετική ενέργεια. Θυμήσου ότι αυτή η περίοδος δεν διαρκεί για πάντα. Θυμήσου επίσης ότι δεν είσαι ο μόνος που τα περνάει όλα αυτά. Μίλα με άλλους για τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζεις και που ξέρεις; Μπορεί και κάποιος άλλος να έχει το ίδιο θέμα με σένα!

Αυτές οι συμβουλές μπορεί να σου φανούν ιδιαίτερα αποδοτικές κατά την εξεταστική, μην περιοριστείς να τις εφαρμόσεις όμως μόνο εκεί. Μπορούν γενικά να αφορούν και όλοι σου την καθημερινότητα και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις στρεσογόνες καταστάσεις ανά πάσα στιγμή.

Διαβάστε Επίσης: 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr