Πολυτεχνείο: Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ για τα σημερινά γεγονότα - Πρώτες αποφάσεις Φ.Σ.

Πολυτεχνείο: Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ για τα σημερινά γεγονότα - Πρώτες αποφάσεις Φ.Σ.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ για τα σημερινά γεγονότα:

«Οι σημερινές συμβολικές εκδηλώσεις Σωματείων εργαζομένων, μαζικών φορέων, φοιτητικών συλλόγων στο κέντρο της Αθήνας, σε άλλες πόλεις ξεσκέπασαν την αισχρή προσπάθεια της κυβέρνησης να απαγορεύσει τον εορτασμό της φετινής επετείου  του Πολυτεχνείου, πέτυχαν το σκοπό τους παρά το οργανωμένο σχέδιο καταστολής. Ο λαός απέδειξε περίτρανα ότι δε θα σκύψει το κεφάλι μπροστά στην προσπάθεια περιστολής των δικαιωμάτων του, ούτε θα χαρίσει την υγεία και τη ζωή του στην κυβέρνηση και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που αυτή εξυπηρετεί.

Οι κινητοποιήσεις και άλλες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν με υποδειγματική τήρηση των μέτρων προστασίας, με μαχητικό παλμό έστειλαν το μήνυμα ότι Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση που η πείρα της απέδειξε ότι έχουμε τη δύναμη να βάλουμε φρένο στα επικίνδυνα σχέδια τους παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας.  Έστειλαν το μήνυμα τις διεκδίκησης για τα επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε συνθήματα του Πολυτεχνείου, για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ που μας βάζουν σε κίνδυνο. Πολύ περισσότερο φέτος εξαιτίας του κινδύνου της πανδημίας και της απαράδεκτης διαχείρισης της από την κυβέρνηση οι κινητοποιήσεις της 17ης Νοέμβρη έστειλαν μήνυμα διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, θωράκισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των δομών εκπαίδευσης, προάσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Απέδειξαν ότι μόνο ο λαός αγωνιά και παλεύει πραγματικά για τη δημόσια υγεία.

Το όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής απέναντι στη συγκέντρωση Σωματείων εργαζομένων, φοιτητικών συλλόγων και φορέων ξεγύμνωσε την αγωνιώδη προσπάθεια που έκαναν όλες αυτές τις μέρες οι κυβέρνηση και ό τα στηρίγματα της να συκοφαντήσουν το ταξικό κίνημα, να πείσουν ότι η απαγόρευση αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι μόνοι που τελικά αγνόησαν τα μέτρα και τις αποστάσεις ήταν κυβέρνηση και οι κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί. Ρίψη χημικών, «αύρες», αναίτιες και απρόκλητες προσαγωγές στο σωρό, προπηλακισμοί προκλήσεις μέχρι τέλους σε νέους και εργαζόμενους που διαδήλωναν ειρηνικά τηρώντας απόλυτα τα μέτρα ήταν η κυβερνητική συμβολή ενάντια στη διασπορά της πανδημίας!

Η μάσκα της κυβέρνησης έπεσε! Ο στόχος της απαράδεκτης και αντισυνταγματικής απαγόρευσης, των χυδαίων δηλώσεων που τη συνόδευσαν όλες αυτές της μέρες ήταν να μετακυλήσει την ευθύνη για την τραγική κατάσταση στο λαό, για να κρύψει τα κυβερνητικά εγκλήματα που οδήγησαν  στα τραγικά ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων. Πασχίζουν χρησιμοποιώντας το μανδύα της πανδημίας να εξασφαλίσουν νομιμοποίηση για την ένταση της καταστολής, να καλλιεργήσουν αυτό που και με νόμους ψηφίζουν, ότι οι φορείς του κινήματος θα κάνουν στην άκρη τις διεκδικήσεις τους, θα περιμένουν την «άδεια» από την κυβέρνηση για να υπερασπιστούν το δίκιο τους.

Να ξέρουν καλά: η τρομοκρατία, η ένταση της καταστολής δε μας φοβίζει, μας δείχνει το δρόμο για να συνεχίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά. Να αφήσουν τώρα ελεύθερους όλους τους προσαχθέντες! Ό,τι και να κάνουν δε θα ξεμπερδέψουν με τις δίκαιες διεκδικήσεις, δε θα προχωρούν ανενόχλητοι τα σχέδια τους. Θα μας βρίσκουν καθημερινά μπροστά τους στον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματα μας στην υγεία, τη μόρφωση, τη δουλεία, τη ζωή. Θα πάρουν απαντήσεις σαν τη σημερινή και ακόμη πιο μαχητικές. Καμιά αναμονή! Τώρα όλοι στον αγώνα για τα δικαιώματα μας!»

Πολυτεχνείο: Επεισόδια ξέσπασαν στην οδό Πανεπιστημίου - Στους δρόμους οι «Αίαντες» (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Πρώτες αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων καταδίκης των σημερινών γεγονότων:

«Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε το όργιο του κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής που είχε ως στόχο την σημερινή συγκέντρωση σωματείων  και φοιτητικών συλλόγων  για τον συμβολικό εορτασμό του  Πολυτεχνείου
Απέναντι στην συντεταγμένη πορεία που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση έστειλε αστυνομία, απάντησε με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, δεκάδες προσαγωγές στο σωρό και προκάλεσε τραυματισμούς διαδηλωτών. Ενώ ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης αστυνομικοί με μοτοσυκλέτες κάνουν σφήνες πάνω στον κόσμο, πέφτουν πάνω τους, τους βρίζουν και τους προκαλούν.

Η μάσκα της κυβέρνησης έπεσε! Φάνηκε ότι η προστασία από την πανδημία ήταν το πρόσχημα πίσω από την ένταση της καταστολής, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως οι μόνοι που τελικά αγνόησαν τα μέτρα και τις αποστάσεις ηταν κυβέρνηση και οι κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί. Είναι πλέον φανερό πως ο στόχος της κυβέρνησης ήταν από την μια να μετακυλήσει την ευθύνη για την τραγική κατάσταση στο σύστημα υγείας στους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τον λαό για να κρύψει τις δικές τις εγκληματικές ευθύνες για τα τραγικά ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων. Ήθελε επίσης να μην ακουστούν το αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του Πολυτεχνείου ήθελε να ξεμπερδέψει μια και καλή με το αγωνιστικό και εξεγερτικό μήνυμα  που σήμερα έστειλαν δεκάδες εργαζομένων, φοιτητών και λαού.

Είχαμε προειδοποιήσει πως τα σχέδιά τους θα πέσουν στο κενό και σήμερα το αποδείξαμε! Ακυρώσαμε στην πράξη την ένταση της καταστολής, σπάσαμε τις απαγορεύσεις. Το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα κάτω από όλες τις συνθήκες ακούστηκε δυνατά.   

Έσπειραν ανέμους και θα θερίζουν θύελλες. Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της στον αγώνα για υγεία, μόρφωση, δουλεία ζωή στο ύψος των αναγκών μας

Απαιτούμε εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες.

Συνολικά απόφαση έχουν οι ΦΣ Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Πολιτικού, ΕΜΜΕ, Φυσικού,  Γεωλογικό, Μαθηματικό, Φαρμακευτική, Πληροφορική του ΕΚΠΑ Αρχιτεκτονικής, ΣΕΜΦΕ, Μηχανολόγων, Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων του ΕΜΠ ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΕΥΠ, Μηχανικών του ΠΑΔΑ Γεωπονικού και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ και ΑΣΠΑΙΤΕ και Παντείου.»

ΝΔ: "Μέτωπο κατά της κοινωνίας" από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 

«O ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 είχαν την ευκαιρία να δείξουν αυτές τις μέρες άτι πρώτο καθήκον τους έχουν την προστασία της δημόσιας υγείας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για τα τεκταινόμενα στο Πολυτεχνείο. 

Αντ’ αυτού, για μικροκομματικούς λόγους, αποφάσισαν πως αυτή ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να κάνουν μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης. Τελικά αυτό που κατάφεραν είναι να κάνουν μέτωπο κατά της κοινωνίας» τονίζει το κυβερνών κόμμα.

«Τους παραδίδουμε στην κρίση της» προσθέτει. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr