Εθελοντές φοιτητές στους Γιατρούς του Κόσμου - Προσφέρουν υποστηρικτικό έργο

«Πέρυσι ένιωσα ουσιαστικά τον λόγο που είμαι γιατρός, κατάλαβα πώς είναι να προσφέρεις σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη έχοντας στα χέρια σου ελάχιστα μέσα. Ηταν μια εμπειρία συναρπαστική» λέει μιλώντας  στο «Το Βήμα» η Αγγελική Χόρτη, τεταρτοετής φοιτήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ, μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ) - Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Φέτος δήλωσε ξανά συμμετοχή στο πρόγραμμα «Νίκη», μια πρωτοβουλία της ΕΕΦΙΕ Θεσσαλονίκης που τα τρία τελευταία χρόνια δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα να προσφέρουν εθελοντική ιατρική υποστήριξη στο Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ) στη Θεσσαλονίκη.  Εβδομήντα πέντε φοιτητές και μέλη της ΕΕΦΙΕ Θεσσαλονίκης, αριθμός διπλάσιος από πέρυσι, θα προσφέρουν και εφέτος συνολικά 682 ώρες υποστηρικτικού έργου στους εθελοντές-γιατρούς των ΓτΚ για διάστημα οκτώ εβδομάδων.

«Μέσα από την εθελοντική αυτή προσφορά έχουμε την ευκαιρία να εξοικειωθούμε με την κλινική πράξη ενώ συγχρόνως ερχόμαστε σε επαφή με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Το όφελος και για εμάς τους ίδιους είναι διπλό» εξηγεί η Αγγελική. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι φοιτητές που όχι μόνο δηλώνουν συμμετοχή για δεύτερη και τρίτη χρονιά αλλά παραμένουν και ως εθελοντές στους ΓτΚ.


«Εμείς εδώ κάνουμε ιατρική πολέμου»

Ως τριτοετής φοιτητής αυτό το ακαδημαϊκό έτος ο Τάσος Τσαρούχας είχε τη δυνατότητα να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα καθώς οι εθελοντές απαιτείται να έχουν ολοκληρώσει κάποια βασικά μαθήματα κλινικών δεξιοτήτων.

«Οι τρεις ημέρες που έμεινα στο Πολυϊατρείο ήταν για εμένα μια μοναδική εμπειρία την οποία δεν θα μπορούσα να λάβω στο Πανεπιστήμιο πριν από το επόμενο εξάμηνο. Ακόμη και οι θέσεις στο Εργαστήριο Κλινικών Δεξιοτήτων είναι περιορισμένες, οπότε δεν προλαβαίνουμε όλοι να δηλώσουμε συμμετοχή» αναφέρει ο φοιτητής μιλώντας στο «Βήμα».

Μέσα σε 8-10 ώρες εθελοντικής εργασίας που αναλογούν σε κάθε φοιτητή οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν στις ειδικότητες που οι ίδιοι επιλέγουν πλάι σε γιατρούς με σημαντική εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση.

«Εκτός από ευσυνείδητοι γιατροί, παραδείγματα για όλους μας, έχουν και τη διάθεση να προσφέρουν γνώση στους φοιτητές» επισημαίνει ο Τάσος, ο οποίος σκέφτεται ήδη όχι μόνο να συμμετάσχει ξανά στο πρόγραμμα αλλά και να γίνει εθελοντής στην οργάνωση. Λήψη ιατρικού ιστορικού, βοήθεια στο φαρμακείο ή αδρή κλινική εξέταση είναι κυρίως αυτά που μπορούν να προσφέρουν οι φοιτητές στο Πολυϊατρείο. Εξαιρετικά σημαντική συμβολή αν σκεφθεί κανείς ότι κατά μέσον όρο η δομή δέχεται 1.500 επισκέψεις μηνιαίως.

«Οι άνθρωποι που συνάντησα ήταν όλοι ευγνώμονες στους γιατρούς και υπέμειναν χωρίς διαμαρτυρία ώρες αναμονής γιατί ο κόσμος είναι πολύς» περιγράφει ο Τάσος, αναλογιζόμενος τη φράση που του είπε μια γιατρός: «Εμείς εδώ κάνουμε ιατρική πολέμου».

Ανθρωποι που στερούνται τα αυτονόητα

Πριν από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Νίκη» η Ιωάννα Παπαγιουβάννη δεν φανταζόταν ότι υπάρχουν άνθρωποι στη χώρα μας που δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιήσουν θερμόμετρο γιατί απλώς δεν είχαν ποτέ. Και όμως, την τελευταία εβδομάδα έγινε μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού στο Πολυϊατρείο της Θεσσαλονίκης.

Μεγαλύτερη αμηχανία όμως της προκάλεσε ένα άλλο περιστατικό. Οταν ο παιδίατρος σύστησε σε μια μητέρα να ταΐσει το μωρό της προτού του δώσει την απαραίτητη αντιβίωση, εκείνη μόνο τον κοίταξε και του είπε ότι δεν έχει καν να το ταΐσει.

«Είχα την αίσθηση ότι θα μάθω καινούργια πράγματα, για αυτό δήλωσα συμμετοχή. Δεν περίμενα να διαπιστώσω πως υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται αυτά που όλοι θεωρούμε πια αυτονόητα» αναφέρει στο «Βήμα». Για εκείνη η ιατρική δεν σημαίνει δόξα και χρήματα, όπως ίσως άλλοι έχουν στο μυαλό τους, είναι λειτούργημα, όπως αποδεικνύουν καθημερινώς πολλοί εθελοντές γιατροί.

«Μπορεί η δική μου συμβολή να ήταν μικρή, όμως οι άνθρωποι στο Πολυϊατρείο έχουν ανάγκη βοηθείας, πνίγονται στον κόσμο. Σίγουρα θα δηλώσω και πάλι συμμετοχή αφού ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερώσω είναι τέτοιος που δεν με αποσπά από τις σπουδές μου»λέει η Ιωάννα.

Αντιμέτωποι με τις αυξανόμενες ανάγκες

Οι ανάγκες των καιρών ήταν που ώθησαν πριν από τρία χρόνια την ΕΕΦΙΕ να προτείνει στους Γιατρούς του Κόσμου αυτή την πρωτοποριακή συνεργασία. Από τότε δεν αυξάνονται μόνο οι άνθρωποι που απευθύνονται στο Πολυϊατρείο για βοήθεια αλλά και οι εθελοντές φοιτητές που δεν ζητούν μόνο να βελτιώσουν τις δικές τους δεξιότητες αλλά και να συνεισφέρουν.

«Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να γευθούν από πρώτο χέρι τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία τις οποίες θα κληθούν ως γιατροί αύριο να αντιμετωπίσουν» σημειώνει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της ΕΕΦΙΕ - Παράρτημα Θεσσαλονίκης και πεμπτοετής φοιτητής Ιατρικής Παντελεήμων Παντελίδης.

Ακόμη και το ίδιο το Πολυϊατρείο, παρά τις προσφορές απλών ανθρώπων και εθελοντών, έχει τις δικές του ελλείψεις και μάλιστα σε φάρμακα συνηθισμένων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, ακόμη και σε εμβόλια.   Η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος είναι μια εθελοντική εταιρεία από φοιτητές για φοιτητές με 20ετή ιστορία. Η αποστολή της είναι αφενός κοινωφελής και ενημερωτική προς το ευρύ κοινό και αφετέρου επιμορφωτική - εκπαιδευτική για τους φοιτητές. Σήμερα μετρά επτά παραρτήματα ανά την Ελλάδα και περισσότερα από 4.000 μέλη πανελληνίως.

Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της στη Θεσσαλονίκη, «το Παράρτημα Θεσσαλονίκης ξεχωρίζει για τον δυναμισμό, το σύγχρονο οργανόγραμμά του και την ακμή που γνωρίζει τα τελευταία έτη με πληθώρα καινοτόμων δράσεων».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr