Έκκληση σε φοιτητές από το Υπουργείο Υγείας να γίνουν εθελοντές στην μάχη για τον κορωνοϊό

Έκκληση σε φοιτητές από το Υπουργείο Υγείας να γίνουν εθελοντές στην μάχη για τον κορωνοϊό

Αναγκαία κρίθηκε η παροχή υπηρεσιών υγείας στις δομές υγείας της χώρας μας και από εθελοντές γιατρούς νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγους, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχους επιστημών υγείας.

«Η υγειονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας λόγω της νόσου Covid-19 είναι πρωτόγνωρη και η εξέλιξη της αναμένεται ραγδαία. Η προσφορά όλων μας είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπισθούν οι δυσανάλογες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Η στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας και των επαγγελματιών του είναι απαραίτητη με όποιες δυνάμεις μπορεί ο καθένας μας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.


Στην προσπάθεια αυτή, το υπουργείο Υγείας ενισχύει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με κάθε τρόπο, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. «Καθώς όμως η πανδημία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, κρίθηκε αναγκαία η παροχή υπηρεσιών υγείας στις δομές υγείας της χώρας μας και από εθελοντές».

Εθελοντικό πρόγραμμα (ethelontes.gov.gr) --Ενημέρωσε τον συμφοιτητή σου--

Το εθελοντικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όποιον επαγγελματία υγείας μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, φοιτητή, καθώς και σε όποιον επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα, παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας, ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει.

Οι εθελοντές ανάλογα με τα προσόντα τους δύναται να υποστηρίζουν τις δομές υγείας της χώρας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών που ανακύπτουν. Θα παρέχουν συγκεκριμένο έργο και θα έχουν συνεργασία με το ήδη υπηρετούν προσωπικό.

Δήλωση Συμμετοχής

Οι εθελοντές θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη σχετική φόρμα καταγραφής (περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, στον σύνδεσμο: moh.gov.gr).

Οι αιτήσεις των εθελοντών θα καταχωρούνται ανά Υγειονομική Περιφέρεια σύμφωνα με τη δήλωση προτίμησης που θα συμπληρώνουν στο σχετικό πεδίο. Εν συνεχεία θα υπάρξει κατανομή από τις Υγειονομικές Περιφέρειες ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στις δομές υγείας της περιοχής ευθύνης τους.

Επιλογή εθελοντών

Ο υπεύθυνος Διαχείρισης Εθελοντών της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας καλεί σε συνέντευξη τους εθελοντές. Στην επιλογή των εθελοντών συνεκτιμάται η εργασιακή εμπειρία, οι δεξιότητες του κάθε εθελοντή και το εν γένει ενδιαφέρον του για να εργαστεί σε συγκεκριμένα πεδία που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν ανακύψει.

Έναρξη εργασίας εθελοντών

Οι εθελοντές που θα επιλεγούν ανάλογα της θέσης και των καθηκόντων που θα ορισθούν να αναλάβουν, θα λάβουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση από τον υπεύθυνο διεύθυνσης/υπηρεσίας (πχ ιατρικής- νοσηλευτικής- διοικητικής- τεχνικής υπηρεσίας, κά) και θα ξεκινήσουν άμεσα να εργάζονται.

Χρήσιμες Επισημάνσεις

Υπενθυμίζεται πως στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 περιλαμβάνονται:

  • 'Ατομα άνω των 70 ετών
  • 'Ατομα με βαριά καρδιοπάθεια
  • 'Ατομα με βαριά πνευμονοπάθεια
  • 'Ατομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη
  • Καρκινοπαθείς υπό ενεργό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία
  • Μεταμοσχευμένοι που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανασοκατασταλτικά φάρμακα

Κάλεσμα συμμετοχής και από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

"Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και τους πολίτες της είναι ντροπή κάποιοι να θέλουν να δημιουργήσουν έριδες και ψευδείς εντυπώσεις κατασκευάζοντας fake news, ενώ το μόνο που χρειάζεται είναι ενότητα και αλληλεγγύη.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατέθεσε στους Συλλόγους Φοιτητών Ιατρικής ανά την Ελλάδα ψήφισμα για την συμμετοχή των φοιτητών ως εθελοντές προκειμένου να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στόχος μας είναι να συνδράμουμε με κάθε τρόπο την κοινή εθνική προσπάθεια συντεταγμένα και υπό τις οδηγίες της πολιτείας. Στόχος όλων μας είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας γι’ αυτό και πρέπει να δράσουμε πάνω απ’ όλα υπεύθυνα και με τον μεγαλύτερο δυνατό συντονισμό.

Απόδειξη όλων των παραπάνω αποτελεί, το κάλεσμα που απευθύναμε σήμερα στα μέλη μας που μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα υγείας, όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι και φοιτητές των αντίστοιχων σχολών να δηλώσουν συμμετοχή ως εθελοντές στην ειδική πλατφόρμα https://ethelontes.gov.gr/ -που δημιουργήθηκε από τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης- για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Κάθε ώρα που περνάει μεγαλώνει, η ανάγκη για στήριξη των ασθενών και των συμπολιτών μας. Τα fake news δεν βοηθούν κανέναν. Δεν είναι ώρα για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά ώρα για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τον κοινό μας εχθρό, με τον τρόπο που ο καθένας οφείλει."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr