Αιτήματα σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου εν μέσω κορωνοϊού

Αιτήματα σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου εν μέσω κορωνοϊού

Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ): Με βάση τις έως τώρα αποφάσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι Ακαδημίες μας παραμένουν κλειστές μέχρι τις 26 Μάρτη στα πλαίσια της αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού.

Τι αναφέρει το Διοικητικό Συμβούλιο του Σπουδαστικού Συλλόγου ΑΕΝ Ασπροπύργου:


"Θεωρούμε απαράδεκτη και καταγγέλουμε την πρακτική της κυβέρνησης σε αυτές τις συνθήκες, εν μέσω πανδημίας, να φέρει στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο σχετικό με την ακτοπλοΐα, που ικανοποιεί το σύνολο των αξιώσεων των εφοπλιστών και χτυπά τα δικαιώματα των ναυτεργατών, αφού περιλαμβάνει μέτρα όπως τη μείωση των συνθέσεων των πλοίων, την επέκταση του ημερήσιου χρόνου εργασίας έως και πάνω από 10 ώρες κ.α. Την ώρα που η Βουλή θα έπρεπε να συνεδριάζει μόνο για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, η κυβέρνηση αξιοποιεί τις συνθήκες ώστε να συνεχίσει μέσα από αντεργατικά νομοσχέδια την επίθεση στα δικαιώματα  των εργαζομένων.

Οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου ενώνουμε τη φωνή μας με  τους συναδέλφους μας στις άλλες ΑΕΝ, μαζί με αυτή των εργαζόμενων γονιών μας και απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού. 

Παλεύουμε  για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας!

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων ελλείψεων του συστήματος Υγείας που έχει δημιουργήσει η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων, ενώ ταυτόχροναέχουν ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη της κερδοφορίας των εφοπλιστών, των  μεγάλων επιχειρήσεων θέτοντας σε «καραντίνα» τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση επικαλείται συνεχώς την ατομική ευθύνη, για να συγκαλύψει την κρατική ευθύνη για την τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ο κορονοϊός προκαλεί πολλά προβλήματα, όχι όμως και αμνησία ! 

Δε μπορούμε να ξεχάσουμε ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία έχουν μειωθεί κατά 50% από το 2010, ότι το 25% των κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είναι κλειστά, ότι από το 2013 έως σήμερα έχουν κλείσει πάνω 10 δημόσια νοσοκομεία, ότι υπάρχουν 30.000 κενές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση διατρανώνει ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο». Η αλήθεια είναι ότι ο λαός της χώρας μας, σπουδαστές, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι πολεμάμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας ενάντια στην πολιτική που την κοστολογεί... πολεμάμε ενάντια στους μεγάλους επιχειρηματίες, που εν μέσω πανδημίας αφήνουν εκτεθειμένους, εκμεταλλεύονται πιο σκληρά και απολύουν εργαζόμενους.Σε πολλούς κλάδους η εργοδοσία βρήκε τώρα την ευκαιρία, να βγάλει από το συρτάρι μέτρα που καιρό είχε έτοιμα, για το χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, για την αύξηση της κερδοφορίας της. 

Παλεύουμε για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με κάλυψη των αναγκών σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό!

Μαζί με τους συναδέλφους μας από τα ναυτεργατικά σωματεία παλεύουμε για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των δόκιμων Μηχανικών και Πλοιάρχων και όλων των υπόλοιπων ναυτεργατών που είναι εν πλω. Να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των ναυτεργατικών σωματείων για:

  • τον έλεγχο της υγείας των ναυτεργατών που επαναπατρίζονται από άλλες χώρες
  • με ευθύνη της κυβέρνησης, του Υπουργείου Ναυτιλίας και των εφοπλιστικών εταιρειών κάθε πλοίο να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμναση όλων των χώρων και για την ατομική προστασία των ναυτεργατών όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.α.
  • άμεσα, με ευθύνη του Υπουργείου Ναυτιλίας να γίνει ενημέρωση όλων των δόκιμων Μηχανικών και Πλοιάρχων, των συναδέλφων μας που βρίσκονται σε μπάρκο, για τα μέτρα προφύλαξης ενάντια στον κορονοϊό.
  • τον έλεγχο της τροφοδοσίας των καραβιών
  • να μην γίνει καμία απόλυση ναυτεργάτη. Καταγγέλλουμε τις εφοπλιστικές εταιρείες, που εν μέσω πανδημίας προχωρούν σε μαζικές απολύσεις και μειώσεις των οργανικών συνθέσεων.
  • να εξασφαλιστεί με ευθύνη του Υπουργείου Ναυτιλίας και κάθε εφοπλιστικής εταιρείας η απρόσκοπτη και δωρεάν επικοινωνία όλων των ναυτεργατών και των δόκιμων Μηχανικών και Πλοιάρχων με τις οικογένειες τους, είτε μέσα από την παροχή δωρεάν σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσα στο πλοίο είτε με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Απαιτούμε

  • Με ευθύνη της κυβέρνησης και των Υπουργείων Ναυτιλίας και Παιδείας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για όλους τους σπουδαστές των ΑΕΝ πανελλαδικά. Να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι σπουδαστές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο.
  • Άμεσα να αυξηθεί το επίδομα ενοικίου και να δοθεί σε όλους τους σπουδαστές των ΑΕΝ που κατοικούν σε διαφορετική πόλη.
  • Όλοι οι σπουδαστές των ΑΕΝ να μπορούν να σιτίζονται δωρεάν από τις υπάρχουσες λέσχες των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής τους, με την επίδειξη μόνο της σπουδαστικήςτους ταυτότητας.
  • Το διάστημα που οι Ακαδημίες παραμένουν κλειστές να προχωρήσει ο καθαρισμός και η απολύμανση όλων των χώρων τους.
  • Να διευκολυνθεί η μετακίνηση όλων των σπουδαστών που θα γυρίσουν σπίτι τους έως ότου να ανοίξουν ξανά οι Ακαδημίες. Να αυξηθούν τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής στα πλοία, τρένα, σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 
  • Με την επίδειξη της σπουδαστικής ταυτότητας και μόνο να δικαιούνται όλοι οι σπουδαστές των ΑΕΝ μειωμένο εισητήριο. Υπενθυμίζουμε ότι είναι ελάχιστοι αυτοί στους οποίους έχει δοθεί σπουδαστικό πάσο.
  • Συνολικότερα, απαιτούμε άμεσα να διαμορφωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο από τα Υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους 2019– 2020 για τους σπουδαστές των ΑΕΝ και γενικότερα των ναυτικών σχολών. Το σχέδιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την αναπλήρωση όλων των διδακτικών ωρών εργαστηριακών μαθημάτων, την πρόσληψη καθηγητών με μόνιμη σχέση εργασίας, την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής όλων των ΑΕΝ, την αύξηση στο ύψος των αναγκών της κρατικής χρηματοδότησης των Ακαδημιών.

Ιδιαίτερα για τις Εστίες των ΑΕΝ:

  • Επαρκής καθαριότητα σε όλα τα κτίρια. Καθαρισμός των κτιρίων δύο φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό απαιτούμε την πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ΑΕΝ Κρήτης δύο καθαρίστριες καλούνται να καλύψουν τόσο τους χώρους της Ακαδημίας, αίθουσες, τουαλέτες της Σχολής κλπ όσο και την Εστία!
  • Απολύμανση όλων των Εστιών εδώ και τώρα!
  • Άμεσα να διατεθούν σε όλους τους σπουδαστές που μένουν στις Εστίες τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης όπως σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.α.
  • Να ελεχθεί άμεσα το σύστημα κλιματισμού σε όλα τα κτίρια (ως προς την ποιότητα του αέρα) και να δοθούν σώματα καλοριφέρ σε όλους τους σπουδαστές σε περίπτωση που χρειαστεί αυτό να κλείσει.
  • Το προσωπικό των Εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής τους (σκουφιά, γάντια, μάσκες, αντισηπτικά κ.α)
  • Δεν αποδεχόμαστε καμία αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς των εργαζόμενων στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Κάθε εργαζόμενος που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, εγκυμονούσες, γονείς με παιδιά ΑμΕΑ, να λαμβάνουν για όσο διάστημα χρειαστεί ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση. Να εξασφαλιστούν άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι για τη φύλαξη των παιδιών ή ασθενών. 

Τη μάσκα τη φοράμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας. Όχι για να φιμωθούμε!

Ενημερωνόμαστε – Διεκδικούμε – Αξιοποιούμε  όλους τους τρόπους επαφής - επικοινωνίας με το Δ.Σ. του Συλλόγου μας

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - Τηλ: 694 683 6197– 698 153 8595 (μέλη του Δ.Σ Σπουδαστικού Συλλόγου)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σπουδαστικού Συλλόγου ΑΕΝ Ασπροπύργου"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις ΑΕΝ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr