Υπουργός Παιδείας: Τι θα ισχύσει για Διάρκεια σπουδών, Μετεγγραφές, Ισοτιμία πτυχίων, Μεταπτυχιακά, Πανελλαδικές – Όλες οι αλλαγές

Υπουργός Παιδείας: Τι θα ισχύσει για Διάρκεια σπουδών, Μετεγγραφές, Ισοτιμία πτυχίων, Απελευθέρωση μεταπτυχιακών, Καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής – Όλες οι αλλαγές

Για όλες τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις που θα κατατεθούν στη Βουλή την εβδομάδα αυτή μίλησε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Πρόκειται για έξι διατάξεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στον τρόπο επιλογής του σημαιοφόρου στις παρελάσεις του δημοτικού σχολείου, την ενίσχυση των πρότυπων σχολείων, την απελευθέρωση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών από τον ασφυκτικό έλεγχο της Πολιτείας, την πρόβλεψη για τη δυνατότητα επιλογής, για τους παλαιούς αποφοίτους Λυκείου να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020, την κατάργηση της διάκρισης μεταξύ σχολών ελεύθερης πρόσβασης και σχολών στις οποίες οι υποψήφιοι θα εισάγονται με πανελλαδικές εξετάσεις. 


Ισοτιμία πτυχίων Κολλεγίων - ξένων Πανεπιστημίων

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε επίσης πως στις ρυθμίσεις αυτές θα συμπεριλαμβάνεται και η επαναφορά της δυνατότητας αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κρατών - μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα των επαφών της στις ΗΠΑ, σημειώνει ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο απελευθέρωσης της δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων και ενίσχυσης των θερινών προγραμμάτων υποδοχής αλλοδαπών φοιτητών.

Μετεγγραφές Φοιτητών

Ακόμη, ξεκαθαρίζει ότι ο νόμος για τις μετεγγραφές θα «εφαρμοστεί αυστηρά» φέτος. «Σε βάθος χρόνου θα έχουμε το χρόνο να μελετήσουμε και να θεσμοθετήσουμε ένα πιο δίκαιο, αλληλέγγυο και ορθολογικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές φοιτητών», αναφέρει.

«Δεν προβλέπονται τροποποιήσεις τώρα στο καθεστώς των μετεγγραφών, αλλά αυστηρή εφαρμογή του ισχύοντος νόμου. Σε βάθος χρόνου θα έχουμε το χρόνο να μελετήσουμε και να θεσμοθετήσουμε ένα πιο δίκαιο, αλληλέγγυο και ορθολογικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές φοιτητών» ξεκαθαρίζει η Νίκη Κεραμέως.

Τέλος, μιλάει για την ευρεία νομοθετική πρωτοβουλία για τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης που θα προωθήσει το υπουργείο.

Απελευθέρωση μεταπτυχιακών - Ξενόγλωσσα προπτυχιακά

«Μελετάμε τη διεύρυνση δυνατότητας δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, την απελευθέρωση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, την ανάπτυξη της δυνατότητας εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξ αποστάσεως, τη σύνδεση της αξιολόγησης με τμήμα της κρατικής χρηματοδότησης, την ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα» δηλώνει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός.

Όριο σπουδών ν+2

«Στόχος μας επίσης, είναι να προβλεφθεί η καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2 (πλην ορισμένων εξαιρέσεων), ρύθμιση για την οποία διενεργούμε διάλογο με αρμόδιους φορείς» σημειώνει.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής 10

«Ως προς την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Ανώτατα Ιδρύματα και το ρόλο των Ιδρυμάτων στον προσδιορισμό ανώτερης βάσης εισαγωγής και αριθμού εισακτέων, αυτά αφορούν μία συνολική αναμόρφωση του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα αποτελέσει καταρχήν ρύθμιση άλλου νομοσχεδίου» εξηγεί η Νίκη Κεραμέως.

Πανελλαδικές αποφοίτων παλαιότερων ετών

«H πρόβλεψη για τη δυνατότητα επιλογής, για τους παλαιούς αποφοίτους Λυκείου, για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020, είτε με το σύστημα που ίσχυσε το 2019, είτε με το σύστημα που είναι σε ισχύ για το 2020».

«Επιδιώκουμε τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα. Ξέρουμε ότι ο στόχος είναι σύνθετος και απαιτείται χρόνος για να επιτευχθεί. Και σε αυτή την προσπάθεια, θέλουμε εκπαιδευτικούς, διοικητικό προσωπικό, φοιτητές, μαθητές και γονείς, να αισθανθούν τις μεταρρυθμίσεις κτήμα τους, είναι πρωτίστως δική τους υπόθεση. Γι' αυτό και σε όλη αυτή τη διαδικασία επιδιώκουμε και θα επιδιώξουμε συναινέσεις, συνέργειες και συμπράξεις» υπογραμμίζει η υπουργός Παιδείας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr