«Ιατρική απόβαση» στη Σκιάθο από φοιτητές Ιατρικών Σχολών

Ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα, με 23 έτη ιστορίας, διοργανώθηκε και ολοκληρώθηκε στη Σκιάθο πριν λίγες ημέρες, από την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος.

Το πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση», ήδη από το 1997, πραγματοποιείται σε συνεργασία με Μονάδες Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία) και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης νησιών και άλλων τουριστικών προορισμών της Ελλάδας. Ως θεσμός τελεί υπό την αιγίδα της 2ης, 4ης, 5ης, 6ης και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.).

Μέσω του προγράμματος «Ιατρική Απόβαση», οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν στο νησί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Οι συμμετέχοντες ήταν φοιτητές Ιατρικής από όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα κλινικό έτος, δηλαδή έχουν εκπαιδευτεί ήδη έναν χρόνο μέσα στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, διασφαλίζοντας έτσι το γνωστικό υπόβαθρο των φοιτητών στην αντιμετώπιση του ασθενή και την αποτελεσματική παρουσία του στη Μονάδα Υγείας. Στόχος είναι η προσφορά εθελοντικής βοήθειας στους Ιατρούς και το προσωπικό των Μονάδων Υγείας. Η ενίσχυση του έργου τους είναι σημαντική τόσο λόγω της αυξημένης τουριστικής προσέλευσης, όσο και λόγω της επίκαιρης πραγματικότητας των προσφυγικών κυμάτων, η οποία πολλαπλασιάζει τις ανάγκες για ιατρική περίθαλψη. Επιπλέον, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής και μελλοντικών Ιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών υπό πραγματικές συνθήκες.

Κατά τον τρόπο αυτό, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να δουν και να αντιμετωπίσουν συνήθη επείγοντα περιστατικά των τουριστικών περιοχών και να γνωρίσουν τις συνθήκες παροχής υγείας σε δομές εκτός των Πανεπιστημιακών Κλινικών, όπου ασκούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών. Το πρόγραμμα συμβάλλει ουσιαστικά στην προετοιμασία των φοιτητών για την Υπηρεσία Υπαίθρου (Αγροτικό Ιατρείο), στην προώθηση του εθελοντισμού, στη στήριξη των Περιφερειακών Μονάδων Υγείας, στη δημιουργική συνάντηση νέων από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και στην ανάπτυξη ομαδικότητας και συνεργασίας. Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.) www.eefie.org.

Τα μέλη της ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΒΑΣΗΣ 2019 στη Σκιάθο ευχαριστούν:

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους στάθηκαν αρωγοί στην πραγματοποίηση του προγράμματος στο νησί:

- Τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας, ιατρό κύριο Ριζοδήμο Ιωάννη, καθώς επίσης και όλο το ιατρονοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό της Μονάδας Υγείας που υποδέχθηκαν εγκάρδια τους φοιτητές και μοιράστηκαν μαζί τους γνώσεις και εμπειρίες από την άσκηση της Ιατρικής Υπαίθρου.

- Τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) κύριο Αγοραστό Κωνσταντίνο για την καταλυτική του συμβολή στην εξεύρεση χώρου διαμονής για τους εθελοντές – φοιτητές.

- Τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Σκιάθου κύριο Ευσταθίου Αλέξανδρο, που ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Dolphin of Skiathos S.A. παρείχε πρόθυμα δωρεάν διαμονή για τους εθελοντές – φοιτητές και την άριστη συνεργασία.»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr