Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διεκδικεί μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με ανακοίνωση που εξέδωσε διεκδικεί μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία:

"Άμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών που αναζητούν σπίτι! Λύση τώρα στα προβλήματα των εστιακών φοιτητών!

Η κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί την προσπάθεια χιλιάδων φοιτητών για αναζήτηση στέγης σε αδιέξοδο!


Συνεχίζοντας την άρνηση κατασκευής νέων εστιών, την υποβάθμισή των ήδη υπάρχοντων, τις περικοπές στο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, αναγκάζει χιλιάδες οικογένειες να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε «τσουχτερά νοίκια», ώστε να καταφέρουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους! 

Οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με πανάκριβα νοίκια σε περιοχές, όπως το Αιγάλεω, Ζωγράφου, Κουκάκι, στην Κρήτη και σε άλλες πόλεις, εξαιτίας και της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης κατοικιών, που τους οδηγούν να σκέφτονται μέχρι και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους!

H «τουριστική ανάπτυξη» για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά την πληρώσουν και οι πρωτοετείς φοιτητές στις λεγόμενες τουριστικές περιοχές της χώρας! 

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να υποβαθμίζει τη φοιτητική μέριμνα, παγιώνοντας την υποχρηματοδότηση των εστιών! Αποτέλεσμα είναι:

  • Ετοιμόρροπα κτήρια, απαρχαιωμένες υποδομές που υπολειτουργούν, τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό φύλαξης, συντήρησης, καθαριότητας!
  • Τα δωμάτια των εστιακών να γίνονται σάουνες καθώς τα συστήματα κλιματισμού δε συντηρούνται και δεν αντικαθίστανται με αποτέλεσμα να χαλάνε συχνά!
  • Το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση να είναι στον αέρα! Με τους εργολάβους να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζόμενων, να μειώνουν την ποσότητα του φαγητού, προκειμένου να βγάλουν το κέρδος τους! 

Την ίδια ώρα που χαρίζει απλόχερα πακτωλούς χρημάτων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, δεσμεύεται για νέα πρωτογενή πλεονάσματα και περισσότερες μειώσεις στη φορολογία των μονοπωλίων!  

Δε δεχόμαστε άλλο τους ιδιώτες μέσα στις σχολές μας!

Η δημιουργία εστιών με Σύμπραξη Ιδιωτικού Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) , όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση δε δίνει καμία λύση στα προβλήματα των εστιακών! Αντίθετα αναγκάζει χιλιάδες φοιτητές, με την πληρωμή ενοικίων,  να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις σπουδές τους και ωθεί όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν λόγω του κόστους σπουδών μέχρι και να παρατήσουν τις σπουδές τους ! Ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία μέσα στις εστίες, η οποία οξύνει τα προβλήματα των εστιακών όλα αυτά τα χρόνια!

Κανένας επί πτυχίω φοιτητής που παρακολουθεί τις σπουδές του να μην πεταχτεί έξω από την εστία!

Οι φοιτητές που έχουν συμπληρώσει τα ν+2 έτη σπουδών δεν είναι βάρος για το Πανεπιστήμιο, ούτε για τις εστίες όπως λέει η κυβέρνηση ! Βάρος είναι η υποχρηματοδότηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση που ξεπερνάει το 60%, δεν επιτρέπει τη δημιουργία σύγχρονων και δωρεάν εστιών εδώ και χρόνια,  με αποτέλεσμα μόλις 1 στους 10 φοιτητές ,που το δικαιούνται, να παίρνουν δωμάτιο σε εστία! Βάρος είναι η πολιτική υποβάθμισης της φοιτητικής μέριμνας που δημιουργεί τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές των εστιών!

Δε συμβιβαζόμαστε με την άθλια αυτή κατάσταση!

Εστιακοί και πρωτοετείς φοιτητές διεκδικούμε:

Μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία!

•    Άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος, 

•    Άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη. 

•    Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. 

•    Καμία καθυστέρηση! Τώρα να γίνει υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.

Να δοθεί τώρα λύση στα προβλήματα των εστιακών!

•    Άμεση ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη.

•    Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων προκειμένου να ανεγερθούν νέες εστίες. 

•    Δημιουργία ενιαίου φορέα στην ευθύνη του κράτους που θα διαχειρίζεται τις εστίες με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό.

•    Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες.

•    Όχι στην επιβολή ενοικίων στους οικότροφους.

•    Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών.

•    Όχι στο ξεσπίτωμα των οικότροφων στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς για την εμπορική αξιοποίηση-ενοικίαση των κλινών. 

•    Εξασφάλιση της σίτισης, της συντήρησης, της φύλαξης και της καθαριότητας σε όλες τις εστίες με ευθύνη του κράτους. 

•    Αγορά καινούριων και σύγχρονων πλυντηρίων και στεγνωτηρίων. Πλήρης φωτισμός σε όλες τις εστίες και γύρω από αυτές.

•    Δημιουργία χώρων αναψυχής, αναγνωστηρίων, χώρων άθλησης σε όλες τις εστίες με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. 

Είναι επιτακτική ανάγκη οι φοιτητές να οργανώσουμε τον αγώνα μας!

Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους οικοτρόφων έμπρακτα να οργανώσουν την αλληλεγγύη προς τους πρωτοετείς φοιτητές που αναζητούν στέγη! Με πολύμορφες δράσεις να έρθουν σε επαφή με τους πρωτοετείς φοιτητές, από κοινού να παλέψουμε για το δικαίωμα μας στη σύγχρονη και δωρεάν στέγαση για όλους!"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr