Από φοιτητής στην Κοζάνη σχεδιαστής αυτοκινήτων στην Ferrari

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, που κάθε ημέρα, μέχρι τις 17 Μαρτίου, θα δέχεται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο του μεγαλύτερου "motor show" στον κόσμο και έχει σήμα το θρυλικό cavalino, που αγαπούν όσοι στον κόσμο μαθαίνουν για τη σπορ αυτοκίνηση. Πρόκειται για τη νέα Ferrari F8 Tributo.

Παρών στις ημέρες ενημέρωσης των δημοσιογράφων -και για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο- ένας νεαρός άνδρας με ευγενικό, πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό του. Ο λόγος για τον Έλληνα σχεδιαστή αυτοκινήτων Χρήστο Παυλίδη, που παρακολουθούσε κάθε μία από τις θετικές αντιδράσεις του κοινού, όταν στεκόταν δίπλα στη νέα Ferrari F8 -"έφε", όχι "εφ", όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαμογελώντας σε έναν αγγλομαθή. Ο Χρήστος Παυλίδης, με καταγωγή από τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, εργάζεται στο σχεδιαστικό κέντρο της Ferrari από το 2015 και είναι ο συν-σχεδιαστής του εξωτερικού της ισχυρότερης Ferrari με κινητήρα V8 που έχει δημιουργηθεί ποτέ.

"Nα μιλήσετε και με τον Χρήστο, όχι μόνο με εμένα", μας προέτρεψε ο Κάρλο Παλατσάνι (Carlo Palazzani), επικεφαλής εξωτερικού σχεδιασμού σπορ αυτοκινήτων, όταν ζητήσαμε να μας πει πώς σχεδιάζεται πλέον ένα υψηλής τεχνολογίας όχημα, όπως η απαστράπτουσα F8, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στη Γενεύη και ο κ. Παυλίδης μίλησε  για μια πορεία που μοιάζει σαν εργασιακό "παραμύθι".

"(Οι Έλληνες) δεν υστερούμε σε τίποτα από κανέναν. Πρέπει να ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε, να το κυνηγήσουμε, να βάλουμε τους στόχους μας όσο πιο ψηλά μπορούμε, και το σημαντικό είναι να καταλάβουμε τον τρόπο για να φτάσουμε εκεί", τόνισε ο νεαρός σχεδιαστής, ενώ έδειχνε τις λεπτομέρειες, οι οποίες κάνουν το νέο μοντέλο που συν-σχεδίασε να ξεχωρίζει και ταυτόχρονα παρακολουθούσε τις αντιδράσεις του κοινού. Έκδηλη η αγωνία του, αλλά και του κ. Παλατσάνι, αφού δεν είναι και ελαφρύ το βάρος που σηκώνεις όταν η διασημότερη ίσως εταιρία αυτοκινήτου στον κόσμο σε εμπιστεύεται με ένα κορυφαίο project, "ένα παγκόσμιο προϊόν", όπως περιγράφει σε μια αποστροφή του λόγου με έμφαση τη Ferrari Tributo, ο κ.Παυλίδης - και μόνο όσοι δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά μπορούν να καταλάβουν τη σημασία αυτής της συγκεκριμένης ορολογίας, όταν ένα ανταγωνιστικό προϊόν έρχεται πλέον από κάθε γωνιά της Γης σε κάθε τομέα εμπορικής δραστηριότητας.

«Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να κυνηγήσεις τα όνειρά σου»

"Πάντα μπορείς να βρεις τον τρόπο για να το κάνεις", απάντησε με πάθος ο Χρήστος Παυλίδης, όταν ρωτήθηκε για το πώς θα φτάσει ένας σημερινός νέος ή νέα στη δουλειά των ονείρων του/της. "Και εγώ ξεκίνησα από ένα ΤΕΙ, που ίσως όταν πρωτοείχα ξεκινήσει δεν το ήξερε κανένας στην Ελλάδα, αλλά και μέσα από εκεί με τη βοήθεια των καθηγητών μπορείς να φτάσεις εκεί που θέλεις", τόνισε, ενώ περιέγραψε πώς ξεκίνησε την πορεία του ως φοιτητής βιομηχανικού σχεδιασμού στη Κοζάνη, στη συνέχεια αποφάσισε να μετακινηθεί στην Ιταλία ώστε να ολοκληρώσει την πτυχιακή του εργασία και εργάστηκε, αρχικά για έξι μήνες, στην εταιρία FIAT, κάτι που τελικά οδήγησε στην παραμονή του στη Μέκκα του σχεδιασμού αυτοκινήτων, την Ιταλία.

Η συνέχεια έφερε την εργασιακή εξέλιξη του  Παυλίδη στο Τορίνο -ειδικές σπουδές design engineering στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου- και με ένα πιο πλούσιο πλέον portfolio, ο νεαρός Έλληνας σχεδιαστής μετακινήθηκε για να εργαστεί σε εξειδικευμένα ανεξάρτητα σχεδιαστικά κέντρα, όπως το Fast Design.  

"Εκεί εργάστηκα για άλλα τρία χρόνια, μέχρι που με ζήτησαν από τη Ferrari. Έτσι μεταφέρθηκα και ξεκίνησα να δουλεύω από το 2015 μέχρι και τώρα στο Maranello", περιγράφει ο Χρήστος Παυλίδης  που μίλησε  για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, τις απαιτήσεις, την εμπειρία της συνεργασίας με κορυφαία μυαλά από όλο τον κόσμο και το σημαντικότερο συστατικό επιτυχίας που έχει ένα μοντέλο αυτοκινήτου ώστε να πετύχει.

"Είναι ένα αντικείμενο που πρέπει να είναι χρηστικό αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το τι βλέπεις, τι βλέπει κανείς, αυτό που σου μεταδίδει με τη πρώτη ματιά (...), να σου δίνει emotion, να ξυπνάει τα αισθήματα του μόνο και μόνο που βλέπει το αυτοκίνητο σταματημένο...", τόνισε, ενώ ανέφερε πως από τον δημιουργό ένα τέτοιο αντικείμενο εργασίας ζητά μόνο ένα πράγμα: "Αν δεν έχεις πάθος με αυτό που κάνεις και δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλεις, δεν θα είσαι πολύ χαρούμενος σε όλη σου τη ζωή...".

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr