Θέλουμε Πανεπιστήμια χωρίς βία: Φοιτητές από όλη τη χώρα μαζεύουν υπογραφές στο διαδίκτυο

Παρέμβαση στο θέμα των κρουσμάτων βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας  κάνουν 2500 φοιτητές από όλα τα Ιδρύματα της χώρας που υπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας, με τελικούς αποδέκτες πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ, εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές αλλά και τις πολιτικές αρχές της χώρας. Από όλους τους παραπάνω, οι φοιτητές διεκδικούν και απαιτούν τα Πανεπιστήμια που τους αξίζουν.

Την αίτηση υπογράφουν οι «φοιτητές των Ελληνικών ΑΕΙ που διεκδικούμε και απαιτούμε τα πανεπιστήμια που μας αξίζουν». Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 2500 υπογραφές και η υπογραφή τους συνεχίζεται.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιεύουν τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr: 

«Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση προϋποθέτει ελευθερία στην έκφραση και διακίνηση των ιδεών και δημοκρατικό ακαδημαϊκό περιβάλλον. Αντίθετα, φαινόμενα εκφοβισμού, βίας και ανομίας, υποβαθμίζουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων και αποτελούν παράγοντα υποβάθμισης και παρακμής τους.

Δυστυχώς, στα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, η παραβατικότητα και η βία, έχουν πλέον παγιώσει την αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου, προσβάλλοντας παράλληλα την αξιοπρέπεια όσων διδάσκουν και φοιτούν σε αυτά.

Ας δούμε ενδεικτικά, μερικά πρόσφατα παραδείγματα:

  • Τον Φεβρουάριο, ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Άγγελος Συρίγος έκανε παρατήρηση σε αντιεξουσιαστές που έβαφαν τοίχο εξωτερικά του Πανεπιστημίου. Ακολούθησε ο ξυλοδαρμός του και σε επόμενες μέρες, η καταστροφή εξοπλισμού προς ματαίωση εκδήλωσης όπου ομιλούσε ο συγκεκριμένος καθηγητής, αλλά και η ονομαστική επικήρυξή του σε διάσπαρτες αφίσες.
  • Τον Ιούνιο, εκατοντάδες φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απαίτησαν επιτέλους να ληφθούν μέτρα για τα ναρκωτικά, τη πορνεία και τη βία που αντιμετωπίζουν καθημερινά στο campus τους, όταν μάλιστα έφτασαν να βρουν μέχρι και νεκρούς χρήστες εντός του.
  • Τον Οκτώβριο, αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει μόνιμα χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), εμπόδισαν δια της βίας τη διεξαγωγή εκδήλωσης με θέμα τον εθελοντισμό, ξυλοκοπώντας φοιτητές αλλά και ομιλητή ΑμεΑ, με 80% αναπηρία αναπνευστικής ανεπάρκειας.
  • Το πρόβλημα είναι σύνθετο και λύση μπορεί να δοθεί μόνο με την πραγματική και ουσιαστική συνεργασία όλων των αρμόδιων θεσμών της Πολιτείας.

Έτσι, υπερβαίνοντας κάθε κομματικό, συνδικαλιστικό ή παραταξιακό στεγανό, οι Φοιτητές των Ελληνικών ΑΕΙ απαιτούμε:

Από τις Πρυτανικές Αρχές, να καταγγέλλουν όλα τα αυταρχικά και βίαια περιστατικά στις Εισαγγελικές Αρχές, όπως προβλέπει ο Νόμος 4485/2017, στο Άρθρο 3, Παράγραφο 2.

Από τις Εισαγγελικές Αρχές, να αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες αυτές ως ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας, απαιτώντας την άμεση συνδρομή των Αστυνομικών Αρχών.

Από τις Αστυνομικές Αρχές, να τις διαχειρίζονται επίσης ως ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας, και να μην εμφανίζονται «κατόπιν εορτής» όπως κατά κανόνα συμβαίνει.

Τέλος, από τις Πολιτικές Αρχές, και πρωτίστως, απ' τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, να συνδράμουν στις ενέργειες των ανωτέρω θεσμών και όχι να τις παρεμποδίζουν.

Δυστυχώς, σχετικά με τα προαναφερθέντα ακραία περιστατικά στο ΑΠΘ, ο υπουργός Παιδείας Γαβρόγλου καταλόγισε ευθύνες στο φοιτητικό κίνημα που θεωρεί ότι δεν είναι τόσο «ρωμαλέο» όσο θα έπρεπε.

Θεωρούμε ιδιαίτερα επικίνδυνη την αντίληψη, οι φοιτητές να καλούνται να αντιμετωπίσουν εμπόρους ναρκωτικών ή να διαχειριστούν ακραία περιστατικά βίας εντός των Πανεπιστημίων μας».

Οι Φοιτητές των Ελληνικών ΑΕΙ διεκδικούμε και απαιτούμε τα Πανεπιστήμια που μας αξίζουν.

Δείτε εδώ το ψήφισμα και την συλλογή υπογραφών από τους φοιτητές.