Φοιτητής Νομικής: Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου η οποία κλείνει από τις πέντε δεν είναι βιβλιοθήκη

Φοιτητής Νομικής: Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου η οποία κλείνει από τις πέντε δεν είναι βιβλιοθήκη

Στο Βερολίνο η κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου έκλεινε καθημερινά στις δώδεκα το βράδυ. Και τα σαββατοκύριακα έκλεινε στις δέκα. Ο δανεισμός πρώτα απ’ όλα γινόταν. Και γινόταν ανεξαρτήτως ώρας. Είχαν ειδικά μηχανήματα για αυτό. Και σαφώς κανείς φοιτητής δεν ήξερε τι είναι ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας και αν έχει πληρωθεί.

Το Humboldt είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς δίδακτρα στο προπτυχιακό επίπεδο. Εκ του περισσού αναφέρω ότι οι βιβλιοθήκες του είναι συνδρομήτριες σε πολλές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. Αλλά αυτό που ζήλεψα δεν ήταν τόσο η αφθονία του υλικού. Ήταν το ότι μπορούσα να πηγαίνω στις έξι και στις επτά το απόγευμα και να έχω μπροστά μου πολλές ώρες διαβάσματος και μελέτης για τις εργασίες μου. Ότι αν δεν είχα την υποτροφία του Erasmus και έπρεπε να εργαστώ για να μπορέσω να χρηματοδοτήσω τις σπουδές μου δεν θα ένιωθα στατιστικό σφάλμα και δέκτης είτε της ατάκας τινακάνουμετώρα είτε απόλυτης σιωπής


Βιβλιοθήκη η οποία κλείνει από τις πέντε δεν είναι βιβλιοθήκη.

Δεν μπορεί να είσαι στο γραφείο όλη μέρα, να τρέχεις να προλάβεις το μάθημα, να έχεις να διαβάσεις για το επόμενο μάθημα. Να θες να κάνεις καλές εργασίες. Να θες να είσαι σωστός στη δουλειά σου. Να πρέπει να χρηματοδοτείς εσύ τις σπουδές σου και την διαβίωσή σου. Και να βρίσκεις τέτοια εμπόδια. Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι φοιτητές που μένουν χωρίς πρόσβαση στη γνώση και στις πηγές που χρειάζονται για να παραγάγουν έργο είναι ακόμα και αυτοί που δεν εργάζονται. Αν έχεις μάθημα εκείνη τη μέρα προλαβαίνεις να πας στη ζούλα δυο ώρες. Βιβλιοθήκη η οποία δεν δανείζει βιβλία δεν είναι βιβλιοθήκη. Βιβλιοθήκη η οποία δεν αλλάζει το ωράριό της κατά την περίοδο των εξετάσεων δεν επηρεάζεται από το συνολικό ακαδημαϊκό περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται, είναι ένα νησί μόνη της. Βιβλιοθήκη η οποία δεν ανανεώνει τακτικά τις συνδρομές της επιτελεί ψυχολογικό κυρίως ρόλο αυτή της αίσθησης ότι ήρθες κάπου που έχει βιβλία στα ράφια, άρα κάτι σοβαρό θα κάνεις, άσχετα αν δεν έχεις επίκαιρες πηγές. Τίποτα μεγάλο δεν γράφεται με πέντε συγγράμματα που έχεις στο σπίτι σου.

Γράφει ο φοιτητής Παναγιώτης Βαλλιανάτος

Βιβλιοθήκες Πανεπιστημίων με ωράριο δημοσίου! Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών μαζεύουν υπογραφές!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr