Στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας οι υπηρεσίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ μέχρι να λήξει η κατάληψη των φοιτητών - Δεσμεύσεις

Στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα φιλοξενούνται οι υπηρεσίες του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, μέχρι να λήξει η κατάληψη στο κτίριο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος, Δημήτρης Ζέρβας.

Τις πρωτοβουλίες, τις δεσμεύσεις και τον προγραμματισμό δράσεων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την ομαλή λειτουργία των φοιτητικών εστιών και της φοιτητικής μέριμνας, περιέγραψε σε Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Δημήτρης Ζέρβας, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους φοιτητές που έχουν καταλάβει το κτήριο να αποχωρήσουν για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο της Διοίκησης.

Η Συνέντευξη Τύπου έγινε με την παρουσία του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Πανάγου Γεωργόπουλου, των μελών του Δ.Σ. Χρήστου Τσίτσικα και Χαρίκλειας Ξάνθη και του Κωνσταντίνου Τομαρά, εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ.. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ζέρβας, σημείωσε:

«Το κτήριο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ όπως γνωρίζετε βρίσκεται υπό κατάληψη από τις 6 Νοέμβριου. Όλο αυτό το διάστημα, από τις 16 Νοεμβρίου που αναλάβαμε τη διοίκηση, είμαστε σε σχεδόν καθημερινή επαφή με τους φοιτητές που συμμετέχουν στην κατάληψη.

Όπως επίσης γνωρίζετε -με δύο Δελτία Τύπου που εκδόθηκαν από τη νέα διοίκηση - δεσμευτήκαμε για συγκεκριμένες δράσεις με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Οι δεσμεύσεις μας αυτές ικανοποιούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων. Τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ στο διάστημα αυτό επισκεφθήκαμε φοιτητικές εστίες στην Αθήνα, συγκεκριμένα, του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Έχουμε προσωπική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που υπάρχουν και γι’ αυτό με παρρησία λέω ότι κατανοώ απολύτως τα θέματα φοιτητικής μέριμνας που θέτουν οι φοιτητές.

Στο σημείο αυτό, δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι από την προσωπική επίσκεψη που έκανα υπάρχει μια εικόνα εγκατάλειψης δεκαετιών και θα ήμουν τουλάχιστον υπερφίαλος να υποσχεθώ ότι έχω το μαγικό ραβδί και ότι αυτά τα κτήρια των εστιών θα μεταμορφωθούν σε μια εβδομάδα. Μπορώ όμως να επαναλάβω δημοσίως τη δέσμευση όλου του Δ.Σ. ότι:

1. Θα γίνουν οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης των εστιών. Ήδη, από χθες Δευτέρα, ξεκίνησαν οι εργασίες επισκευής σωληνώσεων θέρμανσης στην Φοιτητική εστία του ΕΜΠ. Οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε 10 ημέρες. Ξεκίνησαν επίσης οι εργασίες επισκευής του λέβητα θέρμανσης στη φοιτητική εστία του Π. Αθηνών (ΦΕΠΑ). Παρόμοιες εργασίες θα ξεκινήσουν και στις υπόλοιπες εστίες στις οποίες υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα. 

2. Ξεκίνησε σήμερα η απογραφή των αναγκών σε υλικά και εργασίες στη ΦΕΕΜΠ. 

3. Η συντήρηση των εστιών πανελλαδικά θα συνεχιστεί κανονικά. Μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών θα συναφθούν ετήσιες συμβάσεις για την συνέχιση της συντήρησης. Το ίδιο θα συμβεί και με τα μαγειρεία, τα εστιατόρια και την σίτιση γενικότερα. 

4. Το αίτημα της επέκτασης της παροχής Internet σε όλους τους χώρους της ΦΕΕΜΠ θα εξεταστεί και θα υλοποιηθεί άμεσα. 

5. Οι διαδικασίες για την προμήθεια εξοπλισμού (π.χ. πλυντήρια) θα προωθηθούν κανονικά αφού εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση. 

6. Θα συνεχιστεί η σίτιση κανονικά σε όλες τις εστίες των πανεπιστημίων της χώρας, χωρίς να υπάρξει καμία μέρα διακοπής, όπως δεν υπήρξε και μέχρι σήμερα. 

7. Ταυτόχρονα στις 14 Δεκεμβρίου πρέπει να εκταμιευθούν πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή των καθαριστριών των σχολικών μονάδων όλης της χώρας μέσω των σχολικών επιτροπών. Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση. 

8. Για τις τρέχουσες ανάγκες και υποχρεώσεις του Ιδρύματος, εξασφαλίστηκαν και εκταμιεύονται προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, 20 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις για τη λειτουργία του ιδρύματος τη φετινή χρονιά. Πρόκειται για πρόσθετη επιχορήγηση των χρημάτων που είχαν διατεθεί στον προϋπολογισμό του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. 9. Θέλω να δεσμευτώ για το αυτονόητο, ότι όλες οι συμβάσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με τρίτους θα είναι μετά από διαγωνισμό. Μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, θα πορευτούμε με όσα προβλέπει ο νόμος, δηλαδή με τις απαραίτητες άδειες από το Εθνικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων.

Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω μια παρένθεση και να σας ενημερώσω ότι συμφωνήσαμε με την ηγεσία του Υπ. Παιδείας να μας φιλοξενήσει προσωρινά στο κτήριο του ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μια προς μια τις δεσμεύσεις μας και τις υποχρεώσεις μας απέναντι όμως, στο σύνολο των φοιτητών που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του Ιδρύματος. Μην ξεχνάτε ότι εκτός από τη φοιτητική μέριμνα πρέπει να λειτουργήσουν όλες οι αρμοδιότητες του ιδρύματος. Συγκεκριμένα:

  • Το πρόγραμμα Erasmus+ για το οποίο ήδη βρήκαμε λύση σε συνεργασία με το ΙΚΥ 
  • Τα Δημόσια ΙΕΚ που έχουμε εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά το διδακτικό προσωπικό και άλλα θέματα λειτουργικών αναγκών 
  • Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας εντός και εκτός Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων καθώς και 
  • Τη φιλοξενία μονογονεϊκών οικογενειών προσφύγων.

Προσωρινά λοιπόν, επειδή το ίδρυμα πρέπει να λειτουργήσει, θα λειτουργήσουμε από εδώ με την ελπίδα ότι από τα πρώτα δείγματα γραφής που θα δώσουμε και οι συμμετέχοντες φοιτητές στην κατάληψη θα αντιληφθούν ότι εννοούμε και κάνουμε πράξη όσα δεσμευτήκαμε δημοσίως. Πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είμαστε απέναντί τους αλλά μαζί τους στην προσπάθεια βελτίωσης της φοιτητικής μέριμνας. Επίσης, πρέπει να γίνει σαφές ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχει στα χέρια του, ούτε την αρμοδιότητα, ούτε την ευθύνη για το σύνολο της φοιτητικής μέριμνας που εν πολλοίς ανήκει στα Πανεπιστήμια.

Όταν αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος στον χώρο του, θα προτείνουμε έναν προγραμματισμό δράσεων κτηριακής βελτίωσης όλων των υπαρχόντων φοιτητικών εστιών γιατί η σημερινή εικόνα δεν μας αξίζει. Σε δεύτερο στάδιο στις συζητήσεις μου με το Υπουργείο έχουμε καταλήξει να αναζητήσουμε τις αναγκαίες πιστώσεις από όπου μπορούν να διατεθούν (είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) για ένα συνολικό νέο κτηριακό πρόγραμμα εστιών. Γνωρίζω καλά ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει αυτόν τον προσανατολισμό. Ελπίζω το ίδιο να ισχύει και για τα Ιδρύματα».