Κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο οι φοιτητές των Οδοντιατρικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο οι φοιτητές των Οδοντιατρικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο τους οι φοιτητές των Οδοντιατρικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς οι καθηγητές τους κάνουν αποχή από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Οι κινητοποιήσεις των οδοντιάτρων γίνονται κυρίως γιατί ζητείται απο το κράτος αναδρομικά η καταβολή του 15% των ακαθάριστων εισοδημάτων τους από όσους έχουν ιατρείο εκτός πανεπιστημίου, κάτι που προβλέπεται άλλωστε από το νόμο.


Ωστόσο οι οδοντίατροι είχαν προσφύγει στο παρελθόν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα, κάτι που τελεσιδίκησε πρόσφατα σε βάρος τους (μετά απο σχεδόν δέκα χρόνια) καλώντας τους να καταβάλλουν αναδρομικά όλα τα ποσά που δεν κατέβαλλαν εν αναμονή της απόφασης, δηλαδή δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

«Δεν ζητούμε να μην πληρώσουμε αλλά ζητούμε να μας χορηγηθεί δυνατότητα περαίωσης, δηλαδή εξόφλησης για τα αναδρομικά από το 1999, πληρώνοντας 20%, όπως και οι συνάδελφοί μας στο Πανεπιστήμιο (νομικοί, μηχανικοί, γιατροί και λίγοι οδοντίατροι που μετέχουν σε εταιρείες) που προβλέπεται από τον Νόμο Γαβρόγλου που ψηφίσθηκε τον Αύγουστο» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι οδοντίατροι.

Μάλιστα, κλήση από εισαγγελέα δέχτηκαν οι εκπρόσωποι των οδοντιατρικών Σχολών της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της αποχής που πραγματοποιούν απο τα καθήκοντα τους και μετά απο σχετικες ανώνυμες καταγγελίες γονέων φοιτητών.

Στο θέμα παρενέβη και το υπουργείο Παιδείας που ναφέρει ότι «αδυνατεί να κατανοήσει τον περιορισμό της ακαδημαϊκής εκπαιδευτικής διαδικασίας εξαιτίας μιας διαφωνίας περί του τρόπου φορολόγησης των εσόδων που προέρχονται από εξωπανεπιστημιακά οδοντιατρεία».

«Όπως όλοι οι επαγγελματίες και πολίτες, το ίδιο και οι διδάσκοντες στα Οδοντιατρικά Τμήματα, οφείλουν να είναι συνεπείς με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ακόμη δε περισσότερο όταν συνάδελφοι τους ήταν συνεπέστατοι και δεν έχουν καμία οικονομική εκκρεμότητα» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας που καλεί τους καθηγητές Οδοντιατρικής να σταματήσουν την απεργία τους.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr