Φοιτητές δούλευαν παράνομα μέσω προγράμματος πρακτικής άσκησης στην Apple για την κατασκευή του iPhone X

Έρευνα δείχνει πως φοιτητές δούλευαν παράνομα μέσω προγράμματος πρακτικής άσκησης στην Apple για την κατασκευή του iPhone X

H λέξη “εθελοντισμός” στην εποχή μας δυστυχώς έχει πολλές παρερμηνείες και ενώ ο αρχικός ορισμούς του συγκεκριμένου όρου είναι η εντελώς δωρεάν εργασία από άτομα που απλώς αισθάνονται την ανάγκη να προσφέρουν χωρίς να περιμένουν κάποια χρηματική ανταμοιβή, όμως στην περίπτωση της Apple και της παραγωγής του iPhone X, κάποιοι το παράκαναν.

Όπως περιγράφει το Financial Times η γνωστή Foxconn από την Ταϊβάν που εδώ και χρόνια κατασκευάζει και συναρμολογεί πολλά προϊόντων διάσημων εταιρειών, λέει πως κατόπιν συμφωνίας με την Apple υποχρέωσαν έξι φοιτητές που έκαναν πρακτική σε εργοστάσια της Foxconn να δουλέψουν υπερωρίες χωρίς να τις πληρωθούν μόνο και μόνο για να συναρμολογηθούν εξαρτήματα του iPhone X και να φτάσουν εγκαίρως στην αγορά οι νέες μονάδες.

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας!


Μερικές φορές οι νέοι δούλευαν για 11 ώρες συνεχόμενα χωρίς σταματημό για να συναρμολογήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εξαρτήματα. Η έρευνα λέει πως οι φοιτητές το έκαναν εθελοντικά χωρίς να τους ασκηθεί πίεση, όμως σίγουρα αυτό θα πρέπει να το κρίνει η κοινή γνώμη, γιατί δυστυχώς ξέρουμε πολύ καλά πως συμπεριφέρονται μεγάλοι κατασκευαστές του χώρου.

Ένας φοιτητής δήλωσε στο FT πως είχαν φτάσει στο σημείο να συναρμολογούν 1200 modules κάμερας για το iPhone X ανά βάρδια.

Όπως γράφει το techingreek επειδή το όλο θέμα έλαβε μεγάλη διάσταση, η Apple εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Έχουμε επιβεβαιώσει πως οι φοιτητές δούλεψαν εθελοντικά, αποζημιώθηκαν και τους δόθηκαν προνόμια, αλλά δεν θα έπρεπε να τους είχε επιτραπεί να δουλέψουν υπερωρίες”.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr