Αλλαγές στην ανάδειξη εκπροσώπων Φοιτητών στη Σύγκλητο

Αλλαγές στην ανάδειξη εκπροσώπων Φοιτητών στη Σύγκλητο

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ΥΑ με τις αλλαγές στη διαδικασία ανάδειξης εκπροσώπων των φοιτητών, Ε.Ε.Π., Ε.ΔI.Π., Ε.Τ.Ε.Π. και διοικητικών υπαλλήλων στα συλλογικά όργανα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η εκλογική διαδικασία διεξάγεται σε ετήσια βάση και σε κοινή ημερομηνία, η οποία ορίζεται και προκηρύσσεται από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα των φοιτητών. Οι φοιτητές ψηφίζουν για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους σε τρεις (3) διαφορετικές κάλπες, που αφορούν τη συμμετοχή τους στο τμήμα (Συνέλευση τμήματος και Γενική Συνέλευση Τομέα), τη Σχολή (Γενική Συνέλευση και Κοσμητεία) και τη σύγκλητο. 


Σε περιπτώσεις όπου η σχολή έχει μόνο ένα τμήμα (άρθρο 9 παρ. 2 του ν. 4485/2017), η εκλογική διαδικασία διεξάγεται με δύο (2) κάλπες. Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε όλα τα ψηφοδέλτια ανά τμήμα, Σχολή και Σύγκλητο εφόσον είναι εγγεγραμμένοι σε αντίστοιχο τμήμα. 3. Η εκλογή γίνεται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία, η οποία προκηρύσσεται από τα όργανα των φοιτητών, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη συγκρότηση σχετικής εφορευτικής επιτροπής, ανά τμήμα, ανά Σχολή και ανά Ίδρυμα. Οι επιτροπές αποτελούνται από φοιτητές, με τους αναπληρωτές τους και είναι υπεύθυνες για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Οι υποψηφιότητες, οι παραιτήσεις και οι ενστάσεις σχετικά με την ανακήρυξη των υποψηφίων, υποβάλλονται στη σχετική εφορευτική επιτροπή και πρωτοκολλούνται. 4. Μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, στα συλλογικά όργανα μετέχουν οι φοιτητές βάσει της σειράς κατάταξης στις τελευταίες διενεργηθείσες εκλογές.

Οι εκπρόσωποι των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π. και διοικητικών υπαλλήλων στα συλλογικά όργανα των Ιδρυμάτων εκλέγονται με τους αναπληρωτές τους από το σύνολο των μελών της οικείας κατηγορίας προσωπικού του ιδρύματος ή της οικείας ακαδημαϊκής μονάδας.

Η εκλογή γίνεται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία και προκηρύσσεται από τον πρύτανη, τον κοσμήτορα και τον πρόεδρο τμήματος, αναλόγως αν αφορά σε εκπροσώπηση στη σύγκλητο, τη σχολή, (γενική συνέλευση και κοσμητεία) ή στο τμήμα (συνέλευση τμήματος και γενική συνέλευση τομέα). Το όργανο που προκηρύσσει συγκροτεί σχετική τριμελή εφορευτική επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη της οικείας κατηγορίας προσωπικού με τους αναπληρωτές τους, και αν τα μέλη της οικείας κατηγορίας προσωπικού της συγκεκριμένης ακαδημαϊκής μονάδας δεν επαρκούν, από μέλη της οικείας κατηγορίας προσωπικού άλλης ακαδημαϊκής μονάδας του Ιδρύματος, άλλως από μέλη άλλης κατηγορίας προσωπικού του παρόντος άρθρου. Οι υποψηφιότητες, οι παραιτήσεις και οι ενστάσεις σχετικά με την ανακήρυξη των υποψηφίων υποβάλλονται στην εφορευτική επιτροπή δια της αρμόδιας για θέματα προσωπικού υπηρεσίας του ιδρύματος και πρωτοκολλούνται. 3. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παρούσας απόφασης και ιδίως σε ό,τι αφορά την κατάρτιση εκλογικών καταλόγων, το αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο της εκλογιμότητας και την ανακήρυξη των υποψηφίων, τον χρόνο και τον τόπο της ψηφοφορίας, τη μορφή των ψηφοδελτίων, τη διαδικασία της ψηφοφορίας και διαλογής των ψήφων, τη σύνταξη του πρακτικού εκλογής. Ως προς τις προθεσμίες υποβολής και κρίσης των ενστάσεων για την ανακήρυξη των υποψηφίων εφαρμόζεται αναλόγως η περίπτ. β΄ παρ. 2 άρθρου 7.

Όπου στις διατάξεις του Κεφαλαίου Δ΄ του ν. 4485/ 2017 προβλέπεται η διεξαγωγή κλήρωσης, αυτή διενεργείται από το αρμόδιο για τη διενέργεια των εκλογών όργανο με τη χρήση αδιαφανών κλήρων αντίστοιχου αριθμού των υποψηφίων, επί των οποίων έχουν εγγραφεί τα ονόματα των υποψηφίων. 2. Η κλήρωση διενεργείται δημόσια. Το περιεχόμενο του κλήρου καταγράφεται σε σχετικό πρακτικό και υπογράφεται από τα μέλη του οργάνου ενώπιον του οποίου διεξήχθη.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr