Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί 120.000 φοιτητές

Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί 120.000 φοιτητές

Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου 120.000 φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι συνεισφέρουν μηνιαίως στην πόλη, περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Με στόχο την προσέλκυση τουλάχιστον 15.000- 20.000 ξένων σπουδαστών στη Θεσσαλονίκη ξεκινά η συνεργασία του κεντρικού δήμου με τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης. 


Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου 120.000 φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι συνεισφέρουν μηνιαίως στην πόλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 100 εκατ. ευρώ. 

Σήμερα για την επίτευξη αυτή του στόχου ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στην υλοποίηση της δράσης «Study in Thessaloniki: Σπούδασε στην Θεσσαλονίκη», υπογράφοντας Πρωτόκολλο Συνεργασίας με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.  

«Τα περιουσιακά στοιχεία της πόλης είναι το παρελθόν της και τα εκπαιδευτικά της ιδρύματα. Οι σπουδαστές και οι φοιτητές αφήνουν 110 εκατ. ευρώ το μήνα στην πόλη. Είναι μεγάλο το ποσό για να το αφήσουμε, αλλά πρέπει να το αυξήσουμε. Πρέπει λοιπόν να υποστηρίξουμε κάθε ενέργεια που κάνουν τα ιδρύματα και να βρούμε τρόπο πως θα προσελκύσουμε ξένους στην πόλη, οι οποίοι στη συνέχεια θα γίνουν πρεσβευτές μας σε όλο τον κόσμο», επισήμανε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, την πρότασή του για την οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων και την θέσπιση τέλους εγγραφής σε αυτά που θα κυμαίνεται από 300-400 ευρώ. 

Η Φοιτητική Ζωή στη Θεσσαλονίκη [φοιτητούπολη]

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, τόνισε ότι αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν έχουν ξενόγλωσσα τμήματα αλλά μόνο μεταπτυχιακά. «Στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει η καλύτερη πόλη των Βαλκανίων», τόνισε και πρόσθεσε πως «αν δεν το πολεμήσουμε θα πηγαίνουμε στη Σόφια να μαθαίνουν γράμματα οι νέοι». Όπως τόνισε ο δήμαρχος μέσα στους στόχους είναι να σταματήσει και η φυγή των νέων μας για σπουδές στο εξωτερικό. 

Για ένα πρότζεκτ μακροπρόθεσμο και όχι βραχυπρόθεσμο που θα καθορίσει το μέλλον της πόλης, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας, τονίζοντας πως στόχος είναι να έρθουν στην πόλη «νέους ανθρώπους, μυαλά, φοιτητές, μαθητές». 

Όπως εξήγησε, μέσα από αυτή τη δράση μπορούν να αναληφθούν διάφορες πρωτοβουλίες που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της πόλης. Εκτίμησε ότι η αύξηση νέων ανθρώπων στην πόλη δημιουργεί νέες υποδομές όπως είναι κοιτώνες, youth hostel, νέα ξενοδοχεία κ.α. «Η δράση χτίζει το μέλλον της πόλης μας. Οι νέοι που έρχονται να σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη επιλέγουν να μείνουν στην πόλη και στη συνέχεια να αναπτύξουν επιχειρηματικότητα» υπογράμμισε ο κ. Πέγκας 

Ισχυρό πόλο έλξης εκπαιδευτικό για δεκάδες χιλιάδες ξένους φοιτητές χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ο Πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, επισημαίνοντας τα προβλήματα και τα εμπόδια που υπάρχουν για τη δημιουργία προπτυχιακών ξενόγλωσσων προγραμμάτων. 

«Η Θεσσαλονίκη έχει ισχυρά brand names. Μπορεί το όνομα Θεσσαλονίκη να είναι δύσκολο να το προφέρουν οι ξένοι, αλλά το Alexander, το Aristotle, το Macedonia, το είναι ονόματα που τα ξέρουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η Παιδεία πρέπει να είναι μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία.  «Το λέω σχηματικά πολλά φορές, αν καταφέρουμε να φέρουμε τους πρώτους φοιτητές από το Κάνσας, μετά θα ακολουθήσουν χιλιάδες απο εκεί. Είναι στη μέση της Αμερικής, ο 20χρονος δεν έχει άλλη διέξοδο εκτός από τις σπουδές του», ανέφερε ο κ. Μήτκας. 

Από την πλευρά του ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας Φίλιπ Ρέι τόνισε ότι «η δράση σκοπεύει να μεταμορφώσει αυτή τη δράση σε πόλο έλξης». Εκτίμησε ότι ο αριθμός των φοιτητών που μπορεί να «φιλοξενήσει» η Θεσσαλονίκη είναι πολλαπλάσιος. 

Στο πλαίσιο της δράσης είναι ο σχεδιασμός μιας μακροχρόνιας στρατηγικής και πολιτικής για την προβολή, προώθηση και ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, ως διεθνούς προορισμού εκπαίδευσης και κατάρτισης, την από κοινού δημιουργία και προώθηση της ψηφιακής πλατφόρμας της δράσης, την ενδεχόμενη διεκδίκηση και υλοποίηση προγραμμάτων τοπικής ή εθνικής εμβέλειας, την ένταξη σε κάθε είδους εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, την οργάνωση αποστολών στο εξωτερικό και την υποδοχή αντιστοίχων.

Το «Study in Thessaloniki» στηρίζουν:

  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 
  • Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 
  • Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, 
  • Αλεξάνδρειο Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, 
  • Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, 
  • Γερμανικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, 
  • Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, 
  • PINEWOOD-The American International School of Thessaloniki, 
  • AMERICAN COLLEGE THESSALONIKI (ACT), 
  • METROPOLITAN  COLLEGE - Thessaloniki Campus,  
  • NEW YORK   COLLEGE - Thessaloniki Campus,  
  • ΤHE UNIVERSITY OF SHEFFIELD INTERNATIONAL FACULTY CITY COLLEGE, 
  • EUNIC (European Union National Institutes for Culture) Thessaloniki Greece  

και τα συμμετέχοντα ινστιτούτα αυτοτελώς : Βρετανικό Συμβούλιο,  Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης,  Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης,  Istituto Italiano di Cultura και OIKOTRUST Α.Ε.Δ.Α..

οικονομική e-φημερίδα voria

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr