Διαγωνισμός καινοτομικής επιχειρηματικότητας για φοιτητές και απόφοιτους

Ξεκίνησε ο Διαγωνισμός Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας για φοιτητές και απόφοιτους

Ξεκίνησε η υποβολή ιδεών για καινοτόμες επιχειρήσεις από ομάδες φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και νέους και νέες από όλη την Ελλάδα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου 2018.

Ο Διαγωνισμός Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας - AEGEAN Startups είναι μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για την ανάδειξη των καλύτερων επιχειρηματικών σχεδίων που σχετίζονται με τους τομείς προτεραιότητας του νησιών Αιγαίου, σε τέσσερις θεματικές περιοχές:


  1. Αγροτική Ανάπτυξη-Διατροφή-Υγεία-Εκπαίδευση
  2. Ναυτιλία-Εμπόριο-Μεταφορές
  3. Τουρισμός-Πολιτισμός-Περιβάλλον
  4. Πληροφορική-Τηλεπικοινωνίες-Διακυβέρνηση-Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητες κατηγορίες που απευθύνονται:

(α) σε φοιτητές και απόφοιτους του Πανεπιστημίου Αιγαίου

(β) νέες και νέους εκτός της κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από όλη την Ελλάδα.

Θα βραβευθούν οι καλύτερες ιδέες στις τέσσερεις θεματικές περιοχές και στις δύο κατηγορίες συμμετεχόντων (8 βραβεία).

Στην πρώτη ομάδα ανεξαρτήτως κατηγορίας θα απονεμηθεί βραβείο 5000 ευρώ, ώστε να υποστηριχθεί η υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου.  Επιπλέον βραβεία και έπαθλα θα ανακοινωθούν στην πορεία του διαγωνισμού. 

Το βασικό χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού έχει ως εξής:

1ο Στάδιο: Υποβολή αρχικής ιδέας - 2 σελίδες / Μέχρι 1/3/2018

2ο Στάδιο: Υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου, για όσες ομάδες επιλεγούν στο 1ο στάδιο, μετά από mentoring / Μέχρι 1/6/2018

3ο Στάδιο: Παρουσίαση ομάδων που διακρίθηκαν και βραβεύσεις / Ιούλιος 2018

Ο Διαγωνισμός Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας - AEGEAN Startups διενεργείται υπό το συντονισμό της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την υποστήριξη της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη συνδρομή ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και οργανισμών.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικοί όροι του διαγωνισμού περιλαμβάνονται στο διαδικτυακό τόπο www.aegean-startups.gr

Ερωτήσεις για το διαγωνισμό μπορούν να αποστέλλονται στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις για το Διαγωνισμό Aegean Startups

Στην ειδική φόρμα του δικτυακού τόπου καλούμαστε να επιλέξουμε θεματική περιοχή. Η επιχειρηματική ιδέα μας ουσιαστικά ανήκει σε 2 θεματικές περιοχές θεωρούμε με την ίδια βαρύτητα. Τι μας συμβουλεύετε να κάνουμε; Μπορούμε να υποβάλουμε την επιχειρηματική ιδέα δύο φορές για κάθε μία από τις θεματικές ενότητες;

Σύμφωνα με τη φόρμα υποβολής, θα υποβάλλετε μια φορά την πρόταση σας στο σύστημα του Aegean Startups αποφασίζοντας πια θεματική κατηγορία έχει για εσάς μεγαλύτερη βαρύτητα.

Στη συνέχεια με ένα μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. θα μας ενημερώνετε ότι η ιδέα σας (με τον κωδικό και τα στοιχεία υποβολής) μπορεί να ενταχθεί και στη 2η θεματική κατηγορία που πιστεύετε, για να το λάβει υπόψη της η Επιτροπή Αξιολόγησης.

Αν το video που έχουμε σκοπό να επισυνάψουμε, το οποίο αποτελεί και προαιρετικό υλικό για την αίτηση συμμετοχής έχει κάποιους τίτλους γραμμένους στα αγγλικά, θα υπάρχει πρόβλημα για αυτό; Δεδομένου ότι η σύνταξη όλων των βασικών περιλήψεων που ζητούνται θα πρέπει είναι στα ελληνικά.

Αυτό που αναφέρουν οι όροι του διαγωνισμού ότι η υποβολή των προτάσεων και των συνοδευτικών κειμένων γίνεται στην Ελληνική γλώσσα (με εξαίρεση της χρήσης επιστημονικών ή ειδικών διεθνών όρων, όπου αυτό απαιτείται) αφορά τα κείμενα και όχι το λογότυπο ή το προωθητικό υλικό όπως, το video.

Τα βραβεία για την Κοινότητα Β, που θα προσφέρουν χορηγοί του διαγωνισμού μπορεί να είναι χρηματικά ποσά;

Ναι θα μπορούν να είναι και χρηματικά ποσά. Τα βραβεία του διαγωνισμού ανά κατηγορία θα ανακοινωθούν στην πορεία του διαγωνισμού.

Όλοι όσοι συμμετέχουν στην υποψήφια ομάδα για το διαγωνισμό υποχρεωτικά πρέπει να είναι και μέλη της εταιρείας startup που θα ιδρύσουμε αν όλα πάνε καλά και μετά την έκβαση του διαγωνισμού;

Όχι, αυτό είναι ένα θέμα που θα το αποφασίσει η υποψήφια ομάδα.

Που θα βρω πληροφορίες σχετικά με τα Βραβεία του Διαγωνισμού;

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα βραβεία στην προκήρυξη του διαγωνισμού που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα … και συγκεκριμένα … . Τα βραβεία ανά κατηγορία θα ανακοινωθούν στην πορεία του διαγωνισμού.

Έχω αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 1997; Μπορώ να κάνω αίτηση στον διαγωνισμό;

Η προκήρυξη του διαγωνισμού στη σελίδα 2 αναφέρει στους συμμετέχοντες ότι «Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν: Κοινότητα Α: Φοιτητές/φοιτήτριες ή απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου από οποιοδήποτε επίπεδο σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, υποψήφιοι διδάκτορες, διδάκτορες), μεμονωμένα ή σε ομάδες» χωρίς όριο ηλικίας.

Μπορώ να συμμετάσχω στον ίδιο τομέα και ατομικά αλλά και με ομάδα με 2 διαφορετικές ιδέες; Επίσης μπορεί μια ομάδα να υποβάλει 2 διαφορετικές ιδέες (μια για υπηρεσία και μια για προϊόν);

Κάθε υποψήφιος/α εντός της ίδιας Κατηγορίας μπορεί να συμμετέχει σε μέχρι δύο προτάσεις – ομάδες και σε μέχρι δύο θεματικές περιοχές.

Συμμετείχα σε ομάδα των Θερινών Σχολείων, αλλά τώρα πια τα μέλη της έχουν απομακρυνθεί, μπορώ να συμμετέχω στο διαγωνισμό με νέες ιδέες και νέες ομάδες;

Οι υποψήφιοι/ες που συμμετείχαν σε ομάδες των Θερινών Σχολείων μπορούν να συμμετέχουν με νέες ιδέες και ομάδες, από φοιτητές/τριες και απόφοιτους του Παν.Αιγαίου στην κατηγορία Α και να συμμετέχουν κανονικά στη διαδικασία της αξιολόγησης του 1ου σταδίου.

Γίνεται να πάρω μέρος μόνος/μόνη στο διαγωνισμό ή πρέπει να ανήκω σε ομάδα;

Οι υποψήφιοι/ες και από τις δυο κατηγορίες μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό μόνη τους, μεμονωμένα ή σε ομάδα.

Είμαι φοιτητής/φοιτήτρια του Παν. Αιγαίου. Θα μπορούσε να πάρει μέρος μαζί μ” εμένα ένα άτομο εκτός Παν. Αιγαίου, αλλά φοιτητής σε άλλο Πανεπιστήμιο. Δηλαδή να γίνει συνδυασμός των ομάδων Α και Β;

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού στο ποιοι μπορούν να συμμετέχουν, αναφέρεται ότι «Δεν είναι δυνατή η ταυτόχρονη συμμετοχή μέλους/μελών και στις δύο Κοινότητες Α & Β.»

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικοί όροι του διαγωνισμού περιλαμβάνονται στο διαδικτυακό τόπο www.aegean-startups.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr