Αποχή από τις Φοιτητικές Εκλογές 2017 στο ΟΠΑ... λόγω Ζαππείου

Αποχή από τις Φοιτητικές Εκλογές 2017 στο ΟΠΑ... λόγω Ζαππείου

Ημέρα των φοιτητικών εκλογών, οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου θα ψηφίσουν στο… Ζάππειο! Κάθε χρόνο τέτοια μέρα κατά το παρελθόν, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιμετώπιζε το φαινόμενο των καμένων καλπών. Ομάδες εισέβαλλαν με τη βία στο χώρο, έκλεβαν τις κάλπες, προκαλούσαν φθορές και στη συνέχεια τις έκαιγαν στον προαύλιο χώρο. Φέτος, όπως και πέρσι, ο φοιτητικός σύλλογος αποφάσισε να μη θέσει τη διαδικασία των εκλογών εκτός του κτιρίου, ώστε να το προφυλάξει από τα «συνηθισμένα» πλέον γεγονότα.

Η Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ (Α.Ρ.ΕΝ.Α.) του Οικονομικολυ Πανεπιστημίου Αθηνών με ανακοίνωση της καλεί τους φοιτητές να επέχουν από την εκλογική διαδικασία που θα διεξάγεται στο Ζάππειο.


Η ανακοίνωση:

Την Τετάρτη 24 Μαΐου διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές. Σύμφωνα με την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ, οι οποίες απέχουν τακτικά από τις υπόλοιπες συλλογικές διαδικασίες, οι εκλογές αποτελούν τη γιορτή της δημοκρατίας. Μια δημοκρατία που παλαιότερα έχει εκφραστεί με σπασμένα παραβάν, με πελατειακές σχέσεις, φοιτητοπατέρες να βουτάνε τα ψηφοδέλτια από τα χέρια των φοιτητών, ακόμα και με την παρουσία μπράβων. Φέτος, δύο μέρες πριν τις εκλογές, η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ καλούν τους φοιτητές να κατέβουν να ψηφίσουν στο Ζάππειο. Το παράδοξο της υπόθεσης δεν είναι ότι δεν εμφανίστηκαν ποτέ στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, πράγμα που λίγο-πολύ το περιμέναμε, αλλά ότι κατέθεσαν χαρτί από το Δ.Σ. στην Πρυτανεία της σχολής , χωρίς να έχει κληθεί να συνεδριάσει το όργανο του Δ.Σ., το οποίο χαρτί αναγράφει ότι ο χώρος του Ζαππείου αποτελεί απόφαση του Συλλόγου. Παράλληλα, συνεννοήθηκαν με τη φοιτητική λέσχη, ώστε να εκταμιεύσει από το ταμείο της χιλιάδες ευρώ για να μισθώσει το Ζάππειο, ώστε να δοθεί η άδεια. Την Παρασκευή, καλέστηκε Δ.Σ. από πλευράς της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, ώστε η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ να λογοδοτήσουν για όλα τα παραπάνω. Η ΠΑΣΠ μετά από λίγη ώρα αποχώρησε λέγοντάς μας ότι «έχει μπάσκετ και πρέπει να φύγουμε».

Μείνετε συντονισμένοι στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr για όλες τις εξελίξεις των Φοιτητικών Εκλογών.

Αποτελεί πάγια θέση μας, ότι οι εκλογές πρέπει να διεξάγονται στον κοινωνικό χώρο των φοιτητών, ο οποίος δεν είναι άλλος από το ίδιο τους το Πανεπιστήμιο. Ωστόσο, αντιλαμβανόμενοι την απροθυμία της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ να βγει ένα σχέδιο περιφρούρησης από τον ίδιο το σύλλογο, αποφασίσαμε ότι θα συμμετέχουμε σε εκλογές που θα γίνουν είτε σε χώρου ασύλου, είτε σε χώρο με φοιτητική και εργατική αναφορά. Το Ζάππειο, αποτελεί το χώρο όπου ο Σαμαράς ανακοίνωσε το 2ο μνημόνιο, το χώρου όπου οι πρωθυπουργοί βγάζουν τις εξαγγελίες τους όταν εκλέγονται. Επιπλέον, βρίσκεται ανάμεσα στη Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου, επομένως μιλάμε για ένα χώρο ο οποίος περιφρουρείται πολύ έντονα από τα ΜΑΤ και τους ασφαλίτες, ενώ ο χώρος του Ζαππείου όπως ενημερωθήκαμε από διοικητικούς υπαλλήλους της σχολής, έχει και security.

Οι εκλογές αποτελούν διαδικασία μιας κινηματικής δομής, δηλαδή του φοιτητικού συλλόγου, και αποτελούν κεκτημένο του αντιδικτατορικού αγώνα. Αναγνωρίζουμε τη σημασία του να διεξάγεται αυτή η διαδικασία, οι φοιτητές να αποφασίζουν τους όρους της και να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή, αλλά σε καμία περίπτωση δε βλέπουμε αυτή τη διαδικασία ούτε ως αυτοσκοπό, ούτε ως μια διαδικασία που θα γλείψουμε τους φοιτητές για να πάρουμε ψηφαλάκια. Γι αυτό το λόγο, αποφασίζουμε να απέχουμε από τις φετινές εκλογές. Όχι επειδή δεν είμαστε με τις εκλογές, ούτε επειδή δεν είμαστε με την πολιτική και το φοιτητικό συνδικαλισμό. Αλλά γιατί δε δεχόμαστε οι εκλογές να περιφρουρούνται από δυνάμεις καταστολής και security. Γιατί δε δεχόμαστε αυτή η διαδικασία να διεξάγεται σε ένα καθεστώς παρακράτους και να αποτελεί απλά μια διαδικασία μάχης μηχανισμών.

Σας καλούμε όλες και όλους, την Τετάρτη 24/5 να απέχετε από την εκλογική διαδικασία που θα διεξαχθεί στο Ζάππειο και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, μέσα από το δρόμο, μέσα από την παρουσία μας σε καταλήψεις και κινηματικές δομές αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης.  Να ανασυγκροτήσουμε το σύλλογο και να διαμορφώνουμε όλοι μαζί τις διαδικασίες που μας αφορούν.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Φοιτητικές Εκλογές 2017

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr