ΕΚΤΑΚΤΟ: Καταργούνται.. οι φοιτητικές παρατάξεις / Έρχεται το ενιαίο ψηφοδέλτιο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Καταργούνται οι φοιτητικές παρατάξεις / Έρχεται το ενιαίο ψηφοδέλτιο

Ουσιαστικά καταργούνται οι φοιτητικές παρατάξεις καθώς με την νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση οι παρατάξεις δεν θα έχουν ρόλο στις φοιτητικές εκλογές αφού οι εκλογές των φοιτητών θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν τι εμπεριέχεται στο νέο νόμο-πλαίσιο που παρουσιάστηκε πριν από από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Πιο αναλυτικά, τα «Φοιτητικά Νέα» σας ενημερώνουν ότι η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την εξαγγελία του Πρωθυπουργού από το 2017 για την αποκομματικοποίηση των ΑΕΙ των πανεπιστημίων μέσω αλλαγών στο σύστημα εκλογής των μελών των διοικητικών συμβουλίων των φοιτητικών συλλόγων, καθώς πριν από λίγο παρουσίασε το νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, όπου στο εξής οι φοιτητικές εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ενώ θα δημιουργηθεί Συμβούλιο Φοιτητών σε κάθε ΑΕΙ.


Συγκεκριμένα, οι φοιτητές θα εκλέγουν αντιπροσώπους μέσω από ενιαίο ψηφοδέλτιο και όχι μέσα από ψηφοδέλτια φοιτητικών παρατάξεων.

Η παραπάνω ρύθμιση αυτή φέρνει στην ουσία το τέλος των φοιτητικών παρατάξεων ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ΠΚΣ, ΠΑΣΠ & ΕΑΑΚ από τα πανεπιστήμια. Είναι βέβαιο πως η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση θα φέρει αντιδράσεις μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων ενώ άγνωστο παραμένει αν θα προβούν σε μαζικές καταλήψεις πανεπιστημίων λίγο πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου και της τοποθέτησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ. 

Παραμείνετε Συντονισμένοι στα «Φοιτητικά Νέα» για να δείτε αναλυτικά όλα όσα εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια και τους φοιτητές!

Το Σχέδιο Νόμου για τα Πανεπιστήμια και τους φοιτητές όπως ανακοινώθηκε από την Υπουργό Παιδείας

Μείνετε Συντονισμένοι!

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν αναλυτικά το σχετικό σημείο που εμπεριεχόταν στην παρουσίαση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας:

ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

• Συμμετοχή όλων των ενεργών φοιτητών προγραμμάτων σπουδών α', β' και γ' κύκλου στην ανάδειξη
εκπροσώπων στα όργανα των ακαδημαϊκών μονάδων τους

• Συντονισμό της διαδικασίας ανάδειξης από τον επικεφαλής της ακαδημαϊκής μονάδας

• Εκλογή από ενιαίο ψηφοδέλτιο

• θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Φοιτητών σε κάθε ΑΕΙ που αποτελείται από το σύνολο των εκπροσώπων των Τμημάτων.

Το Συμβούλιο Φοιτητών:

• αναδεικνύει, από τα μέλη του, εκπροσώπους στα όργανα διοίκησης και τις Επιτροπές που συμμετέχουν εκπρόσωποι των φοιτητών

• εισηγείται προς τα όργανα διοίκησης του ΑΕΙ και την πολιτεία για Θέματα: ο φοιτητικής μέριμνας ο βελτίωσης των συνθηκών εκπαίδευσης των φοιτητών, ο βελτίωση της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών του ΑΕΙ ο λήψης μέτρων για την ισότιμη πρόσβαση φοιτητών ΑμεΑ και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του ΑΕΙ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

φοιτητικές παρατάξεις κατάργηση

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr