Φοιτητικές Εκλογές 2018: Η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Φοιτητών του Παν. Πελοποννήσου για τον φοιτητικό συνδικαλισμό

Φοιτητικές Εκλογές 2018: Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Φοιτητών για τον φοιτητικό συνδικαλισμό

Φοιτητικές Εκλογές 2018: Εν έτει 2018, οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν ένα δείγμα κατάρρευσης του φοιτητικού κινήματος. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών έχει γυρίσει την πλάτη στις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων, με αποτέλεσμα αυτοδύναμη πλέον να είναι η... αποχή.

Ενδεικτικό παράδειγμα τα αποτελέσματα των ΑΕΙ πέρσι, όπου ψήφισαν λιγότεροι από 50.000 φοιτητές, ενώ οι εισακτέοι της φετινής χρονιάς ήταν περίπου 45.000. Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι τουλάχιστον το 70% των φοιτητών απέχουν.


Η συμπεριφορά των φοιτητών δεν είναι όμως ακατανόητη. Η κρίση αξιών έφερε με την σειρά της μια οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση που συντάραξε την ελληνική κοινωνία και συνεχίζει να τη συνταράσσει. Γινόμαστε κομμάτι μιας κοινωνίας όπου ο ατομικισμός εξιδανικεύεται, η απάθεια και η αποχαύνωση κυριαρχούν, όροι όπως κοινωνική αλληλεγγύη, σεβασμός προς το συνάνθρωπο, ισότητα και δικαιοσύνη, αποτελούν «αξίες υπό εξαφάνιση». Ειδικά όταν ένας στους δύο νέους βγαίνει και επίσημα στην ανεργία, αλλά και αυτοί που εργάζονται πληρώνονται με 500 (!) ευρώ, φαντάζει ουτοπικό ότι κάποιος θα βρει ατομικά τη διέξοδο σε αυτή την κατάσταση.

Κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή θα δούμε πως το φοιτητικό κίνημα κορυφώνεται σε περιόδους έντονου κοινωνικού και πολιτικού αναβρασμού. Τι να πρωτοπεί κανείς για την αγωνιστικότητα των φοιτητών του Πολυτεχνείου και της Νομικής το ’73. Μεγάλες νίκες του φοιτητικού κινήματος συνέχισαν να γίνονται κατά καιρούς, με κύριο παράδειγμα την ανατροπή μιας σειράς από “αντι-εκπαιδευτικές” μεταρρυθμίσεις (νόμος Αρσένη, Γιαννάκου, κατάργηση άρθρου 16) που είχαν σκοπό να υποβαθμίσουν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας μας. Βάσει των παραπάνω γίνεται εμφανής η ανάγκη συλλογικής δράσης με μέλημα τη διεκδίκηση των κοινών συμφερόντων των φοιτητών.

Η υλοποίηση της δράσης αυτής έρχεται μέσα από τον ενεργό ρόλο των φοιτητών ως μέλη του συλλόγου τους. Συχνά όμως η έννοια του φοιτητικού συνδικαλισμού, αλλά και κάθε άλλης μορφής συνδικαλισμού, λόγω της πασιφανούς κομματικοποίησής τους συνδέεται με τη «λαμογιά» και τις πελατειακές σχέσεις, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται και να χάνει το περιεχόμενό του. 

Η ύπαρξη φοιτητικού συνδικαλισμού όμως και η ενεργός δράση των φοιτητών είναι ικανά να διασφαλίσουν ένα πανεπιστήμιο προσανατολισμένο στις ανάγκες και τους στόχους των φοιτητών, μακριά από την πνευματική στείρωση. Ο φοιτητικός συνδικαλισμός είναι μια κατάκτηση μετά από σειρά αγώνων και κοινής δράσης των φοιτητών, η οποία εξασφαλίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. 

Τα κόμματα του παραδοσιακού δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) από τις 5,3 εκ. ψήφους του 2009 βρίσκονται στις 1,8 εκ. ψήφους. Είναι δυνατόν μέσα σ’ ένα Πανεπιστήμιο η ποιότητα της ιδεολογικής εκπροσώπησης των φοιτητών να διακατέχεται από οπισθοδρόμηση και συντήρηση κομματικοποιημένων παρατάξεων, των οποίων οι ιδεολογίες έχουν ξεθωριάσει και πλέον δεν υφίστανται; 

Σε τέτοιους καιρούς, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην αφήσουμε κανέναν να μιλάει για εμάς χωρίς εμάς.

ΠΡ.ΑΝ. 
Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Φοιτητών
Σχολή Ανθρωπιστικών και Πολιτισμικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr σας υπενθυμίζουν ότι οι Φοιτητικές Εκλογές 2018 έχουν οριστεί για τις 16 Μαΐου και ημέρα Τετάρτη. Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, το Μεγαλύτερο Φοιτητικό Portal της χώρας, ΠΡΩΤΑ όπως κάθε χρόνο, θα καλύψουν τις εξελίξεις των Φοιτητικών Εκλογών και σε ζωντανή ροή, λεπτό προς λεπτό, τα Αποτελέσματα των Φοιτητικών Εκλογών 2018!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα για τις Φοιτητικές Εκλογές 2018

Φοιτητικές Εκλογές 2018

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr