Πέρασες σε Τμήμα Γεωλογίας; Τι πρέπει να ξέρεις!

Πέρασες σε Τμήμα Γεωλογίας; Τι πρέπει να ξέρεις!

Οι πιθανότητες είναι ότι μάλλον στόχευες ψηλότερα, αλλά η επίδοσή σου σε έφερε σε μας και καλωσόρισες. Αρκετοί από μας στη θέση σου ανακαλύψαμε αργότερα ότι ήταν μεγάλη τύχη. Πριν ακούσεις τον κάθε φαν του τμήματος ή τον κάθε πικραμένο από αυτό και σε πιάσει ο ενθουσιασμός ή η απογοήτευση, έχε υπόψη σου μερικά πράγματα (με τα οποία πολλοί μπορεί να διαφωνούν):

του Μανώλη Ανδρεαδάκη, γεωλόγου ΕΚΠΑ


1. Το πρόγραμμα σπουδών αργεί να συμπληρώσει τα κομμάτια του παζλ της γνώσης που συνθέτει αυτή την επιστήμη (μην ακούς το Sheldon, η Γεωλογία όχι μόνο είναι επιστήμη, είναι κόρη όλων των επιστημών, μιλάει τη γλώσσα των Μαθηματικών, βασίζεται στη Φυσική, στη Χημεία, στη Βιολογία και στην Πληροφορική, και συνθέτει την δική της έρευνα, που πάει πολύ πιο μακριά από αυτά που φαντάζονται αυτοί που δεν τη γνωρίζουν). Τίποτα στο πρόγραμμα σπουδών δεν είναι άσχετο, και το μυστικό βρίσκεται ακριβώς στο ότι όλα τα αρχικά φαινομενικά άσχετα κομμάτια, σταδιακά συνθέτουν μια εικόνα, που όταν τη συνειδητοποιείς είναι μεγαλειώδης. Αν όμως δε σου πάει, δε σου πάει, πήγαινε παρακάτω, αλλού, όχι όμως πριν δώσεις μια ευκαιρία.

2. Οι καθηγητές είναι φορείς της επιστήμης και και καλοί ή κακοί αγωγοί της, αλλά δεν είναι η ίδια η επιστήμη. Μην αφήσεις κάποιο συναρπαστικό αντικείμενο για χάρη κάποιου που έτυχε να το διδάσκει με ατυχή τρόπο ή με τρόπο που απλά δε σου ταιριάζει, εκπαιδευτικά ή και αισθητικά.

3. Το πτυχίο χρειάζεται τακτική και συνέπεια. Το έχουν πάρει πολλοί που ήταν πολύ χειρότεροι σε επιδόσεις από σένα και το έχουν εγκαταλείψει πολλοί, πολύ καλύτεροι. Μικρό μυστικό: ο χειρότερος από όλους που θα σε διδάξει, ξέρει πιο πολλά από σένα στο αντικείμενό του, και αυτά που θα ζητήσει στις εξετάσεις, τα έχει φανερώσει στις παραδόσεις. Μπορείς να παρακολουθείς; 90% επιτυχία. Για να μάθεις πρέπει να ενδιαφέρεσαι, αλλά για να περάσεις, πρέπει να καταλάβεις τι θέλει αυτός που εξετάζει, και αυτό διαφέρει από μάθημα σε μάθημα. Από παπαγαλία μέχρι σύνθετη κριτική σκέψη, από μεγάλη εικόνα μέχρι αριθμητικές και ονοματολογικές λεπτομέρειες. Βρες το μοτίβο.

4. Το πρόγραμμα έχει εργαστήρια, δηλαδή υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και κόβεσαι αν χάσεις έστω μικρό αριθμό. Με άλλα λόγια, αν δουλεύεις είναι αφιλόξενο το τμήμα, όπως συμβαίνει με όλα τα τμήματα με εργαστήρια. Δουλεύεις; Θα κάνεις περισσότερα χρόνια. Μάθε τη σωστή σειρά των παρακολουθήσεων (ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ή όχι προαπαιτούμενα) για να μην πελαγοδρομείς.

5. Πτυχίο δε σημαίνει επαγγελματική αποκατάσταση (σε ποια σχολή ισχύει πια αυτό άλλωστε;). Όμως, είναι ένα βασικό πτυχίο που επιτρέπει μεγάλη εμβάθυνση σε πολυποίκιλα επιμέρους αντικείμενα των γεωεπιστημών, αλλά και άπειρα cross over σε άλλες ειδικότητες και επιστήμες, με δυνατότητες ανάλογες με τη φαντασία και την κλίση/ταλέντο του καθενός και την έφεση στην εξειδίκευση ή τη διεπιστημονικότητα.

6. Θα ακούσεις από πολλούς διάφορα υποτιμητικά σχόλια για την επιστήμη μας. Συνήθως πρόκειται για άτομα που δεν έχουν συνεργαστεί με Γεωλόγους, ή απλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν διανοητικά στο δικό μας εργαστήριο, το φυσικό περιβάλλον, που έχει τεράστιο αριθμό βαθμών ελευθερίας και δεν καλουπώνεται (μοντελοποιείται) τόσο εύκολα όσο τα ανθρώπινα δημιουργήματα. Είναι αιτιοκρατικό, αλλά όχι τόσο ντετερμινιστικό όσο θα μας βόλευε. Μην τους σνομπάρεις, το στοίχημά σου είναι πρώτα να απαντήσεις στα ερωτήματα όσο το δυνατόν επαρκέστερα, και μετά να τους εξηγήσεις μέχρι να καταλάβουν και να σεβαστούν. Η δουλειά μας δε γίνεται αν δεν μας καταλαβαίνουν οι άλλοι.

7. Μπροστά στα φυσικά φαινόμενα που παγώνουν το αίμα των άλλων, εμείς αισθανόμαστε περιέργεια και έξαψη αντί για φόβο και πανικό. Είμαστε εγγράμματοι στις έννοιες των κλιμάκων του χώρου και του χρόνου και αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του ανθρώπου μπροστά στις δυνάμεις της φύσης.

8. Η θέση του γεωλόγου στην κοινωνία δεν είναι αυτή που έχει (και με δική μας ευθύνη) στη χώρα μας (για παράδειγμα, δείτε όποια ταινία καταστροφής θέλετε, από την πιο επιτυχημένη ως την πιο αποτυχημένη). Υπάρχουν (ψάξτε το) γεωλόγοι ανάμεσα στους πιο καλοπληρωμένους αλλά και τους πιο κακοπληρωμένους επαγγελματίες και επιστήμονες του κόσμου (όχι, οι δεύτεροι δεν είναι στην Ελλάδα).

9. Δεν έχει νόημα να απαριθμήσουμε τι πραγματεύεται η επιστήμη, πόσα αντικείμενα, ειδικότητες, συνεισφορές στην οικονομία κ.λπ. φέρει. Αν διαβάζεις αυτό, έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αν δεν είσαι περίεργος, μπορεί και να μην είσαι πλασμένος για τα δικά μας πεδία. Και γενικά, αν δε σου αρέσει η μάθηση και οι σπουδές, ο κόσμος είναι γεμάτος ευκαιρίες για δημιουργικότητα, ανακάλυψε (ή δημιούργησε) αλλού τον εαυτό σου. Έχεις δικό σου το χρόνο, το πιο πολύτιμο αγαθό.

10. Fun quotes: a) "You wanna compare brainpans? I won the Westinghouse prize when I was 12. Big deal. Published at 19, so what. I got a double doctorate from MIT at 22. Chemistry and Geology. I taught at Princeton for two and a half years. Why do I do this? Because the money's good, the scenery changes and they let me use explosives, okay?" Rockhound, Γεωλόγος γεωτρήσεων, ταινία Armageddon (1996), b) “Get me a scientist, get me a Geologist!” Mike Roark, LA Emergency Management Head, ταινία Volcano (1997). Γιατί Αγγλικά; Γιατί Αγγλικά! Δεν πας πουθενά χωρίς ξένη γλώσσα, με πρώτη αυτή. Αν δεν τα κατέχεις, προγραμμάτισέ το. Το πανεπιστήμιο έχει και διδασκαλείο ξένων γλωσσών.

Πότε θα ξεκινήσουν τελικά οι Εγγραφές των Πρωτοετών Φοιτητών!

ΠΡΩΤΟΕΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν θέλεις να Μείνεις Ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα που αφορούν την Εγγραφή σου στην Σχολή, έκδοση φοιτητικού πάσου, αίτηση για μετεγγραφή (Προθεσμίες/Δικαιολογητικά) ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα που αφορούν τους Πρωτοετείς.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr