Δεν βρίσκουν σπίτι οι πρωτοετείς φοιτητές σε Κεφαλονιά, Κρήτη, Κέρκυρα, Αγρίνιο, Κοζάνη & Ρόδο!

Φοιτητικό Σπίτι: Συνεχίζεται ο Γολγοθάς για τους νεοεισαχθέντες / πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν σε σχολές στην Κεφαλονιά, Κρήτη, Κέρκυρα, Αγρίνιο, Κοζάνη & Ρόδο, καθώς η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας έχει εξελιχθεί πλέον σε άθλημα μεγάλων αντοχών!

Τα διαθέσιμα διαμερίσματα σπανίζουν, ενώ όποια είναι σε καλή κατάσταση διατίθενται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

Στην Ρόδο

Στο μεταξύ, το πανεπιστήμιο Αιγαίου που δεν διαθέτει ιδιόκτητη φοιτητική εστίαση στη Ρόδο νοικιάζει δωμάτια σε ξενοδοχεία τα οποία διαθέτει στους φοιτητές. Συνολικά, διατίθενται 151 δωμάτια, ενώ οι αιτήσεις προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τις 300. Ο αριθμός των δωματίων εξαρτάται από τις διαθέσιμες υποδομές ή το ύψος του διαθέσιμου σχετικού κονδυλίου. Για την διάθεση δωματίου σε ενδιαφερόμενους και ενδιαφερόμενες ακολουθείται διαδικασία ιεράρχησης των αιτήσεων βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

«Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε από χθες. Όσα σπίτια προλάβαμε να δούμε μέχρι στιγμής με την κόρη μου ήταν γύρω από το πανεπιστήμιο. Τα περισσότερα δεν ήταν σε καλή κατάσταση, ενώ έτυχε να τηλεφωνήσουμε σε ιδιοκτήτη και μέχρι να φθάσουμε στο σπίτι να έχει ήδη ενοικιαστεί. Προβλέπω ότι θα δυσκολευτούμε πολύ», δήλωσε στη «δημοκρατική» μητέρα από την Κω.

Σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη κ. Μανώλη Κρανίδη στην εφημερίδα «Δημοκρατική της Ρόδου», μισθώσεις ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού (τύπου Airbnb) έχουν στερήσει από την αγορά πάρα πολλά ακίνητα με αποτέλεσμα η αναζήτηση διαμερίσματος προς ενοικίαση να μην είναι πλέον καθόλου εύκολη υπόθεση.

«Όντως δεν είναι καθόλου εύκολο πλέον να βρει κανείς διαμέρισμα ή σπίτι προς ενοικίαση. Αυτό έχει να κάνει με τις μισθώσεις τύπου Airbnb που δεσμεύουν ένα μεγάλο αριθμό ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες προτιμούν να τα εκμεταλλεύονται με αυτό τον τρόπο. Σε όλο το νησί ακόμη και στην Κατταβιά θα βρει κανείς σπίτια σε πλατφόρμες τύπου Airbnb. Προφανώς και δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολο φέτος για τους φοιτητές να βρουν διαμέρισμα για να νοικιάσουν. Ίσως θα έπρεπε το πανεπιστήμιο να μεριμνήσει για την ενοικίαση περισσότερων ξενοδοχείων», δήλωσε ο κ. Μανώλης Κρανίδης, μεσίτης ακινήτων.

Στο μεταξύ, λόγω της υψηλής ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές των ενοικίων. Διαμέρισμα επιπλωμένο 76 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια στην περιοχή του πανεπιστημίου διατίθεται προς 550 ευρώ το μήνα.

«Είναι επόμενο λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης και της μικρής προσφοράς, να έχουν αυξηθεί οι τιμές των ενοικίων. Ειδικά τα διαμερίσματα στο κέντρο και γενικώς γύρω από το πανεπιστήμιο, που είναι σε καλή κατάσταση, κοστίζουν ακριβότερα», είπε ο κ. Κρανίδης.

Φυσικά, δεν είναι μόνο οι φοιτητές που αγωνιούν για ένα… κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Σε λίγο καιρό θα αρχίσουν να ψάχνουν για σπίτι και οι νεοπροσληφθέντες αναπληρωτές καθηγητές οι οποίοι θα υπηρετήσουν στη Ρόδο. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες τοποθετήσεις, ενώ και με τις μετακινήσεις των στρατιωτικών, θα προκύψουν πρόσθετες ανάγκες.

Στο Αγρίνιο

Απελπισμένοι δηλώνουν γονείς νεοεισαχθέντων φοιτητών από το Αγρίνιο αφού, όπως καταγγέλλουν, δεν μπορούν να βρουν φοιτητικό σπίτι να ενοικιάσουν για τα παιδιά τους που πέτυχαν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους γονείς, έχει να κάνει με την επιλογή πάρα πολλών ιδιοκτητών να μισθώνουν τα σπίτια τους στην Airbnb.

Η όλη κατάσταση είναι εντονότερη στις τουριστικές περιοχές, όπου αυτή την περίοδο οι ιδιοκτήτες έχουν ακόμη μισθωμένα τα σπίτια τους σε τουρίστες, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μη βρίσκουν ξενοίκιαστο σπίτι για να «κλείσουν».

Χαρακτηριστική περίπτωση γονέα που ψάχνει- μάταια μέχρι τώρα- να βρει αυτή την περίοδο σπίτι για την κόρη του , που πέρασε φέτος στο Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο, είναι και αυτή του κ. Γρηγόρη Αποστολόπουλου.

Ο κ. Αποστολόπουλος, γύρισε σήμερα άπραγος από την Κρήτη, αφού επί μέρες ήταν στην αναζήτηση σπιτιού. Ο ίδιος μάλιστα έψαχνε σπίτι όχι μόνο για την κόρη του, αλλά και για τον μεγαλύτερο γιο του, που βρίσκεται φέτος στο τρίτο έτος σπουδών του στο Ρέθυμνο.

Όπως μάλιστα ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας στο "agriniowebradio" , η ιδιοκτήτρια του σπιτιού που μέχρι πρόσφατα μίσθωνε για τον μεγάλο του γιο, του ζήτησε να δώσουν για τους καλοκαιρινούς μήνες, που το σπίτι θα ήταν άδειο, τη δυνατότητα να το παραχωρήσουν σε «κάποιους γνωστούς», με τον ίδιο να δέχεται, καλή τη πίστη. Στη συνέχεια ωστόσο διαπίστωσε, πως το σπίτι είχε ενοικιαστεί στην εταιρία airbnb , όπως και σχεδόν όλα τα σπίτια στο Ρέθυμνο, όπως αναφέρει. «Τα ενοικιάζουν για έξι μήνες, πολύ ακριβότερα απ’ ότι στους φοιτητές και παίρνουν τα χρήματα μπροστά. Σε ολόκληρο το Ρέθυμνο δεν βρίσκεις να ενοικιάσεις ούτε… αντίσκηνο. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και δεκάδες άλλοι γονείς που γνώρισα εκεί. Απευθύνθηκα και στον δήμο αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα», αναφέρει ο κ. Αποστολόπουλος, που εξηγεί πως το πρόβλημα είναι τεράστιο φέτος τόσο για τους φοιτητές, όσο και για τους αναπληρωτές καθηγητές της περιοχής, που δεν βρίσκουν σπίτι να μείνουν.

Να σημειωθεί πως και στην Αιτωλοακαρνανία δεν είναι λίγοι εκείνοι που μισθώνουν τα σπίτια τους για μεγάλο διάστημα στη συγκεκριμένη εταιρεία για έξτρα εισόδημα, ωστόσο σίγουρα η έκταση του φαινομένου στις τουριστικές περιοχές είναι τρομακτικά μεγαλύτερη.

Στην Κεφαλονιά

Κραυγή απόγνωσης από τους Σπουδαστές της Κεφαλονιάς.

Στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των τμημάτων της Κεφαλονιάς στην εξεύρεση κατοικίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Στέλιος Παπάζογλου, μιλώντας στον INKEFALONIA 89,2 και τον Χρήστο Λαμπράκη.

Ο κ. Παπαζογλου αναφέρθηκε στην  ενοικίαση των διαμερισμάτων κατά την τουριστική περίοδο μέσω της πλατφόρμας AIRBNB , γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των σπουδαστών να χρειάζεται να αναζητά κάθε χρόνο νέα οικία για τη διαμονή.

Το πρόβλημα γιγαντώνεται καθώς οι σπουδαστές αναγκάζονται να αποχωρήσουν πριν την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής του Σεπτεμβρίου να μην μπορούν να βρουν χώρο διαμονής!

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Σπουδαστών κάποιοι από τους ιδιοκτήτες προχωρούν σε αυξήσεις του μηνιαίου ενοικίου, εκμεταλλευόμενοι την τρέχουσα κατάσταση.

Ο κ. Παπάζογλου υποστήριξε ότι η τοπική κοινωνία θα πρέπει να «αγκαλιάζει» τους σπουδαστές όλο το χρόνο καθώς συμβάλουν στην τοπική οικονομία, ενώ έθεσε και το ζήτημα της ανάγκης δημιουργίας φοιτητικής εστίας ενόψει της ανωτατοποίσης των σχολών με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Στην Κρήτη

Σε δύσκολο "σαφάρι" πρέπει να επιδοθούν οι νέοι φοιτητές που αναζητούν κατοικία στις πόλεις της Κρήτης. Το σοβαρό πρόβλημα ανεύρεσης φοιτητικής κατοικίας στο νησί -και ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο- τα τελευταία χρόνια έχει προβληματίσει το Πανεπιστήμιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Κρήτης. 

Ακόμη και στέγη να βρουν οι φοιτητές, τα ενοίκια είναι υψηλά ή καλούνται να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα τους τον μήνα Απρίλιο, λόγω του τουρισμού.

Η αιτία του προβλήματος σύμφωνα με όσα δήλωσαν εκπρόσωποι φορέων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι μία: Οι διαδικτυακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχουν πιάσει στα «δίκτυα τους» τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που φυσικά δεν λένε όχι στο γρήγορο, άμεσο και σεβαστό κέρδος από το ενοίκιο για διανυκτερεύσεις τουριστών κάθε μέρα…

Ρέθυμνο: Δυσεύρετα και ακριβά τα σπίτια

Σύμφωνα με τον Γιώργο Καρτσώνη ο οποίος δραστηριοποιείται ως μεσίτης στο Ρέθυμνο το πρόβλημα είναι πέρα από σοβαρό. Δεν υπάρχουν καθόλου σπίτια και για παράδειγμα στα μεσιτικά γραφεία οι αιτήσεις για ζήτηση είναι περίπου 150 το μήνα την ώρα που η προσφορά δεν ξεπερνάει τα δέκα σπίτια. Το πρόβλημα έγκειται αφενός στην επιλογή από τους ιδιοκτήτες για βραχυχρόνια μίσθωση, αφετέρου διότι έχει σταματήσει η ανοικοδόμηση».

Επίσης ένα στοιχείο που έχει επιφορτίσει το πρόβλημα αφορά στην εσωτερική μετανάστευση με τους πολλούς Έλληνες να επιλέγουν το Ρέθυμνο ως μόνιμη κατοικία ενοικιάζοντας σπίτι για πολλά χρόνια.

Οι τιμές είναι υψηλές και σύμφωνα με τον κ. Καρτσώνη ένα φοιτητικό σπίτι, μία γκαρσονιέρα 25 με 30 τ.μ επιπλωμένη, κυμαίνεται από 300 έως 330 ευρώ. Το ευρύτερο κέντρο του Ρεθύμνου το οποίο εξυπηρετείται και με την αστική συγκοινωνία από δύο κεντρικούς δρόμους την Κουντουριώτη και Σταμαθιουδάκη /Μοάτσου σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος ζήτησης για φοιτητική στέγη με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι τεράστιο. Ένα δυάρι το βρίσκει κάποιος από 400 έως 430 ευρώ.

«Τα ξενοδοχεία σε επίπεδο τιμών είναι ακριβότερα από τα ενοικιαζόμενα οπότε το φτηνό τουριστικό κύμα επισκεπτών έχει κατακλύσει τόσο την Ελλάδα όσο και τα νησιά όπως και το Ρέθυμνο. Το κυνήγι του κέρδους από ιδιοκτήτες έχει προβληματίσει του φοιτητές και τις οικογένειες τους με τους φορείς να προσπαθούν να βρουν λύσεις, σε μία περίοδο, που ήδη έχει ξεκινήσει το σαφάρι για στέγη», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρτσώνης.

Ο δήμος και η περιφέρεια καλούν τους ιδιοκτήτες να συνεργαστούν με τους φορείς ώστε να βρεθεί λύση. Μέσα στο Ρέθυμνο 2.000 διαμερίσματα βρίσκονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης με ότι αυτό συνεπάγεται, δεδομένου ότι πρόκειται για μία πόλη 30.000 κατοίκων και 10.000 φοιτητών. Φοιτητές και γονείς κάνουν λόγο για εξωφρενικές τιμές στα ενοίκια.

Η περιπλάνηση των φοιτητών από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο και από σπίτι σε σπίτι είναι ένα φαινόμενο που για τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη πρέπει να πάψει να υφίσταται.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Φοιτητές και αναπληρωτές καθηγητές είναι δύο διαφορετικά προβλήματα που όμως από κοινού επιδεινώνουν το πρόβλημα εξεύρεσης στέγης. Το μεγάλο πρόβλημα όμως αφορά τους φοιτητές. Πρέπει να υπάρξει ένα ΣΔΙΤ ώστε να δοθεί η δυνατότητα για ανέγερση φοιτητικών εστιών, χωρίς γραφειοκρατίες και ταλαιπωρία. Η κρίση δεν άφησε να φτιαχτούν σπίτια, έφυγε από τη μόδα η παλιά πολυκατοικία όπου αυτόματα μόλις χτιζόταν υπήρχαν πολλά σπίτια. Η λύση σήμερα είναι, από πλευράς πολιτείας να δημιουργηθούν εστίες και φυσικά κανείς δεν λέει όχι στο να πληρώνουν έστω και ένα μικρό τίμημα οι φοιτητές προκειμένου να μην εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή να ολοκληρώσουν αυτές».

Ζητάει μάλιστα ο δήμαρχος να μπει μία τάξη και κανόνες: «Για όλους εκείνους που θέλησαν να γίνουν ξενοδόχοι με τη μία… Δημιουργώντας τα γνωστά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες».

Τόσο ο κ. Μαρινάκης όσο όμως και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, κάνουν λόγο για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία των φοιτητικών σπουδών.

Ηράκλειο: Πρόβλημα, που συνεχώς μεγαλώνει, η φοιτητική στέγαση

Το πρόβλημα με την διάθεση οικιών προς ενοικίαση στο Ηράκλειο υπήρχε ανέκαθεν αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Άρτεμις Μαυράκη πρόεδρος των μεσιτών Ηρακλείου.

Όπως επισημαίνει όμως: «Μπορεί με τις εγγραφές των φοιτητών να υπήρχε πρόβλημα, όμως τα τελευταία τρία χρόνια αυτό έχει σε μεγάλο βαθμό ενταθεί, κυρίως λόγο της επιλογής των ιδιοκτητών να συνεργάζονται και να διαθέτουν τα σπίτια τους μέσω των διαδικτυακών πλατφόρμων ενοικίασης σε τουρίστες και επισκέπτες, για βραχυχρόνια χρήση. Φυσικά όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι το μεγαλύτερο κέρδος, όμως πιστεύω πως πρέπει να υπάρξει μία αξιολόγηση σχετικά και με το τι είναι ορθό και υποστηρικτικό, όχι μόνο για τα του οίκου μας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά για το σύνολο και την κοινωνία μας, μέρος της οποίας είναι και οι φοιτητές».

Η κ. Μαυράκη είναι πεπεισμένη πως και φέτος το πρόβλημα θα είναι μεγάλο για να βρουν σπίτι οι φοιτητές. «Στο τέλος θα βρουν όλοι και θα τακτοποιηθούν όμως πολύ δύσκολα. Ήδη έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα η αναζήτηση η οποία θα κορυφωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Πολλά διαμερίσματα δεν υπάρχουν.

Στο κέντρο που οι περισσότεροι αναζητούν είναι δε ελάχιστα, με τιμές οι οποίες για γκαρσονιέρα 25 με 30 τ.μ που φτάνουν τα 350 με 400 ευρώ. Αν αναζητήσει κάποιος έξω από το κέντρο οι τιμές πέφτουν φτάνοντας σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται επαρκώς από την αστική συγκοινωνία, όπως η Αμμουδάρα, τα 180 ευρώ. Σε τέτοιες όμως περιοχές οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου οπότε οι τουρίστες αναχωρούν».

Λασίθι: Το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών θα λυθεί με συνεργασία

Δυστυχώς η πραγματικότητα αυτή αφορά και την Ανατολική Κρήτη. Ο νομός Λασιθίου θα δεχτεί φέτος 470 νέους φοιτητές. Κατά κοινή ομολογία όλων όσων μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το πρόβλημα θα λυθεί πρωτίστως με συνεργασία όλων των φορέων και της Πολιτείας.

Χανιά: Γρίφος για δυνατούς λύτες η φοιτητική κατοικία

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η διαδικασία εξεύρεσης φοιτητικής στέγης στα Χανιά φαινόμενο που τα τελευταία πέντε χρόνια παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

«Δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια στα Χανιά», δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου Γιάννης Κριαράς που αποδίδει το πρόβλημα στη μη ανέγερση κατοικιών στην περιοχή.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν αναγείρονται νέα συγκροτήματα κατοικιών. Ως εκ τούτου τα ''δημοφιλή'' για τους φοιτητές σπίτια δηλαδή δυάρια και γκαρσονιέρες δεν υπάρχουν».

Ο Χανιώτης μεσίτης δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η έλλειψη φοιτητικής εστίας οφείλεται στην μίσθωση οικιών μέσω του Airbnb επισημαίνοντας ότι οι συγκεκριμένες μισθώσεις δεν μπορούν να υπερβούν το τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ σε περίπτωση που βρεθεί διαθέσιμη κατοικία οι τιμές κυμαίνονται για μια παλιά γκαρσονιέρα στα 300 ευρώ και για δυάρια από 350- 400 ευρώ,

«Έρχονται γονείς που δηλώνουν ότι θα προκαταβάλουν τα ενοίκια πέντε ετών. Δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε. Δεν υπάρχουν σπίτια ούτε για αγορά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ενοικίαση», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Την άποψη ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια στα Χανιά καταθέτει και η ιδιοκτήτρια μεσιτικού γραφείου Έλενα Οικονομάκη.

«Η γενική εικόνα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να βρεθεί κάτι. Αν βρεθεί για ένα νέο δυάρι η τιμή είναι περίπου 400 ευρώ και για πιο παλιά σπίτια από 280 - 300 ευρώ», τονίζει.

Χαρακτηριστικό της εικόνας της αγοράς στα Χανιά είναι το ότι στον τοπικό Τύπο οι αγγελίες για ενοικίαση κατοικιών είναι ελάχιστες με τις περισσότερες να αφορούν μεγάλα σπίτια ενώ και τα ενοικιαστήρια έχουν «εξαφανιστεί» από την πόλη.

Στην Κέρκυρα

Σε απόγνωση βρίσκονται, μετά τη μόδα του Airbnb, χιλιάδες φοιτητές της Κέρκυρας που προσπαθούν να βρουν να νοικιάσουν ένα φοιτητικό σπίτι στην πόλη του νησιού.

Παρότι, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Βασίλης Χρυσικόπουλος, οι εισακτέοι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου αυξήθηκαν κατά ένα ποσοστό της τάξεως 10%, την ίδια ώρα, που όπως ο ίδιος τονίζει «το πρόβλημα της στέγασης τους είναι τεράστιο».

«Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρα δύσκολη για τους φοιτητές και σε τιμές, αλλά και στην εύρεση σπιτιού. Λόγω του Airbnb τα ενοίκια είναι πλέον απλησίαστα, ακόμη και για μικρά διαμερίσματα τα οποία είναι σε άσχημη κατάσταση» τονίζει ο κ. Χρυσικόπουλος, ενώ προσθέτει «κάτι πρέπει να γίνει άμεσα καθώς από τη μία αναμένεται η ανάπτυξη και αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου μετά και την επικείμενη ενοποίηση του με το ΤΕΙ, επισήμως τον προσεχή Οκτώβριο και από την άλλη δημιουργείται αυτό το τεράστιο πρόβλημα της διαμονής των φοιτητών».

Σήμερα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι εγγεγραμμένοι περίπου 5.000 φοιτητές με τους 3.000 από αυτούς να είναι ενεργοί. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στεγάζει στις φοιτητικές του εστίες περίπου 400 φοιτητές, ενώ γίνονται προσπάθειες να χτιστεί και νέα φοιτητική εστία.

«Έχουμε ήδη προτείνει μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται εκτός πόλεως, να επισυνάψουν σύμβαση με το Πανεπιστήμιο, αλλά ακόμη και αυτή η πρόταση δεν επιλύει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τα δύο τελευταία χρόνια σχολιάζει» ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Την ίδια ώρα όπως αναφέρει ο κτηματομεσίτης Αθανάσιος Γραμμένος, η μόνη λύση είναι οι φοιτητές να δείξουν ενδιαφέρον και για σπίτια τα οποία βρίσκονται στα προάστια της πόλης της Κέρκυρας.

Σήμερα οι τιμές μέσα στην πόλη κυμαίνονται για μία γκαρσονιέρα από 300 ευρώ και πάνω, ενώ ένα μικρό δυαράκι, αν είναι και σε καλή κατάσταση, πλησιάζει ακόμη και τα 600 ευρώ. Ποσά τα οποία είναι, όπως γίνεται κατανοητό, απαγορευτικά για τους γονείς που θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Η μόνη λύση είναι να δοθούν κίνητρα στους φοιτητές να βρουν στέγη σε διαμερίσματα εκτός πόλεως που βρίσκονται και σε καλύτερη κατάσταση, αλλά είναι και πολύ πιο οικονομικά.

Το πρόβλημα όμως που τίθεται εδώ είναι η συγκοινωνία στο νησί, καθώς μπορεί κατά τη διάρκεια της ημέρα να επαρκεί όμως κατά τους χειμερινούς μήνες η συγκοινωνία ολοκληρώνεται στις 10 το βράδυ, με αποτέλεσμα να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την «αποκέντρωση» των φοιτητών.

«Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει οι διοικητικοί παράγοντες του τόπου, Δήμος και Περιφέρεια, να έρθουν σε επικοινωνία με τα αστικά λεωφορεία, προκειμένου να βρεθεί λύση» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γραμμένος.

Ήδη στο νησί μετά τον Δεκαπενταύγουστο, βρίσκονται εκατοντάδες γονείς και νέοι φοιτητές, που ψάχνουν για κατάλυμα, όμως τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά, με το όνειρο, της φοιτητικής ζωής και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να είναι για τους περισσότερους, άπιαστο.

Στην Κοζάνη

Δεν υπάρχουν πλέον σπίτια για τους φοιτητές στην Κοζάνη-Νοικιάζουν και εκτός κέντρου-Επιλέγουν και συγκατοίκηση-Μικρή αύξηση στις τιμές-Τι λέει ο Ν. Βαντσιώτης.

Την ενημερωτική σελίδα των Πρωτοετών Φοιτητών 2018-2019 μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα που αφορούν τους Πρωτοετείς Φοιτητές.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr