Μετεγγραφές 2017: Κινδυνεύουν να χάσουν μέρος του εαρινού εξαμήνου οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές

Μέσα στην εβδομάδα ολοκληρώνονται οι μετεγγραφές 2.000 φοιτητών που μετά τις ενστάσεις μετεγγράφονται σε τμήματα ΑΕΙ κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Η μετεγγραφή τους έχει εγκριθεί εδώ και πολύ καιρό από το υπουργείο Παιδείας ωστόσο κινδυνεύουν να χάσουν μέρος του εαρινού εξαμήνου γιατί τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ στα οποία έχουν πάρει μετεγγραφή αρνούνται να τους δεχτούν.

Για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα που αφορούν τις Μετεγγραφές Φοιτητών Πατήστε Εδώ.

Να αναφερθεί πως έχασαν ήδη λόγω της όλης διαδικασίας των μετεγγραφών το χειμερινό εξάμηνο αλλά και την εξεταστική περιόδο. Το πρόβλημα αφορά τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη των ΤΕΙ Αθήνας και ΑΠΘ κατά βάση που επικαλούνται μεγάλο αριθμό μετεγγραφέντων φοιτητών εν μέσω οικονομικών δυσχεριών και απειλούν με δικαστικές προσφυγές. Με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας υποχρεούνται τώρα να δεχτούν τα παιδιά ακόμη κι αν αποφασίσουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. «Τα ιδρύματα που δεν έχουν ολοκληρώσει τις εγγραφές των μετεγγραφομένων οφείλουν να τις ολοκληρώσουν εντός της εβδομάδας.

Η μη συμμόρφωσή τους καθυστερεί τους φοιτητές οι οποίοι έχουν ήδη χάσει την εξεταστική περίοδο του χειμερινού εξαμήνου και βρίσκονται σε μεγάλη αβεβαιότητα» δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής ο οποίος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία φοιτητών του ΤΕΙ Αθηνών. Κατά τον ίδιο στόχος παραμένει «η μείωση της φοιτητικής διαρροής και η παροχή της δυνατότητας φοίτησης σε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές σε μια εποχή που τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα έχουν διογκωθεί λόγω της κρίσης». «Το υπουργείο θα λάβει υπόψη τις αιτιάσεις των ιδρυμάτων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ώστε να μην ανακύψουν αντίστοιχα προβλήματα» πρόσθεσε.

Οικονομική στήριξη σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των ιδρυμάτων που θα δεχθούν μεγάλο όγκο φοιτητών. Ενδεικτικά στο ΤΕΙ Αθήνας θα μετεγγράφονταν αρχικά 295 φοιτητές. Μετά τις ενστάσεις όμως προστέθηκαν άλλοι 273. Φέτος ο αριθμός των ενστάσεων ήταν μεγαλύτερος από την προηγούμενη χρονιά πανελλαδικά με αποτέλεσμα τα ιδρύματα της περιφέρειας να «αδειάσουν». Πάντως για να μην στερηθούν και του σημαντικού προϋπολογισμού τους σε ενδεχόμενη μεταφορά κονδυλίων προς τα ιδρύματα που δέχονται τους μετεγγραφέντες στο υπουργείο Παιδείας αναζητούν άλλες χρηματοδοτικές πηγές για την Τριτοβάθμια.

Διακομματική συμφωνία για το θέμα των Μετεγγραφών

Ο υπουργός Παιδείας ζήτησε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων διακομματική συμφωνία για το θέμα των μετεγγραφών. «Οι μετεγγραφές είναι μια παθολογία του συστήματος. Δεν υπάρχει σε κανένα μέρος του κόσμου το σύστημα των μετεγγραφών είπε και συνέχισε πως υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τις μεγάλες πόλεις. Πάνω από το 50% είναι στις μεγάλες πόλεις. Αυτό προφανώς έχει φέρει όλων των ειδών τις ανωμαλίες μαζί με το απρογραμμάτιστο ίδρυσης των διαφόρων ιδρυμάτων. Θα σας έλεγα να το κρατήσουμε αλλά να μην κάνουμε ένα σύστημα που είναι ήδη απίστευτα μπλεγμένο ακόμη πιο μπλεγμένο».

Όλα τα φοιτητικά νέα που αφορούν τις Μετεγγραφές Φοιτητών στην κατηγορία Μετεγγραφές του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr