Υπουργός Παιδείας: Να εγγραφούν οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές στα τμήματα

Υπουργός Παιδείας: Να εγγραφούν οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές στα τμήματα

Έκκληση να εγγράψουν τους υπεράριθμους φοιτητές που δικαιούνται μετεγγραφής (ύστερα από τη διαδικασία των ενστάσεων) απηύθυνε στις διοικήσεις των τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που αντιδρούν ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Συνέχισε πως η ικανοποίηση των 2.000 ενστάσεων - πέραν των 5.000 μετεγγραφών- «δεν έχει καμία σχέση με διαπλοκή, είναι καθαρά με κοινωνικά κριτήρια».

Ο νόμος ορίζει πως οι μετεγγραφές δεν μπορούν να ξεπερνούν το 15% των εισακτέων ανά τμήμα, ενώ για να θεραπευτεί η αδικία που αφορά όσους φοιτητές οδηγούνται σε ισοβαθμίες στη μοριοδότησή τους δόθηκε η δυνατότητα ενστάσεων και εισήχθη το κριτήριο του βαθμού των πανελλαδικών. Με υπουργική απόφαση ορίζεται από πέρυσι η επέκταση των ενστάσεων, με την προσμέτρηση και κοινωνικών κριτηρίων.


Την Παρασκευή 27/1/2017 το ΤΕΙ Αθήνας ανακοίνωσε ότι πέντε τμήματα (Μηχανικών, Πληροφορικής, Νοσηλευτικής, Μαιευτικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τεχνολογίας Τροφίμων) αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν υπεράριθμες εγγραφές φοιτητών. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΙ Μιχάλη Μπρατάκου, θα μετεγγράφονταν αρχικά εκεί 295 φοιτητές. Μετά τις ενστάσεις, όμως, προστέθηκαν άλλοι 273.

Κατά τις πληροφορίες της εφ. "Αυγής", αντιδράσεις εγείρουν και δύο τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από πλευράς υπουργείου Παιδείας προγραμματίζονται επαφές με τις διοικήσεις των ΑΕΙ, προκειμένου να υπάρξει λύση.

Υπουργός Παιδείας: Στα τμήματα αυτά θα μεταφερθούν οι πιστώσεις

Ο  Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου πρότεινε πως «στα τμήματα αυτά θα μεταφερθούν οι πιστώσεις που αντιστοιχούσαν σ’ αυτά τα παιδιά στα ιδρύματα που φοιτούσαν» και θύμισε: «Έχω υποσχεθεί ότι από τις καινούργιες θέσεις ή από τις θέσεις που ήδη έχουν δοθεί (σ.σ.: για μέλη ΔΕΠ), ένα μεγαλύτερο ποσοστό θα πάει σ’ αυτά τα τμήματα».

Οι διοικήσεις των ΑΕΙ ολοένα και συχνότερα κρούουν τον κώδωνα για την οικονομική τους κατάσταση. Σημειωτέον, με νομοθετική ρύθμιση που επίκειται καταργείται ο περιορισμός επί των μετεγγραφών για τους φοιτητές που έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr