Μετεγγραφές 2016: Πρόσθετα κριτήρια για τις μετεγγραφές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Την πρόθεσή της να εισάγει στο νόμο για τις μετεγγραφές και πρόσθετα κριτήρια, ανακοίνωσε η Αν. υπουργός Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου, σε συνέντευξη στην ΑΥΓΗ.

Η Αν. υπουργός τόνισε πως αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο Παιδείας είναι να δοθεί η ευκαιρία στους φοιτητές να παραμείνουν  στα τμήματα της περιφέρειας.

SOS: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις Μετεγγραφές πριν συμπληρώσετε το Μηχανογραφικό 2016

Γι αυτό, όπως είπε, εξετάζει διεξοδικά το ζήτημα των φοιτητικών εστιών.

Η πρόταση για τις μετεγγραφές φοιτητών και τα πτυχία που χορηγούν τα ΑΕΙ

Προτάσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών και τα πτυχία που χορηγούν τα ΑΕΙ, κατέθεσε στον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη, η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία το προηγούμενο διάστημα.

Ειδικότερα η πρόταση για την κινητικότητα των φοιτητών έχει ως εξής:

1. Να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα μεταγραφών στο Υπ. Παιδείας. Κάθε φοιτητής να μπορεί να να υποβάλλει αίτηση μεταφοράς των πιστωτικών του μονάδων από ένα Τμήμα σε ένα άλλο, του ιδίου ή άλλου ΑΕΙ κάθε Σεπτέμβριο. Μπορεί να κάνει έως 5 αιτήσεις.

2. Η κινητικότητα δεν ισχύει από την περιφέρεια προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ισχύει από τμήματα της Περιφέρειας προς άλλα Τμήματα της Περιφέρειας, από Τμήματα της Αθήνας προς άλλα Τμήματα της Αθήνας, από Τμήματα της Θεσσαλονίκης προς άλλα Τμήματα της Θεσσαλονίκης και από Τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προς Τμήματα της Περιφέρειας. Δεν ισχύει επίσης από Τμήματα ΤΕΙ προς Πανεπιστημιακά Τμήματα, αλλά ισχύει από Πανεπιστημιακά Τμήματα προς Τμήματα ΤΕΙ.

3. Τα Τμήματα υποδοχής των αιτήσεων δηλώνουν κάθε χρόνο στο Υπ. Παιδείας τα κριτήρια με βάση τα οποία δέχονται μεταγραφές φοιτητών. Τα κριτήρια αυτά αφορούν αποκλειστικά την επίδοση τους σε συγκεκριμένα μαθήματα ή το μέσο όρο βαθμολογίαςέτους, ή τον αριθμό των μαθημάτων που έχουν περάσει, ή συνδυασμό αυτών των κριτηρίων. Επίσης αφορούν τα Τμήματα από τα οποία γίνονται δεκτοί φοιτητές για μεταγραφή. Τα κριτήρια γίνονται γνωστά και αναρτώνται στην πλατφόρμα. Φυσικά, ένα Τμήμα χαμηλής ζήτησης είναι πιθανόν να έχει λιγότερες απαιτήσεις από ένα Τμήμα υψηλής ζήτησης.

Όλα τα τελευταία νέα που αφορούν τις Μετεγγραφές στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

4. Οι αιτήσεις μεταφέρονται στα Τμήματα προορισμού, τα οποία τις εγκρίνουν ή απορρίπτουν με βάση τα κριτήρια που έχουν θέσει και με απόφαση Συνέλευσης Τμήματος και Συγκλήτου. Σε περίπτωση έγκρισης, η απόφαση αναφέρει πόσες και ποιες πιστωτικές μονάδες μεταφέρονται.

5. Σε περίπτωση έγκρισης, μεταφέρεται και η πίστωση του φοιτητή από το ένα Πανεπιστήμιο στο άλλο.

6. Το σύστημα αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι επιτρέπει μια έστω περιορισμένη κινητικότητα που ξεμπλοκάρει φοιτητές από κακές αρχικές επιλογές και εισάγει και ένα καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό μεταξύ των Ιδρυμάτων.

Επίσης, συνδέει τη μετακίνηση με αύξηση ή μείωση πόρων και άρα ορθολογικοποιεί τη στάση των Ιδρυμάτων προέλευσης και προορισμού.

Με πλκηροφορίες από esos.gr

ΜΕΙΝΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr